CYNTHIA: O viață online?

Kelemen Beata, elevă a Liceului Economic, a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări din chestionarul privind școala online.

Ne bucurăm, deoarece avem ocazia să aflăm cum se descurcă și alte licee cu lecțiile online și cum se simte o elevă de clasa a XII-a în apropierea probabil a celui mai important examen de până acum din viața oricărui elev.

 

Ce lecții se pretează mai bine la abordarea online?

BEATA: În opinia mea, foarte puține lecții se pot preda corespunzător în mediul online, deoarece majoritatea elevilor necesită prezența profesorilor și ajutorul acestora. De asemenea, elevii pot fi mult mai motivați dacă au un exemplu în fața lor și dacă sunt înconjurați de colegi.

 

Ce părere ai despre ponderea egală, din punct de vedere al duratei, a orelor la materii pentru bac, respectiv a celor din care nu se dă bac-ul?

BEATA: Din punctul meu de vedere, materiilor precum Marketing, Religie, Sport sau Negocierea contractelor ar trebui să li se aloce mai puțin în această perioadă, durata lor să fie de aproximativ 25-35 de minute.

Pe de altă parte, materiile de bac ar trebui să dureze în jur de 45-60 de minute, pentru ca elevii să fie pregătiți pentru cel mai important examen din viața lor.

Personal, în cuplajele dintre ore, încerc să petrec cât mai mult timp în aer liber, să mă relaxez puțin, după care se încep să mă pregătesc pentru orele următoare.

 

Care este câștigul susținerii orelor online?

BEATA: Câștigul susținerii orelor online este discutabil; printre avantaje se numără căldura casei și a familiei, confortul de a învăța în timp ce te odihnești în pat și savurezi mici gustări.

Această oportunitate este avantajoasă, de asemenea, pentru cei care provin din mediul rural; astfel, aceștia nu sunt nevoiți să plătească sume mari pentru transport, internat și chirii.

 

Ce se pierde?

BEATA: Din cauza pandemiei, elevii din clasele terminale vor fi lipsiți de amintirile frumoase, cum ar fi banchetul și ultimul sunet, așteptate încă din primii ani de liceu. De asemenea, odată cu apropierea examenelor, elevii sunt din ce în ce mai stresați, dar nu pot primi în aceeași măsură sprijinul dorit de la profesori și pregătirea necesară.

 

Cum ai dori să se reia cursurile din septembrie?

BEATA: Personal, aș dori ca orele să se desfășoare în mod normal, ca și până acum, deoarece elevii au mai multă ambiție și sunt mult mai motivați să progreseze atunci când sunt înconjurați de profesori și colegi. Dacă din septembrie orele se vor desfășura în mediul online, elevii vor fi lipsiți de ocazia de a interacționa, de a-și face prieteni și de a-și îmbunătăți aptitudinile de comunicare.

 

Ce opinie au părinții tăi despre școala online?

BEATA: Părinții mei au o părere negativă în legătură cu orele online. Ei cred că această formă de învățare / învățământ nu este optimă, deoarece copiii sunt nevoiți să petreacă prea mult timp în fața calculatorului, ceea ce poate dăuna pe termen lung sănătății.

 

Cum se descurcă un profesor pe platformă? Dar elevii?

BEATA: Fiecare profesor încearcă după propriile puteri să predea cât mai bine posibil lecția, chiar dacă nu a fost pregătit pentru această situație și nu dispune de competențele digitale necesare. Elevii se bucură de această  ocazie de a învăța online, fiind o noutate care aduce confortul dorit. De asemenea, aceștia accesează cu ușurință platforma.

 

Ce fac elevii din clasele mici? Cum se rezolvă problemele de siguranță fizică, mentală, emoțională ale acestora?

BEATA: Din cunoștințele mele, copiii din clasele mai mici reușesc să se adapteze destul de bine la această situație, fiind familiarizați cu tehnologia. Însă, nesupravegheați, pot să-și piardă atenția și motivația față de învățare.

 

Cum ți se pare perspectiva de a face anii de facultate online? Dar cea de a lucra o viață online, de acasă?

BEATA: În opinia mea, facultatea făcută online are atât avantaje, cât și dezavantaje. Acest mod de învățare ar fi benefic studenților care doresc să lucreze, dar în același timp doresc să obțină și o diplomă.

Însă trebuie luat în considerare și dezavantajul pentru studenții cărora le va fi mult mai greu să înțeleagă lecția și să pună mâna pe carte.

Viața online este o soluție pentru cei cu familii și copii, însă poate reprezenta o tragedie pentru cei cărora le place mediul dinamic și interacțiunea cu oamenii din jur.

a consemnat LACATÂȘ CYNTHIA

 

Prin acest ultim material, aș dori să-i mulțumesc profesorului care a făcut să fie posibilă așternerea oricărui gând, sentiment, experiență, Ardelean Nicolae. Mă bucur nespus pentru calea cea nouă deschisă în fața ochilor mei, pentru posibilitatea de a aparține de o clasă de jurnalism activ și pentru experiențele acumulate de-a lungul anilor de liceu, de care sigur îmi voi aminti tot timpul. Mulțumiri pentru eforturile zilnice, domnule profesor!

Rămas-bun, LOGO!

Succes tuturor elevilor care susțin examen anul acesta!

Totul va fi bine!

image001

KELEMEN BEATA alături de subsemnata, LACATÂȘ CYNTHIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: