DRAGOȘ: Nu trânti ușa!

Acest material este total diferit de tot ce am făcut până acum, pentru că mă voi arăta vulnerabil, așa cum sunt, fără nicio cenzură.

Erau gândurile mele mai de mult, dar acum, cu așa-zisa carantină, le-am mai cizelat puțin.

V-ați gândit câtă importanță are banul? Ați observat ce sacrificii face lumea pentru bani?

N-am crescut într-o familie bogată, ci decentă, mereu am stat în cartier, la fel cum am stat în club sau în restaurante simandicoase, și niciodată nu am făcut diferența între strada mea și locurile publice unde „se distrează” acum lumea.

De mic, cum eram toată ziua pe-afară, mi s-a spus că trebuie să produc, să fac bani, să investesc și că, dacă-mi place un lucru, să îl fac până la rangul de meserie – nu de artă, pentru că artiștii mor de foame.

Am crescut cu mentalitatea că trebuie să produc, trebuie să scot bani și din piatră seacă, dacă e nevoie, pentru că „banii sunt tot”.

Aveam întrebări legate de afirmația de mai sus, până anul trecut, când am luat în serios job-ul pe care îl obținusem și am lucrat trei luni. De atunci mi-am dat seama că poți să câștigi bani fără să fi terminat o școală și tot de atunci vin la școală fără entuziasm.

Că tot se apropie bac-ul, mi-am dat seama că am eschivat 12 ani de școală. Niciodată n-am învățat pe bune, pentru că mi se părea că nu mi se potrivește nimic, și totuși am avut mereu note bune. Câțiva profesori și-au pus amprenta asupra mea – și mă refer aici la un impact pozitiv, pentru că am ales să dau uitării orice aspect negativ.

Așa cum am reușit să eschivez 12 ani de școală, probabil tot ce voi fi învățat pentru examenul de bac voi uita în următoarea săptămână, dar să nu-l iau ar însemna că am stat 12 ani în școală degeaba.

De ce credeți că sunt atâția români în diaspora? De bine ce le e în țară? Și nu mă refer doar la România, ci peste tot pe glob.

Unii fură, unii dau în cap, unii sunt dependenți de jocuri de noroc, dar nu există unul mai bun decât altul, pentru că oricine are un preț. Multe căsnicii se despart din cauza banilor, multe familii și multe relații; și eu am trecut prin asta.

Multe anturaje se strică din cauza asta și mulți „frați pe viață” nu își mai vorbesc niciodată din cauza banilor. De multe ori și așa-ziși „tovarăși” te trag în jos.

Dacă stai cu cinci oameni care nu fac nimic cu viața lor, tu vei fi al șaselea.

Dacă stai cu cinci oameni care au eșuat, tu vei fi al șaselea.

Dacă stai cu cinci oameni cu idei de viitor, tu vei fi al șaselea.

Dacă stai cu cinci oameni de succes, tu vei fi al șaselea.

În încheiere, aș vrea să spun că degeaba ne-am modernizat, pentru că lumea tot după legea junglei funcționează. Încă ceva: „Nu te mai uita în farfuria altuia, pentru că se va răci mâncarea ta”.

Din moment ce nu vreau să plec și să las în spatele meu doar idei discutabile, am decis să închid această ușă frumos și atent, nu s-o trântesc (deși s-ar putea să ies pe geam…).

Nu îmi plac lucrurile siropoase, dar oriunde există bine, există și rău, și viceversa, așa că pe această cale vreau să îi mulțumesc în primul rând doamnei mele dirigintă, că a avut răbdare cu mine și clasa mea (care nu este foarte diferită de mine) și că mereu, când am avut vreunul o problemă, a încercat s-o rezolve împreună cu noi.

Nu pot lua fiecare profesor la rând ca să-i mulțumesc cum se cuvine, pentru că ar fi prea mult text, așa că o spun la general: vă mulțumesc tuturor, unora pentru că m-ați învățat să fac ceva ce o să dureze peste ani, altora pentru că m-au învățat cum să nu fiu ca ei, dar fiecare rău are și un bine și o învățătură – depinde cum privești lucrurile.

Acestea fiind spuse, mă bucur că am terminat și acest ciclu. Probabil facultatea n-o să fie nici pe jumătate la fel de interesantă ca liceul, dar cineva trebuie s-o facă, nu?

Numai bine oricărui profesor, elev, cititor al acestui text!

DRAGOȘ HODIȘAN

dragos hodisan

DRAGOȘ HODIȘAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: