Cum să te descurci cu narcisistul din viața ta

Într-un articol anterior, ați putut vedea câteva indicii ale comportamentului narcisist. În continuarea materialului, iată alte manifestări ale acestuia:

poza proiect

Artwork: Nadin Bențe

Intră și iese frecvent din relații

Studiind narcisiști ​​aflați într-o relație, psihologii au observat o anume tendință: relațiile lor ating maxim patru luni, după care de obicei se sfârşesc. Persoanele în relație cu narcisiști raportează un nivel ridicat de satisfacție în primele patru luni, urmate de un declin rapid.

Acest lucru reflectă tendința narcisistă de a exploata oamenii; după patru luni, tendințele argumentative, nevoia prevalentă de control, infidelitatea, exploatarea și superficialitatea generală duc la sfârșitul relației.

 

Atenție exagerată aspectului fizic

Narcisiștii au, de obicei, un nivel ridicat al atractivității fizice. Bărbații narcisiști ​​tind să aleagă femei care au o înfăţişare mai puţin atractivă, își petrec mult timp lucrând la definirea lor musculară, în timp ce femeile narcisiste se analizează îndelung în faţa unei oglinzi, făcându-şi diferite machiaje, pentru a ieşi cât mai mult în evidenţă.

Aceasta explică natura pe termen scurt a întâlnirilor romantice cu narcisiști. Atracția imediată este prezentă, dar aspectul emoțional e deficitar.

 

Schimbă subiectul când apar emoții

Narcisiștii grandioși și extrovertiți nu doresc să-și discute emoțiile, deoarece asta poate să îi pună într-o poziție de vulnerabilitate și de diminuare a controlului asupra ta. Dacă totuși își pune în evidență emoțiile, este dezinvolt și emoțional pentru a se apropia.

 

Privirea i se îndepărtează când vorbești

S-ar putea să dea din cap, să spună „Îhî” și „Da” și să acționeze ca și cum ar asculta, dar vezi în ochii lor că nu sunt de fapt prezenți. Vei observa indiferenţă când vorbești despre propriile experiențe sau despre orice nu are legătură cu persoana narcisistă.

 

Este foarte competitiv

Nimănui nu-i place să piardă, dar când narcisistul pierde, nu poate accepta și pleacă. Dacă câștigă, îl jignește pe cel care a pierdut. Vei cunoaște diferența dintre un impuls competitiv al unei persoane normale și cel al unui narcisist prin cât de provocator este să concurezi cu narcisistul, indiferent de rezultat. Dacă ești atent, vei observa că narcisistul are mai degrabă tendinţa de a domina decât de a se distra.

 

Îţi încalcă granițele și regulile

Când stabiliți o limită, ei o încalcă. Le spui să nu-ți atingă părul – ei îl ating. Aceștia pot ajunge la avansuri nedorite, chiar hărțuire. De asemenea, caută norme sociale și reguli de încălcat, ca și cum s-ar afla într-un joc. Este vorba despre construirea unei imagini de superioritate și autonomie.

 

Este foarte lăudăros

Chiar dacă este o poveste despre o celebritate, o stea rock sau o petrecere absolut perfectă (la care narcisistul era vedeta), narcisistul locuiește într-o lume a simbolurilor de statut.

Mașini sport elegante, chitare pe pereți cu autografe pe ele, selfie-uri în locații uimitoare, femei superbe, îmbrăcate sumar, atârnându-le de braț – acestea sunt caracteristicile stereotipice ale narcisistului. Ai grijă la modalitățile subtile prin care narcisistul transformă tot ce face într-un trofeu.

 

Adoră persoana din viața lor

Deși narcisistul se va considera superior celorlalți, va găsi și o persoană la care să se închine. Idolul narcisistului reprezintă perfecțiunea, în ochii lui. Acea persoană e cineva care dorește să-l imite și care are multe lucruri în comun cu copilăria lui.

Abandonarea de către familie în copilărie poate fi o cauză emoţională prin care o persoană poate să devină narcisistă. Nu este neobișnuit ca idolul narcisistului să fie un sex symbol.

 

Cu narcisistul la psiholog

Dacă încerci să schimbi un narcisist apelând la umanitatea și inteligența sa emoțională, intri în jocul său. Mai degrabă fii calm, ferm, afirmă-ți autonomia și emoțiile.

Narcisistul are nevoie de ajutor psihologic profesionist, de aceea acesta trebuie să fie consultat de un psiholog. Dacă ai o relație cu această persoană, vino cu ideea participării la o terapie de cuplu; dacă acesta nu lucrează la schimbarea sa, relațiile sale vor continua să eșueze. Chiar și narcisistul se poate schimba, dar trebuie să se îndepărteze de oglindă și să se înfrunte cu adevărata sa identitate.

În concluzie, narcisistul poate deveni o persoană normală, dacă îşi înfruntă frustrările şi-şi deschide sufletul, pentru a reuşi să treacă peste acele perioade din viaţă care i-au format personalitatea dizarmonică.

NADIN BENȚE

nadin bente

NADIN BENȚE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: