Viața alături de o persoană narcisistă

Comportamentul narcisist poate să distrugă foarte multe relaţii, fapt confirmat de cei care au în viaţa lor o astfel de persoană.

Persoana narcisistă din viaţa ta va continua să-ţi ia tot ce-i oferi. Nu vei putea avea alături de aceasta o relație profesională, nici de prietenie și în niciun caz o relație intimă. Unei persoane narcisiste nu îi va păsa de nimeni altcineva în afară de propria fiinţă.

Iată câteva din semnele comportamentului narcisist:

 

Totul e despre el

Le place să vorbească despre ei înșiși. Când vorbești cu un narcisist, acesta nu ascultă cu adevărat; așteaptă să vorbească despre sine. Narcisistul te-ar putea întreba despre ziua ta sau alte întrebări obişnuite, dar e mai mult o modalitate de a începe o conversație în care el va deveni subiect.

De asemenea, tinde să întrerupă și să schimbe subiectul. Dacă veţi încerca să vă daţi cu părerea, narcisistul se va supăra – trebuie să aibă întotdeauna dreptate, chiar dacă ceea ce spune este greşit.

 

Dorește control și putere

Narcisistul are nevoie să se afle în poziția de conducere, ca să aibă încredere în el, dar fiți atenți înainte de a eticheta pe cineva ca fiind un narcisist, deoarece trebuie să știţi ce statut social are. Carisma și capacitatea de a conduce nu sunt neapărat indicatori ai narcisismului.

 

Face declarații grandioase

Comportamentul narcisist se referă la utilizarea unor afirmații pentru a atrage atenția și a câștiga încrederea și admirația celorlalți. În loc să spună: „Încă mai am multe de învățat, dar sunt destul de sigur că pot reuși”, narcisistul va spune ceva de genul: „Sincer, simt că merit să primesc mai mult decât ceilalți din departamentul meu.”

Narcisiștii care fac declarații grandioase sunt predispuși la iluzii de grandoare. Ei sunt cei mai buni. Un narcisist patologic consideră că poate deveni cea mai faimoasă persoană din țară, că e potrivit pentru a guverna lumea și alte iluzii de această natură.

 

Te înșală

Narcisiștii tind să înșele pentru că se simt mulţumiţi exploatând alte persoane, mai ales prin întâlniri sexuale. Înșelăciunea alimentează sentimentul de autovalidare și putere al narcisistului.

Autorul Anna Cherry spune că narcisismul sexual este direct corelat cu înșelăciunea. Potrivit unui studiu pe care îl citează, din 123 de cupluri căsătorite, partenerii care au înșelat cel mai mult au manifestat cele mai înalte niveluri de narcisism sexual, care include „exploatare sexuală, drept sexual, lipsă de empatie sexuală și sentiment grandios de abilitate sexuală”.

 

Te manipulează până obține ce-și dorește

Există două aspecte ale narcisismului: tipul extrovertit, egoist și fermecător, despre care am discutat până acum. și ui un tip care pare complet opus: narcisistul vulnerabil, hipersensibil, predispus la anxietate, care afișează o lipsă de încredere și poate părea introvertit, dar care ascunde de fapt fantezii grandioase și-și va folosi vulnerabilitatea pentru a-i exploata pe alții.

Ambele tipuri de narcisiști ​​te vor exploata pentru a obține validare emoțională, sexuală, socială și fizică. Iată un exemplu de tactică narcisistă manipulativă: aceştia vă aleg, deşi au alte opţiuni şi nu par interesaţi de persoana dumneavoastră, dar în cele din urmă ajungeţi victima acestora.

 

Folosește un limbaj obscen

Narcisiștii sunt mai susceptibili decât alții să fie agresivi verbal și în confruntări. Obscenitățile și limbajul sexual explicit tind să atragă atenția asupra persoanelor narcisiste. Vor înjura mai mult decât în ​​mod normal, vor exagera atunci când se ceartă cu tine și vor folosi gesturi excesive pentru a-și sublinia punctul de vedere.

În momentele foarte aprinse, un narcisist va spune aproape orice pentru a menține puterea.

 

Se ceartă cu tine în mod constant

Pe măsură ce relația ta cu un narcisist progresează, iubirea începe să se diminueze. Între cei doi se va crea o distanţă, care este foarte bine conturată prin argumentele frecvente şi intense ale persoanei narcisiste. Chiar dacă acestea sunt lipsite de logică, narcisiştii ajung într-o postură mai avantajoasă decât a partenerului.

NADIN BENȚE

nadin bente

NADIN BENȚE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: