O decizie neinspirată

Ministerul Educației o dă în bară de multe ori când vine vorba de alegerile legate de viitorul învățăturii noastre. Deși au fost foarte multe decizii privind învățământul, care m-au făcut să nu înțeleg deloc modul de gândire al celor de sus, am ajuns acum, din păcate, să iau cunoștință de cea mai neinspirată decizie a ministerului, și anume cea de a scoate profilul uman de Filologie.

Sunt elevă la Filologie – Engleză Intensiv în clasa a XII-a și am visat să urmez profilul acesta de la 13 ani, adică de cinci ani. Din fericire, am putut s-o fac, dar mă imaginez din nou la 13 ani, aflând că profilul care mi se potrivește cel mai bine va fi eliminat.

Aș vrea ca Învățământul să înțeleagă că există elevi care sunt cu adevărat pasionați de Istorie, de Literatură și de limbi străine. De asemenea, sunt elevi cărora nu le place pur si simplu Matematica – eu mă număr printre acești elevi (pot să fac Mate, sunt capabilă, nu mă îndoiesc de asta, dar nu-mi place, nu mi-a plăcut și nu-mi va plăcea niciodată).

Singura mea șansă de a scăpa de chinul pe care mi l-a adus Matematica și care mi-a oferit șansa să urmez exact materiile care îmi plac a fost Filologia – singurul profil, țin să subliniez.

Noi, elevii cu aspirații spre limbi străine și Istorie, am avut o singură modalitate de a urma un liceu care să ne asigure atingerea dorințelor noastre privind ceea ce vrem să învățăm.

Acum ne spuneți că generațiile viitoare nu vor mai avea această șansă unică?

Mi se pare deplorabil și, când am auzit acest lucru pentru prima dată, am refuzat să-l cred.

Elevii de la Filologie sunt olimpici naționali de foarte multe ori, sunt inteligenți,  creativi și foarte open-minded. Nu spun că prin scoaterea profilului nu vor mai fi astfel de elevi, dar pot afirma cu toată seriozitatea și certitudinea că atât eu, cât și mulți alți prieteni ai mei de la acest profil ne-am dezvoltat enorm de mult prin simplul fapt că am avut ocazia, odată cu liceul, să urmăm ceea ce ne place cu adevărat.

Vreau să închei acum această scrisoare deschisă, pentru a nu mă consuma emoțional și mai mult, dar sunt profund îngrijorată de viitorul educațional al următoarei generații care își dorea din tot sufletul să urmeze Filologia.

Consider că și ministerul ar trebui să fie.

ADA URS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: