LARISA & SORENA: Bullying-ul văzut din diferite perspective

Zilnic, foarte mulți copii și tineri sunt luați în derâdere de unele persoane din jur, în diferite împrejurări și circumstanțe, adesea fără vreun motiv bine conturat.

Bullying-ul devine din ce în ce mai răspândit în zilele noastre.

bw reconstituire

Bullying-ul se petrece adesea fără un motiv anume. Foto: Larisa Bărcui (reconstituire imagine dramatică)

Ce este bullying-ul, mai exact? Este acțiunea fizică sau psihică, repetată asupra aceluiași individ, cu intenția de a arăta inegalitatea de forța celui care face bullying și victimă.

De ce ar face cineva bullying?

Discutând cu doamna psiholog Ionela Belbe, aceasta ne-a spus părerea dânsei în legătură cu acest subiect: „Unii simt nevoia de a se simți puternici sau superiori. În același timp, copilul poate prelua modelul de la părinți, observând cum se comportă părinții lor cu cei din jur; de obicei acești copii au carențe pe partea emoțională.”

OPINIA SPECIALISTULUI

Totodată, doamna psiholog este de părere că trebuie să se ia măsuri pentru a opri, dar și a preveni acest gen de comportament, prin două direcții, una vizându-l pe cel care face bullying.

Acesta trebuie făcut să înțeleagă că celălalt suferă, trebuie să fie mai empatic și o soluție ar fi găsirea de activități care îl fac să fie mai bun, să rezolve o situație într-un mod corect și trebuie valorizată orice încercare a acestuia de a avea un comportament adecvat.

ionela belbe

Psih. IONELA BELBE. Foto: Lavinia Hălmăgean

Celui care este expus violenţei trebuie să îi creștem stima de sine și să îl învățăm cum să facă față acestor situații, prin fraze pe care le poate spune, să răspundă cu aceeași monedă, pentru a se egaliza forțele; altfel, va fi văzut în continuare ca o țintă.

De asemenea, acesta poate să ceară intervenția cadrelor didactice.

Cât despre profesori, aceștia nu trebuie să strige sau să umilească copilul.

Școala noastră beneficiază de activități de prevenire a bullying-ului, fiind de asemenea și o campanie cu cei de la o fundație și un concurs care se desfășoară la noi, „Şcoala fără violență”,  de aproximativ 11 ani, împreună cu poliția.

În urma unui chestionar la care au răspuns 25 de elevi din Colegiul Național Onisifor Ghibu, 64% recunosc că au fost măcar o dată victime ale bullying-ului sau altor forme mai slabe de luare în derâdere,și 44% recunosc că au făcut bullying.

De asemenea, au răspuns 30 de elevi din alte şcoli precum  Colegiul Național Emanuil Gojdu, Colegiul Tehnic Traian Vuia, Colegiul Național Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Liceul Don Orione, Liceul de Arte, Colegiul Economic Partenie Cosma, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Național Iosif Vulcan; dintre aceştia, 56% au fost victime și 60% au făcut bullying.

Totodată am întrebat trei persoane care s-au mutat din România în țări străine, precum în Irlanda și în Germania, două eleve fiind măcar o dată victime; niciuna nu a făcut bullying.

Elevii din străinătate ne mărturisesc că profesorii acolo sunt foarte prietenoși, că 0se poate vorbi cu ei orice și oricând, dar unii copii nu au respect față de profesori, ceea ce nu diferă de școlile din România.

PĂREREA ELEVILOR

Acestea sunt câteva din mărturisirile elevilor cu care am avut ocazia să discutăm:

Elevă, 15 ani: „Acum sunt la liceu și bullying-ul e foarte întâlnit, din păcate. Fetele și baieții se bat, multe persoane se leaga de alții fără motiv, iar profesorii nu fac absolut nimic.”

Elev, 15 ani: „Pe majoritatea care fac bullying nici măcar nu îi interesează ce o să se întâmple cu ei, nu îi deranjează nici măcar faptul că vor fi exmatriculați.”

Elev, 17 ani: „Ar trebui să se ia măsuri precum sancțiuni pentru bullying, iar victimele încurajate să riposteze”.

Elevă, 18 ani: „În general, relația dintre profesori și elevi este okay. Evident că mai exista și excepții, când profesorii sunt luați peste picior de către elevi, dar asta nu se întâmplă prea des.”

Elev, 16 ani: „În timpul orelor, comportamentul profesorilor este unul normal, dar merg după principiul «Unul pentru toți și toți pentru unul», rezultând că, dacă un elev deranjează ora, se răzbună pe toți elevii”.

Elevă, 16 ani: „În școală ar trebui sancționat destul de strict bullying-ul, pentru că un copil merge la școală pentru educație și pentru a se simți bine, nu pentru a fi călcat în picioare și a fi înjosit. În afara școlii nu cred că se pot lua măsuri, pentru că asta ține de educația pe care copilul o primește acasă și de anturajul din care face parte”.

Din motive evidente, tinerii care ne-au dat aceste declarații au preferat să rămână anonimi.

LARISA BĂRCUI, SORENA ŞANTA

larisa-si-sorena.jpeg

LARISA BĂRCUI şi SORENA ŞANTA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: