În zilele noastre, în care orice informație stă doar la un click sau la o atingere a ecranului distanță, putem găsi orice informație într-o clipă.
Sună bine, nu?
Nu chiar; cu această putere de informare foarte rapidă, putem cădea în capcana numită fakenews.
Un fakenews, cum îi spune și numele, înseamnă o știre falsă, lansată cu intenția de a manipula populația. Acest cuvânt a fost considerat cuvântul anului în anul 2017 din SUA; dată fiind folosirea lui de către candidatul la președinție, Donald Trump, care ducea o luptă cu presa împotriva dezinformării populație, acest cuvânt a ajuns să ia titlul de cuvântul anului.
Bun, și cum putem să ne dăm seama dacă acest articol e fakenews sau nu?
Foarte simplu, sunt niște primi pași care trebuie făcuți în vederea observării dacă articolul este cu scop manipulativ sau cu scop informativ.
Primul pas este să verificăm site-ul de pe care citim articolul. Această verificare poate fi făcută prin observarea calității site-ului, inclusiv din punct de vedere al corectitudinii ortografice. Este un sfat general, dar care îți poate pune de la început niște semne de întrebare.
Un al doilea pas ar fi acela să verificăm informația minim de pe trei site-uri de știri diferite; astfel, prin comparația surselor, putem trage o concluzie, dacă se spune sau nu adevărul. Comparând ideile asemănătoare și cele diferite, putem afla marja de adevăr care se spune în fiecare articol și lucrurile care pot fi doar niște rânduri false pentru a putea manipula cetățenii.
Un al treilea pas ar fi să rămâneți obiectivi și să nu fiți acaparați de anumite texte din articol care sunt create în așa fel să capteze și să disturbe firul real al întâmplării. Rămâneți detașați și mereu să aveți chiar dacă îi o sursă de încredere niște îndoieli, deoarece orice fake news începe cu un adevăr și după se adaugă minciuni.

Încercați să vă documentați foarte mult despre anumite informații, deoarece aceste campanii de dezinformare pot duce la haos. Un exemplu ar fi fakenews-ul din România cu scumpirea carburanților, care a dus în Bihor la cozi interminabile la carburant, sau actualul război din Ucraina.
Fakenews constituie o unealtă modernă de distrugere, prin informații false plus un gram de adevăr, astfel încât articolul să fie crezut.
Acum, la sfârșit, vă adresăm o întrebare: oare este fakenews acest articol?
RAREȘ BREDEAN, GEORGE LUPUȚ

