ALISIA: Implicați-vă în viața politică!

În ultima decadă a lunii iulie, Universitatea din Oradea a organizat o serie de întâlniri adresate elevilor de liceu care se gândesc să urmeze în viitor cursurile acestei instituții de învățământ.

Această serie de întâlniri s-au desfășurat on-line între 19 iulie și 1 august, înscrierile s-au făcut în prima parte a lunii iulie, iar informațiile le-am primit în urma unor vizite făcute la clasa noastră de către domnul Florin Budea, referent de specialitate  in cadrul Biroului de Comunicare al Universității din Oradea și prof. asociat, dr., la Departamentul de Jurnalism.

De la Colegiul Național Onisifor Ghibu au participat circa zece elevi, din actualele 10B, 11B, 12B.  Cursurile s-au desfășurat on-line între orele 10-13, urmate de o pauză, 14 și 16, toți cursanții asistând la aceeași baterie de cursuri.

Sursă captură de ecran: arhiva personală Alisia Ungur

Vocea redactorului-șef

Dintre cei care au conferențiat, domnul Budea ne-a vorbit despre frumusețea și greutățile vieții de jurnalist, despre relația presei cu instituțiile statului și ne-a răspuns la nelămuririle pe care le aveam.

Am avut și un invitat din domeniu, Teodor Biriș, redactor-șef la Jurnal bihorean, un ziarist cu o lungă experiență. Domnul Biriș a fost supus unui tir de întrebări din partea cursanților, care au dorit să afle informații de culise.

Un alt lector a fost domnul Sorin Șipos, decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității din Oradea, care ne-a îndemnat  să ne luăm viața în propriile mâini, să ne implicam în viața politică a țării pentru ca răul din trecut să nu se repete.

Vorbitorii au inclus și un reprezentat al Centrului de Excelență NATO.

Celelalte cursuri au inclus activități practice, cursuri de istorie locală, respectiv națională, și răspunsuri la întrebarea de ce este presa a patra putere în stat.

Ocazie de neratat

Am luat legătura cu o participantă, Antonia Bodiu din 10 B, căreia i-am solicitat opinie despre participarea sa: „M-am înscris la școala de vară deoarece am considerat că este o oportunitate care nu trebuie ratată. Am învățat multe lucruri noi, am legat prietenii și mi-am creat o imagine de ansamblu despre universitatea la care vreau să merg”.

„Școala de Vară Polis este ocazia de a-ți face prieteni, de a cunoaște oameni noi și mai cu seamă de a te cunoaște pe tine însuți. Experiența școlii de vară este relativ scurtă, doar două săptămâni. Ceea ce câștigi acolo nu e puțin lucru: ai posibilitatea să te decizi cu privire la profesia pe care vrei să o urmezi și să afli care sunt valorile care te fac să te simți împlinit.

Polis este o școală cu valențe practice unde profesorii te învață nu doar ce știu ei, ci îți arată ce sunt ei. O școală bună nu înseamnă ziduri și condiții bune de învățătură, ci mai ales studenți care pot si vor sa se bucure de adevăr și cunoaștere. 

Porțile școlii noastre rămân deschise, deci vă așteptăm vara viitoare pentru încă două săptămâni de educație altfel, la www.polis.oradea.ro”, ne spune doamna Adriana Borza, care a fost coordonator al taberei de vară.

Sursă foto: arhiva personală Alisia Ungur

Toți participanții au primit la sfârșit tricouri personalizate, câte o tabletă și o diplomă. La anul va urma  o nouă ediție a taberei de vară.

În numele participanților de la Colegiul Național Onisifor Ghibu, le mulțumim organizatorilor Universității din Oradea, cu deosebire domnului Budea, sufletul acestui eveniment din mijlocul verii.

ALISIA UNGUR

ALISIA UNGUR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: