ANTONIO: Scarface – paranoia, lăcomie și orgoliu ascunse în spatele armelor 

Răbdarea este puterea celui lipsit de putere. Odată cu puterea, apar și responsabilitățile. Totodată, o ascensiune rapidă pe scara puterii poate duce la o decăderea brutală, care poate afecta drastic persoana în cauză sau, din contră, o poate motiva in formarea unui nou plan mai eficient . 

Fostul condamnat și refugiat cubanez Tony Montana (Al Pacino) ajunge la Miami, într-o tabără de refugiați, alături de prietenul său, Manny Ray (Steven Bauer). Pentru a primi viza, aceștia sunt nevoiți să ucidă un fost general cubanez, la cererea narcotraficantului din Miami, Frank Lopez (Robert Loggia).

Sursă imagine: CinemaBlend 

Își găsesc de muncă ca spălători de vase la un restaurant, dar Tony se simte înjosit, deoarece are aspirații mult mai mari.

Din acel moment, se produce o ascensiune continuă în punerea bazei unui impresionant imperiu al drogurilor, ridicat de Tony Montana, după ce își uzurpă șeful. Astfel, crimele, drogurile, problemele cu justiția și patima pentru bani îl schimbă pe Tony Montana întru totul și în alt om. De asemenea, se conturează dorința nestăvilită de putere a unui om care nu a avut niciodată nimic, iar, dintr-o dată, se trezeste că are tot și nu știe înspre ce direcție să o ia.

Tony Montana, în încercarea de a deveni un familist, nedorind să-și implice familia în lucrurile murdare și totodată susținându-i financiar, eșuează, deoarece nu a putut realiza o balanță între rolul de mafiot și rolul familist, unul fiind pus în lumină, iar celălalt neglijat. 

În plus, se conturează ideea loialității care, pe parcursul operei, capătă diverse forme – la început relația de prietenie a lui Tony și Manny este una strânsă, prin care au reușit să construiască un impresionant imperiu, dar finalul spune altceva.

Astfel, oamenii obișnuiesc să își piardă din loialitate, deoarece lucrurile cu adevărat bune și rezistente nu se obțin ușor și unele persoane preferă să aleagă alte portițe când se ivește o posibilitate, dând uitării trecutul și lucrurile bune. 

Se pare că puterea este mai importantă decât iubirea, pentru Tony Montana. La început se conturează o idilă între Tony și Elvira, o iubire care părea se țină pentru totdeauna, dar care se încheie odată cu lăcomia și patima pentru bani și putere de care s-a îmbolnăvit Tony. 

Al Pacino a devenit interesat de un remake al versiunii din 1932 după ce a văzut-o, iar el și producătorul Martin Bregman au început să o dezvolte. Performanța lui Al Pacino in rolul unui gangster cu minte ascuțită, lacom și  periculos, este fenomenală. Al Pacino dă dovadă de un talent actoricesc ieșit din comun, fiind un actor recunoscut pentru mai multe roluri reprezentative, fiind aproape imposibil de egalat. 

Cu alte cuvinte, Scarface spune povestea unui arghirofil care, orbit de putere si de imaginile exuberante ale Miami-ului, se scufundă într-o existență tot mai sângeroasă si mizerabilă. 

ANTONIO SIMON

ANTONIO SIMON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: