ANTONIA: Mândruța din Bucovina

Toți ne-am întrebat măcar o dată cum ar fi să avem propria noastră afacere, cum ar fi să facem bani din pasiunea noastră. Ei bine, astăzi i-am luat un interviu unei persoane care ne poate povesti mai multe despre acest lucru – „Mândruța”, o fată din Bucovina, care are o afacere online și care face bani din pasiunea ei.

„Salutare tuturor! Numele meu este Oana Ungureanu, sunt designer grafic și, de câțiva ani, mă identific ca Mândruța. Activitățile creative au început de când aveam puțini ani, trei – patru, iar prima mea pasiune a fost desenatul pe pereți.

OANA UNGUREANU

Întrucât nu era chiar o bucurie pentru părinții mei, au decis să îmi cumpere plastilină, astfel îndreptându-mi creativitatea spre o acțiune statică, care nu deteriora locuința. M-am îndrăgostit instant de acest material. Acțiunea se desfășura la începutul anilor 2000, când nu dispuneam de Internet sau de atât de multe reviste. În fiecare zi, după ce mă întorceam de la școală, mă puneam în fața televizorului, la desene animate, și începeam să le reproduc din plastilină. Se întâmpla des să nu reușesc să termin figurina, din cauză că se termina episodul. Îmi cream propriile mele jucării, iar când mă plictiseam de ele, le desfăceam și modelam altele. Proiectul meu preferat a fost „Casa Foster pentru prieteni imaginari”, am reprodus din plastilină toate personajele din  acest desen animat.

Am descoperit pasta polimerică în 2009. Atât eu, cât și sora mea eram înzestrate artistic, așa că a fost una dintre cele mai mari bucurii ale vieții. Eram deja obișnuite cu plastilina normală, aveam experiență în ale modelatului, a fost doar o chestiune de timp până am învățat cum să utilizăm pasta polimerică. Și s-a întâmplat foarte repede.

La început cream accesorii pentru noi și cadouri pentru cei dragi. Era o super oportunitate de a crea ceva unic pentru fiecare, un obiect încărcat de emoție, lucrat cu multă dragoste. Și, desigur, era o activitate pe care o puteam face împreună, ca două surori relaxate. Pe parcursul anilor ne-am îmbunătățit metodele de modelaj, lucru care a dus la transformarea acestei activități de relaxare într-o sursă mică de venit. Era totuși un hobby part time, întrucât amândouă încă eram în școală.

În 2018, lucrurile care ieșeau din mâinile noastre arătau din ce în ce mai bine, nu ne mai era rușine cu unele dintre ele, așa că am început să ne înscriem la diverse târguri dedicate handmade-ului. Aceste târguri necesitau o formă legală de existență, fapt pentru care am înființat un SRL. Însă Mândruța rămânea tot un hobby part time.

În 2020, după ce am terminat Masterul în design grafic, a trebuit să iau o decizie cu privire la viitorul meu. Introvertă fiind, am ales să mă dedic 200% firmei noastre, lucrând de acasă aproximativ 30 de ore pe zi (glumesc!). Pentru sora mea, Mândruța este încă o activitate part time, de relaxare, întrucât în viața reală ea este psihoterapeut. În ceea ce privește atribuțiile ei, se ocupă de partea administrativă, păstrează contactul cu contabila și din când în când, ne întâlnim să modelăm împreună”.

Artwork: OANA UNGUREANU

Q&A

Cum a început această pasiune pentru artă?

Oana: Pasiunea pentru artă s-a născut odată cu mine, oricât de clișeistic ar suna. Creativitatea a fost mereu activitatea mea preferată. Consider că desenul este esențial în toate procesele creative pe care le desfășor, fiind prima mea îndeletnicire. Dacă la început utilizam pereții casei pentru a mă exprima artistic, acum am reușit să îmi transform ideile în accesorii ce pot fi purtate în fiecare zi, figurine și elemente de papetărie.


 De unde acest nume, „Mândruța”?

Oana: Pe perioada școlii și a liceului, atât eu, cât și sora mea, am făcut parte din ansamblul folcloric Plaiurile Dornelor din Vatra Dornei. A fost cea mai frumoasă perioadă, am învățat să iubim tradiția, portul popular și am rămas cu apelativul „Mândruța”.

Oana alături de sora ei. Sursă foto: arhiva personală Oana Ungureanu

Ce fel de produse creați? Din ce materiale sunt confecționate?

Oana: Confecționăm accesorii handmade din pastă polimerică, o plastilină cu capacitatea de a se întări la coacere. Produsele noastre principale sunt: cercei (țintă sau lungi), broșe, brățări, coliere, pandantive, cutiuțe de bijuterii (din cutii de metal reciclate), suporturi pentru cărțile de vizită. Întrucât de-a lungul anilor mi-am dezvoltat și abilitățile de artist digital, am creat și o serie de stickere din ilustrațiile mele originale și, recent, agende cu ilustrații inspirate din zodiac și fructe de pădure.

De unde vă luați inspirația pentru modelele voastre?

Oana: De câțiva ani ne-am restrâns punctele de inspirație, pentru a ne forma o identitate clară. Astăzi, Mândruța cuprinde accesorii inspirate din folclor, picturi celebre și natură.

Cât timp vă ia, în medie, să terminați un produs?

Oana: Fiecare produs are personalitatea sa, iar în funcție de complexitatea modelului și dimensiunile acestuia, timpul de creare diferă de la caz la caz. Spre exemplu, fabricarea unei perechi de cercei țintă durează aproximativ două ore, timp care include modelarea, coacerea, lăcuirea și montarea. La polul opus avem colierul cu zmeure, a cărui creare durează între 12 și 14 ore.

 Care este produsul tău preferat? Care produs este cel mai greu de confecționat?

Oana: Cel mai mult îmi place să modelez orice cuprinde zmeure sau afine. Sunt fructele mele preferate și îmi amintesc de copilăria mea din munți. Partea bună la a face mereu ceea ce îți place este că nu simți mai niciodată că muncești. Nu este foarte greu de confecționat, însă durează cel mai mult să facem un colier cu zmeure. Fiecare zmeură este alcătuită din biluțe mici, modelate cu grijă pentru a avea o dimensiune standard. Un colier conține aproximativ 22 de zmeure, la care se adaugă 13 frunze. După coacerea acestora, le dăm cu lac (proces care durează aproximativ 20-30 minute) și le lăsăm la uscat. Lacul pe care îl utilizăm este foarte lucios și se usucă greu, fapt pentru care uneori produsele au nevoie de o noapte întreagă pentru a se usca. Apoi urmează montarea elementelor pe lanț, activitate meticuloasă întrucât acestea trebuie să fie plasate cât de cât simetric. Neluând în calcul orele de uscare a lacului, procesul de creare al unui astfel de colier ajunge lejer la 12-14 ore de muncă.

Când ați început să faceți un business din pasiunea voastră?

Oana: La scurt timp după ce am descoperit acest material, am avut câteva cereri de la prieteni pentru produse personalizate pe care le-am onorat contra cost. Nu am simțit că începem o afacere, însă era plăcut să știm că munca noastră este atât de apreciată. Oficial, Mândruța s-a transformat în afacere în iulie 2020, când mi-am dedicat eu tot timpul pentru a crește acest brand.


Cum este să gestionați un business online?

Oana: Deloc ușor. Din exterior pare că lucrurile sunt simple, însă în realitate eu reușesc cumva să muncesc non-stop. Îmi place mult tot ceea ce fac, însă în ultimele trei luni nu cred că am avut vreo zi în care să nu aloc măcar șapte ore pentru Mândruța. Având în vedere că online-ul a devenit o necesitate în ziua de astăzi, trebuie să fiu și eu la fel de activă pentru a întâlni potențialii clienți.

Pe lângă modelatul produselor și împachetatul lor, o zi din atelier cuprinde și următoarele activități:

– fotografierea accesoriilor pentru postările din mediul online

– crearea descrierilor pentru fiecare postare

– filmarea unor secvențe pentru video-uri pe TikTok

– actualizarea constantă a magazinelor online

– întreținerea conversațiilor cu urmăritorii de pe rețelele de socializare, dar și cu fiecare client prin telefon și e-mail

Având în vedere că activitățile sunt diverse și dinamice, nu reușesc niciodată să mă plictisesc în atelier și, desigur, nu reușesc niciodată să iau o pauză. Merg pe principiul „Dacă tot stau, ia să mai rezolv ceva”.

Unde vă putem găsi?

Oana: Suntem online pe cât de multe platforme putem. Pe Facebook și Instagram anunțăm fiecare decizie cu privire la afacerea noastră, postăm fotografii și story-uri zilnic pentru a împărtăși în timp real experiența noastră cu voi. Pe TikTok găsiți video-uri work in progress, împachetări ale unor comenzi sau pur și simplu orice merită filmat din atelier. Avem două magazine online: cel de pe Crafty, pentru comenzile din România și cel Etsy, pentru comenzile internaționale.

Sursă foto: arhiva personală Oana Ungureanu

În final, vă rog să le transmiteți un mesaj tuturor cititorilor noștri.

Oana: Vă mulțumesc că ați alocat câteva minute pentru a citi despre afacerea noastră de suflet. Dacă am reușit să vă fac curioși, găsiți mai multe asemenea povești pe profilul nostru de Instagram / Facebook. Iar dacă vreodată veți fi în căutarea unui cadou fain, plin de nostalgie și unic, vă invităm în magazinul nostru.

O zi faină și nu uitați să vă relaxați!

Îi mulțumim Oanei pentru timpul acordat și îi dorim mult succes în continuare!

https://linktr.ee/mandruta

a consemnat ANTONIA BODIU

ANTONIA BODIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: