Mișcarea dezvoltă inteligența

Cu toții știm că exercițiile fizice sunt un leac aproape universal, care implică, printre altele, sporirea energiei și un somn mai bun.

Doi profesori de la Universitatea California ar putea să vă inspire să practicați o nouă rutină: un cardio pe banda de alergare. Potrivit acestora, alergarea pe bandă sau efectuarea altui tip de exercițiu, cum ar fi dansul sau exercițiile de yoga, în mod regulat, ar putea îmbunătăți învățarea, în baza abilităților motorii.

image001

Artwork: ANDREEA LUCACIU

Comparând creierele unor șoareci care au avut activitate fizică cu ale altora care au fost sedentari, cercetătorii au descoperit că neuronii specifici și-au schimbat semnalele chimice (neurotransmițătorii) după exerciții, ceea ce a dus la îmbunătățirea învățării, după achiziții specifice ale abilităților motorii: „Acest studiu oferă o perspectivă nouă asupra modului în care efectuăm activități care necesită abilități motorii și oferă informații despre modul în care aceste deprinderi sunt de fapt învățate.”

Studiul subliniază în continuare importanța unei relații sănătoase cu exercițiile fizice, indiferent dacă sunteți acasă și preferați să alegeți exerciții în aer liber: „Este bine ca creierul să adauge mai multă plasticitate. De exemplu, dacă doriți să învățați, dar nu puteți să vă bucurați de sporturi intense, cum ar fi surfing-ul sau alpinismul, când sunteți acasă, puteți alerga pe bandă sau să urmați un antrenament de yoga.”

Dar ce înseamnă acest lucru pentru aceia care nu au o bună coordonare sau sunt incapabili fizic să exerseze în mod regulat? Chiar și aceștia pot efectua exerciții care să îi ofere sistemului nervos un impuls suplimentar.

Personal, eu consider că practicarea unui sport sau a oricărui tip de activitate fizică este ideală pentru relaxare și îmbunătățirea gândirii, dar și pentru o rutină de somn mai bună. O perioadă de timp am făcut yoga și vreau să spun că m-a relaxat și m-am simțit mult mai bine după acest tip de exercițiu.

Dacă nu aveți timp sau posibilitatea de a face yoga sau orice alt sport, o plimbare de cel puțin jumătate de oră va ajuta la relaxare și vă va oferi mai multă energie. De cele mai multe ori, eu prefer să mă plimb alături de prieteni, aceste plimbări ajung să dureze chiar câteva ore, iar în final mă simt bine că am făcut mișcare.

ANDREEA LUCACIU

image003

ANDREEA LUCACIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: