„Accentul ar trebui să fie pus pe înțelegere și recepționare”

Săptămâna aceasta s-au afișat rezultatele la Bacalaureat și, odată cu ele, s-au sfârșit și emoțiile elevilor și ale părinților. Indiferent de note sau de rezultate, cu siguranță acest examen oferă o radiografie a modului în care alegem să ne gestionăm emoțiile, stările, timpul liber și activitățile pe care le avem în responsabilitate.

Pe parcursul celor patru ani de studiu, liceenii au avut de muncit, iar rodul muncii l-au putut vedea în momentul în care rezultatele de la examenele de Bacalaureat au fost publicate. Un exemplu demn de urmat îl reprezintă Denisa Sotiuţ, proaspătă absolventă a Colegiului Naţional Onisifor Ghibu. După multă trudă şi mult efort intelectual, Denisa a reuşit să obţină la examenul de Bacalaureat media 10, o performanță într-adevăr deosebită.

În cele ce urmează, vă vom prezenta povestea absolventei de nota 10 de la Ghibu, Denisa Sotiuţ.

DENISA SOTIUȚ

Care a fost cheia succesului care te-a condus spre această reușită?

DENISA: Consider că ceea ce a reprezentat pentru mine cheia succesului a fost consecvența. Am încercat să îmi stabilesc un program echilibrat de învățat și să fiu constantă. Astfel, învățam puțin, dar constant. Câte puțin în fiecare zi, cât îmi permitea dispoziția, în niciun caz până la epuizare, în așa fel încât să am timp și pentru mine, pentru lucrurile care mă pasionează și mă relaxează.

Cum ţi s-au părut subiectele celor trei probe din cadrul examenului?

DENISA: Probele din cadrul examenului nu m-au pus într-o dificultate foarte mare. Astfel pot să zic că au fost destul de accesibile pentru mine și nu mi-au creat inconveniente. Trebuie să recunosc, însă, că subiectul de la limba și literatura română nu a fost tocmai pe placul meu, dar am încercat să nu fac din asta o piedică și să mă focusez pe ceea ce am de făcut.

Cu cât timp înainte ai început să te pregătești pentru acest examen?

DENISA: Nu mi-am stabilit o dată sau un moment exact din care să încep pregătirea pentru examen. Pot să spun doar că aveam în minte un plan după care încercam să mă ghidez, și anume să învăț fiecare lecție din programa pentru examen atunci cănd mi se predă și să nu amân lucrul acesta. În acest mod am reușit să am bazele din fiecare lecție cu destul timp înainte de examen, iar în timpul rămas am făcut doar recapitulări, ceea ce mi-a permis să nu simt foartă multă presiune și să fiu mai relaxată.

Ai apelat la pregătire suplimentară?

DENISA: Nu am apelat la pregătire suplimentară. Tot ce am învățat a fost pe cont propriu, atât cu sprijinul și materialele primite de doamnele profesoare de la clasă, cât și din diferite documentări din mediul online.

Ce rol au avut profesorii în această reuşită?

DENISA: Consider că rolul profesorilor spre această reușită este unul foarte important. Felul în care cineva îți explică o lecție contează foarte mult și poate influența modul și ușurința cu care tu recepționezi acele informații noi, necunoscute ție. Pe această cale țin să le mulțumesc în mod special doamnelor profesoare de la clasă, care timp de patru ani mi-au fost alături în tot acest proces și care, pe lângă faptul că și-au îndeplinit rolul de profesor, au făcut-o cu multă dedicare și pasiune care pe mine m-au ajutat extrem de mult în înțelegerea lecțiilor și a exercițiilor. Totodată, sprijinul acordat de către profesori elevilor reprezintă un factor important, iar eu pot să spun că am beneficiat de acest lucru din plin.

Te-a influenţat în vreun fel pandemia în procesul de învăţare?

DENISA.: Am simțit o oarecare dificultate în momentul în care toate orele, în special cele dedicate examenului de bacalaureat, s-au desfășurat online. Ca și orice alt elev, în perioada pandemiei, am simțit o lipsă de motivație și un interes mai scăzut pentru învățat, din cauza faptului că eram pusă într-o situație neobișnuită mie, orele se desfășurau altfel, nu mai aveam aceeași interacțiune cu profesorii, iar procesul de adaptare a durat ceva timp, dar nu a fost imposibil. Mă bucur totuși că în acest an terminal orele s-au desfășurat fizic, în favoarea noastră.

Cum arată sistemul de învățământ românesc ideal în viziunea ta?

DENISA: Nu m-am gândit niciodată în mod special la acest aspect. Nu cred neapărat că ar exista un sistem ideal, perfect, cât mai mult unul plăcut elevilor, care să îi valorifice la maxim. Acest lucru presupune atât cadre didactice dedicate, implicate în dezvoltarea elevilor, cât și resursele necesare care le permite acestora să-și folosească capacitățile la un nivel înalt. Cred că accentul ar trebui să fie pus pe înțelegere și recepționare, și nu pe învățatul pentru a lua o notă ,,de trecere’’. Totodată sunt de părere că elevii ar trebui să fie ajutați și încurajați să își dezvolte și spiritul practic, care să îi ajute să realizeze ceea ce își doresc în viață.

Ce planuri de viitor ai din punct de vedere profesional?

DENISA: Nu m-am gândit la ceva definitiv în această privință. Momentan îmi doresc să continui studiile în cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, departamentul Resurse Umane, dar sunt deschisă să mă descopăr mai bine și să îmi dau șansa să încerc lucruri noi.

Ce sfaturi ai pentru cei care vor da în anii viitori Bacalaureatul?

DENISA: Cel mai important aspect este să aibă încredere în ei că vor reuși să obțină nota dorită. Să muncească pentru obiectivele lor și să nu se lase influențați de energii negative și de anumite descurajări primite din exterior pentru că dorința lor e mult mai puternică decât acele vorbe.

Un mesaj pentru întregul corp didactic şi auxiliar din cadrul CN Onisifor Ghibu’.

DENISA: Pot să spun doar că mă bucur ca mi-am petrecut o parte semnificativă din timpul meu aici, timp de 12 ani de zile, și mulțumesc tuturor celor care au contribuit esențial la formarea și dezvoltarea mea, atât pe plan educativ, cât și pe plan personal.

Îi mulțumim Denisei Sotiuţ pentru că a acceptat să ne vorbească despre reușita sa la examenul maturității. Nouă nu ne rămâne decât să îi urăm mult succes pe mai departe.

MARIA PAȘCALĂU

MARIA PAŞCALĂU

Maria Pașcalău este absolventă a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, promoția 2019, secţia filologie – engleză, clasa prof. Sándor Lilla Adél, absolventă a promoției din acest an a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității din Oradea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: