Literaţii pe teren propriu! Plus VIDEO

Prima întâlnire a Clubului de Literatură Aplicată şi Artă a Comunicării „Ratio et Sensus” s-a petrecut miercuri, 2 mai, de la ora 13:00, conform planificării.

Nucleul întâlnirii au fost elevele din clasele IX C, IX C şi X A. Alături de noi au participat cu generozitate scriitori consacraţi: Ionuţ Caragea, Alin Cristea şi Dan Horaţiu Popescu, care ni s-au adresat ca adevăraţi mentori.

Evenimentul a avut două părţi, moderate de subsemnatul şi de prietenul meu, Alexandru Lascu. În prima parte a avut loc oficierea clubului, în care ne-am prezentat pe noi, interesele noastre şi filosofia clubului. Invitaţii au susţinut discursuri pe tema literaturii şi artei comunicării şi a importanţei lor în vieţile noastre tinere.

Pentru a doua parte, anume atelierul de literatură, am modificat decorul şi ne-am aşezat în jurul meselor distribuite după o configuraţie nonconformistă. Fiecare a fost invitat să deschidă una sau mai multe dintre diversele cărţi răsfirate pe mese şi să comenteze, inspirat de cele citite sau observate. Astfel am ajuns să discutăm despre simbolul cercului în lume, în viaţă, apoi despre timp, ideea de inversiune, imaginaţie… corelând toate subiectele între ele.

Am aflat cât de importantă poate să fie creaţia literară proprie în vieţile noastre, prin povestea domnului Caragea. Am aflat cu încântare, cu toţii, că dânsul, după şapte ani petrecuţi în Montreal, Canada, şi-a cunoscut soţia prin intermediul unei cărţi şi a revenit în ţară, întemeind o familie. Înainte de a se îndrăgosti de domnul Caragea, viitoarea doamnă Caragea s-a îndrăgostit de cartea acestuia, „Ascultă-ţi Gândul şi Împlineşte-ţi Visele!”

image001

Photo credit: ANDREI OROS

Le mulţumim profesorilor care au fost alături de noi la această primă întâlnire, anume doamna Garofiţa Pop şi domnul Alexandru Popoviciu, care este coordonatorul nostru.

Vă rugăm să vizitaţi domeniul digital ORADEA CULTURALĂ, unde domnul Alin Cristea a postat fotografii realizate la eveniment!

Următoarea  întâlnire este plănuită pe săptămâna viitoare.

Pentru informaţii, rămâneţi alături de noi pe LOGO PAPER!

reporter şi editare video: ANDREI OROS andreioros@ymail.com

filmare: FLORIN MIHOCAŞ mihocasflorin@yahoo.com

 

3 comments

  1. Nu sint scriitor consacrat, am spus ca scriu doar pe Internet.

    Like

  2. Andrei Oros

    Da, imi cer scuze pentru confuzie! Articolul a fost trimis inainte de a discuta cu dvs. pe aceasta tema…Totusi, chiar daca dvs. sunteti un scriitor pe internet, acest fapt nu inseamna ca scrisul digital, pe baza de electroni, este mai prejos decat scrisul pe hartie, de mana, de masinarie, cu cerneala…
    Eu personal folosesc termenul “consacrat” nu doar cu sensul de dictionar, ci mai degraba cu sensul de valoare pe care o percep fata de creatia literara a unui om, fata de importanta mesajului transmis si realizarea acestei transmiteri. Vad “consacrare” prin abordarea originala si valoroasa a unor subiecte importante. Poate imi vad colegul ca fiind un scriitor consacrat pe tema singuratatii, nu pentru ca este cunoscut, ci pentru ca scrierile lui pe aceasta tema o valorifica incredibil si imi impresioneaza spiritul. Este subiectiv…si acord aceasta apreciere, “consacrare”, din simpla admiratie, dar numai dupa analiza.
    Nu este corect sa ofer aceasta explicatie dupa ce am folosit termenul, iar in spatele ei se afla un angrenaj rational non-ideal. In lipsa de intelegere totala si entuziasm, ma avant impresionat in sfera aprecierii, si creez confuzie. Vad unde am gresit, imi asum, ma straduiesc sa nu mai repet…vreau, astept Kairos.
    Va apreciez scrierile, si pentru mine sunteti “consacrat” pe baza acestui rationament foarte organic!
    Pe ceilalti ii las sa va descopere scrierile…

    Like

  3. Livia

    Felicitări băieţi, sunteţi elevi cu care ne mândrim!

    Like

Leave a comment