Gripa vine la braț cu reluarea școlii

Deși autoritățile sanitare prognozau un val de infecții respiratorii în februarie, se pare că în actualul sezon rece gripa a luat-o înaintea specialiștilor. România se află în stare de alertă epidemică, din cauza gripei, dar școala se redeschide în condiții normale, cu prezență fizică, luni, 9 ianuarie.

La o conferință de presă ținută joi, pentru informarea populației cu privire la reluarea cursurilor, au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației. Ministrul Alexandru Rafila a precizat că nu se declară epidemie, întrucât ar presupune revenirea la restricţii cum au fost cele din perioada pandemiei de coronavirus. Autoritățile au proclamat stare de alertă epidemică, în care se fac recomandări și nu se impun restricții.

Free stock image

Principalele măsuri privind desfășurarea cursurilor au fost luate împreună de cele două ministere. Concret, recomandările sunt următoarele: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii în spațiile aglomerate, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, izolarea la domiciliu, consultarea centrelor de permanență de la nivelul fiecărui județ și continuarea vaccinării antigripale. Toate acestea sunt măsuri recomandate, nu obligatorii.

Ministrul Învățământului, dna Ligia Deca, a subliniat că școala reîncepe în 9 ianuarie, așa cum este prevăzut în structura anului școlar. La nivelul unităților de învățământ se vor efectua triaje. „Nu încurajăm neparticiparea la cursuri. Accentul trebuie să fie pe prevenție. Recomandăm, nu este obligatoriu, purtarea măștii de către cadrele didactice și chiar de elevi”. Școlile ar trebui să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

Conducerea Colegiului Național Onisifor Ghibu, prin directorul acestuia, prof. Iulius Timar, îndeamnă elevii și părinții să abordeze cu seriozitate și responsabilitate acest val epidemic, astfel încât școala să se poată desfășura în condiții normale.

Față de anii precedenți, se pare că sezonul gripal s-a decalat cu câteva săptămâni. Vârful se preconizează a fi atins între 15 ianuarie și 10 februarie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: