Cu toții putem cădea de acord că trăim în era tehnologiei, însă puțini realizăm cu adevărat dacă tehnologia ne este prieten sau dușman.
Din punctul nostru de vedere, tehnologia din ziua de azi ne poate ușura viața în mai multe feluri, de la a afla o simplă informație la a vorbi cu cineva care se află la o distantă mare de noi, dar în același timp ne poate și transforma în sclavii ei – asta depinde de modul în care noi decidem să o utilizăm.
Mulți dintre oameni, cei mai mulți adolescenți, se lasă ușor capturați în sfera tehnologiei; până la urmă, nu e vina lor, deoarece interacțiunile cu societatea tind să se petreacă mai mult în mediul online în ultimul timp.
În mediul online, pe anumite rețele de socializare, ni se oferă posibilitatea de a ne crea o imagine proprie pe care o putem modela ușor după propriile preferințe și de asta probabil multă lume găsește satisfacție în aceste aplicații, deoarece pot să își creeze o poveste de viață după placul lor, lăsând la o parte problemele din viața reală pe care nu o să le afle nimeni.
Nu spunem că e ceva rău în asta, însă este important să nu rămânem prinși în sfera tehnologiei, să nu fugim de realitate, încercând să părem cine nu suntem cu adevărat.
Pe lângă asta, în mediul online avem acces la o cantitate infinită de informații, multe dintre ele fiind absurde, însă luate în serios de unii oameni mai creduli, de asta trebuie să știm să selectăm aceste informații, deoarece acestea pot perturba buna funcționare a unui individ. Excesul de tehnologie duce la anxietate, depresie, tulburări bipolare și tulburări ale somnului.
Rămâne la decizia fiecăruia dintre noi cum și cât folosim tehnologia și mediul online, deoarece doar noi putem schimba ceva la propria persoană, însă cea mai bună soluție ar fi să nu apelăm la tehnologie numai când e cazul și să ne luăm după două principii – cantitate și calitate.
ADRIAN BĂLAN, GEORGE LUPUȚ