De câțiva ani m-am înscris în proiectele Erasmus, coordonate de colega mea, prof. Lucia Cighir, dar anul acesta a fost primul proiect în care am luat parte ca și cursant. Este vorba despre proiectul Our Digital Classroom, care trebuia derulat anul trecut, însă, cu pandemia, a fost amânat în acest an.
Cursul Flipped classroom la care am participat eu, s-a desfășurat în Malta, în perioada 23 – 27 august. Am plecat împreună cu colegii mei – Lucia Cighir, Luminița Dubău, Carmen Chiș, Adrian Tencuțiu și Camelia Timofte – în aceasta zonă exotică, într-o adevărată aventură emoțională, dar mai ales profesională.
Înconjurată de atmosfera îmbietoare a mării azurii, a razelor mângâietoare ale soarelui, de țărmurile stâncoase ale Maltei, am îmbinat utilul cu plăcutul (utile et dulci, cum ar spune poetul Horatius), pătrunzând cu plăcere în tainele cunoașterii, mai bine zis în detaliile cursului, Flipped classroom. Am învățat despre noi aplicații şi platforme de predare și evaluare în on-line, pe care unele dintre ele, cu siguranță le voi aplica la unele clase.

Padlet este un instrument pedagogic, un site, în care utilizatorii pot organiza și partaja tot felul de conținuturi pe panouri virtuale numite padlet-uri. Pentru elaborarea unui test cu diferite categorii de itemi și susținerea lui în on-line, am folosit Quizizz, cu ajutorul căruia poți verifica nivelul de cunoștințe dobândit de elevi în urma predării.
O aplicaţie interesantă, prin care poţi face o prezentare a unor imagini sau filmuleţe, oarecum asemănătoare cu power point, dar mult mai simplu de aplicat este VivaVideo.
Pe platforma Canva,poţi realiza cărţi de vizită, postere, ecusoane, animaţii, certificate sau felicitări. Dar platforma pe care am lucrat deja cu clasa mea (a XII-a) este Class Dojo, o platformă care ţine evidenţa elevilor absenţi într-o săptămână, a elevilor activi în fiecare oră şi care sunt răsplătiţi cu puncte sau a celor leneşi, care frecvent nu-şi fac temele şi astfel, sunt pedepsiţi.
Pot fi planificate întâlnirile cu părinţii sau aceştia pot fi notificaţi în timp real, în legătură cu notele copiilor lor, dar şi când copiii absentează. La sfârşitul unei săptămâni sau semestru, aplicaţia face o statistică a evoluţiei la învăţătură a elevilor.

Acest curs mi-a oferit noi oportunităţi, atât în ce priveşte descoperirea unor noi activităţi educaţionale, a unor noi metode de predare-învăţare, de dezvoltare profesională, dar şi posibilitatea de a cunoaşte oameni noi, de a-mi îmbunătăţi competenţele digitale şi de limba engleză, de a cunoaşte o nouă cultură, cea malteză.
Prof. LAURA LAZĂR