DELIA & ANDREEA: Voluntariat în linia întâi

În vârstă de 24 de ani, Daniela Trip este o tânără încrezătoare în propriile forțe, care și-a urmat drumul spre îndeplinirea visului de a deveni medic.

A ales să studieze Medicina Generală în Timișoara, la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, în prezent fiind ultimul an.

Daniela ne mărturisește că în ultimii ani de liceu a îndrăgit biologia, mai ales partea cu fiziologie umană, considerând medicina domeniul care i se potrivește cel mai bine și în care își vede viitorul.

DANIELA TRIP

Studiile la Timișoara

Daniela spune că la început nu cunoștea foarte multe lucruri despre această universitate, însă a ales totuși să studieze într-un alt oraș decât cel din care provine, Oradea, stimulată și de faptul că o colegă de clasă a ales aceeași universitate și astfel, având și o cunoștință, a considerat o și mai bună oportunitate să meargă în Timișoara.

La terminarea liceului a fost entuziasmată de începutul în noul oraș, unde și-a întâlnit colegii care erau și ei la fel, cam din toate părțile țării, venind aici pentru ceva nou.

Aceasta încurajează studiile într-un alt oraș, nu neapărat pentru viitoarea carieră, cât pentru propria persoană, deoarece totul ține de student, de cât de bun vrea să fie și cât de mult e dispus să muncească pentru scopul lui.

Cât despre pandemie, Daniela spune că la început totul a fost ciudat în online, nu mai aveau acces la pacienți, ei fiind obișnuiți la stagiile din spital care ocupau cam 60% din timpul petrecut la facultate. După un timp s-au acomodat online și și-au dat seama că astfel aveau mai mult timp pentru învățat.

În anul V de studii a avut profesori care explicau materia foarte bine și aceasta spune că randamentul a fost chiar mai mare, având mai mult timp, singurul minus era faptul că nu putea merge la stagiile din spital, pentru că patologiile pe care le vedea îi rămâneau mai bine fixate.

Voluntariat în linia întâi

Din luna decembrie, Daniela s-a înscris ca voluntar, împreună cu alte colege de serie, la Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Victor Babeș, pe secția de Pneumologie, unde sunt internați pacienții cu Covid.

Voluntarii sunt împărțiți în două ture, cea de dimineață care începe la ora 8:00 și se termină în jurul orei 12:00, și cea de seara, unde merg de la ora 17:00 la 22:00. Treaba acestora este să ajute asistenții de pe secție la îngrijirea bolnavilor. Nu fac același lucru zilnic; în general, monitorizează pacienții (verifică saturațiile, tensiunea arterială, temperatura, fac EKG-URI, glicemii), uneori ajută și la tratamente și la alte nevoi ale pacienților.

Înainte de a intra pe secție, își iau toți echipamentele de protecție complete – combinezon, botoși, mănuși, măști și viziere, tocmai de aceea la spital se simt mai puțin în pericol decât pe stradă sau în mijloacele de transport, unde nu toată lumea vrea să poarte mască sau o poartă incorect.

Daniela s-a înscris la voluntariat pentru că a trecut deja un an de când nu a mai intrat în spital și îi era dor să interacționeze cu pacienții, avea impresia că uită chiar și cum se face o anamneză (conversația cu pacientul) sau examenul clinic, iar dacă pandemia mai durează mult, următorul contact cu un pacient ar fi fost din postura de medic rezident, când lumea are deja mai multe așteptări.

Așadar, pe lângă ajutorul oferit pacienților și personalului de la spital, consideră că reprezintă un ajutor și pentru ea.

În final, Daniela a transmis un mesaj celor care îndrăgesc această știință și doresc să continue pe această parte: „Pentru cei care vor să urmeze acest domeniu, pot doar să le spun să o facă deoarece este un domeniu frumos, tot ce trebuie e să fie siguri că asta își doresc ei și nu o fac presați de părinți, pentru că se întâmplă și asta și în final o să renunțe, așa că e mai bine să faci ce vrei tu de la început decât să pierzi câțiva ani la o facultate care nu e ușoară, unde să te simți super stresat.

Iar pentru cei de clasa a XII-a, care poate se tem de chimie la admitere, sau de faptul că nu le place chimia, dar vor să facă medicina, e important să știe că nu contează deloc în facultate cât de bun ești la materia asta, eventual în primii doi ani la biochimie, pe care o înveți pentru examen și o uiți după două săptămâni, ăsta fiind cazul meu.”

DELIA AVRAM, ANDREEA FEHER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: