ALISIA: Ghibu în elita colindătorilor județului

Era Shopping Park a găzduit joi, 15 decembrie, a XVI-a ediție a Festivalului de colinde Noi umblăm a colinda.

Acest eveniment este organizat in fiecare an de catre Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Primăria Municipiului Oradea, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, Palatul Copiilor Oradea, Era Shopping Park Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile
Coman Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie – Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, cu sprijinul CG&GC HiTech Solutions SRL. 

Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către copiii și elevii din unitățile de învățământ bihorene. El se adresează copiilor și elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ sau limba de predare şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindători) – sub formă de concurs şi, cea de-a doua, Colinde de largă circulaţie.

De asemenea întregul eveniment pune în valoare parteneriatul dintre Biserică – Şcoală – Familie – Comunitate.

Festivalul a debutat la ora 11:00 cu o paradă a portului popular, care s-a desfășurat pe traseul Biroul de Evidență a Populației, zona pietonală până la Biserica cu Lună. La Biserica cu Lună s-au cântat colinde ce au adus
mângâiere sufletului, vestind Nașterea Domnului, după care Episcopul Oradiei Sofronie Drincec și Preotul Negruțiu Florin ne-au transmis câteva urări de bine și de sănătate. În plus, Primăria Oradea a pregătit câte un pachet cu dulciuri pentru fiecare participant.

Echipele înscrise in competitie au încântat juriul cu colindele și porturile nationale, pe scena amenajata sub cupola de la Era Shopping Park, incepand cu ora 14. Pentru această ediție au fost  înscrise 39 de grupuri, printre care și
colegiul nostru.

CN Onisifor Gibu a fost reprezentat de  Diana Szmolen, Denisa Marchiș, Mădălina Bătrâna, Daria Cozman, Yannis Dat, Cătălina Mihelea, Narcisa Szoros, Andrea Balogh, Ianis Negoiță, Oana Sandu, Vivienne Nica, Carina Copăcian, Kocsis Anelise, Andreea Lucaciu, Anelise Kocsis, Carla Pantea, Maia Cora, Anastasia Vușcan, Andrei Vesa, Ilinca Pruteanu, Elena Domocoș, Maria Mărcuș și Sara Roman.

Sub indrumarea doamnelor profesoare de religie Emanuela Țăran și Rodica Marian am interpretat colindele ,, Sus pe cerul instelat’’ si ,,Flori de măr”, care ne au adus un loc pe podium si anume premiul III. 

În cadrul evenimentului au susținut un microrecital Corul Diacon Nicolae Firu al Liceului  Ortodox Episcop Roman Ciorogariu Oradea, condus de Arhidiacon Ștefan Lakatos, Grupul Moștenitorii Cântecului de la
Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonat de Anamaria Gal-Turc, Grupul Vocal al Parohiei Ortodoxe Române Ciuhoi, coordonat de  Roman Ioana, și Grupul Vocal Corifeii al Liceului de Arte Oradea, coordonați de prof. Aurica Bonțu.

Printre criteriile de jurizare s-a numărat autenticitatea costumației, a repertoriului și a interpretării, gradul de dificultate al repertoriului și de interpretare a colindului în graiul crișean. Juriul a fost constituit din reprezentanți ai partenerilor, cadre didactice, interpreți de muzică populară, coordonați în calitate de președinte de profesoara Antonia Nica, viceprimarul municipiului Oradea.

Pentru cei care nu stiu încă, doamna Nica este profesor de muzică, fost director al Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, un muzician cu multă experiență, conducător al corului Fiat Lux, cu care a repurtat numeroase succese.

Sursă imagini: arhiva personală Alisia Ungur

ALISIA UNGUR

ALISIA UNGUR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: