Cum să învingi depresia

Nu-ți lăsa sentimentele și gândurile să-ți strice starea de bine – ușor de zis, mai greu de făcut, nu-i așa?

În viață trebuie sa accepti lucrurile asa cum sunt, dar sa nu ramai blocat asupra lor. Asta inseamna ca este bine sa simti ceea ce simti, atata timp cat poți treci peste, dar unii raman cu o fixație pe trairi negative, ceea ce poate sa duca la depresie.

Depresia este produsă de o interacțiune de factori ce țin de vulnerabilitate și stres, se poate instala oricând, la oricine, în funcție de vulnerabilitatea cu care ne naștem sau pe care o acumulăm pe parcursul vieții, ca și de evenimentele stresante pe care le traim.

image002

Artwork: Lorenzina Căbuța

Poti să treci peste depresie urmând câteva strategii:

 

Înțelege că nu e vina ta

A fi ,,perfect” sau a fi ,,normal” este doar un mit. Avem diferite perioade in care trăim momente mai dificile, dar cand experimentam depresia, ne izolam si ramanem blocati in ganduri ce ne fac rau. Sentimentele negative vin mereu, iar pentru a le depasi, trebuie sa facem lucruri ce ne readuc starea de bine.

De exemplu eu, cand nu am o stare de spirit buna, fac sport, desenez, ma plimb, ascult muzica.

 

Îngrijește-te mai mult

Este timpul sa investesti in tine. Poate pana acum te-ai gandit mai mult la ceilalti decat la tine. Trebuie sa iti faci timp sa te plimbi, sa faci activitati ce te relaxeaza, sa stai mai mult in preajma animalului tau de companie.

Fa-ti o lista unde sa scrii lucruri pe care sa le faci ca sa te conectezi cu tine. Poti sa te inscrii la cursuri de yoga, de zumba sau sa practici sporturi in aer liber.

 

Să știi că nu ești singur

Pentru a te incuraja, ai nevoie de ajutorul oamenilor. Cere ajutorul persoanelor de langa tine, chiar daca nu au o specializare in domeniu.Te pot ajuta mai mult decat iti imaginezi.

Comunicarea te va ajuta sa depasesti multe dintre emotiile negative, deoarece o persoana care se izoleaza si ramane singura cu gandurile ei se simte tot mai trista.

 

Dormi suficient

Somnul este deosebit de important în terapia depresiei. Totuşi, persoanele afectate nu trebuie să folosească timpul de odihnă pentru a zăcea, ci chiar pentru a se relaxa. Iar dacă simți nevoia să stai toată ziua în pat şi alegi să faci asta, nu trebuie să te simți vinovat. Ai dreptul să se odihnești.

image001

Artwork: Lorenzina Căbuța

Asumă-ți adevărul personal

. Vocea ta contează.

. A fi aici contează.

. Nu ești blocat în acest punct.

. Acesta nu este sfârșitul, e doar începutul.

. Astăzi nu este ultima ta zi.

. Cere ajutor.

 . Fă bine pentru a te simți bine.

 . Încă te poți simți împlinit și apreciezi viața și când trăiești o perioadă dificilă.

LORENZINA CĂBUȚA

image003

LORENZINA CĂBUȚA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: