Se încheie istoria?

Ca elev al Colegiului Național Onisifor Ghibu la Filologie, simt nevoia să mă exprim cu privire la decizia de a fura viitorul și alegerea viitorilor elevi de a merge pe specializarea Filologie.

Las la o parte faptul că mi se pare o idee incredibil de neinspirată, având în vedere că la CNOG este o concurență foarte mare pe locurile de la Filologie și mulți și-ar dori să aibă oportunitatea de care noi ne putem bucura în prezent. De asemenea, putem foarte bine să închidem ochii și la faptul că în fiecare din cele opt clase de Filologie de la CNOG sunt peste 25 de elevi într-o clasă.

Dar ne legăm de altceva. Explicația pentru a încheia istoria claselor de Filologie este că „nu vor fi elevi suficienți”. Ei bine, pe lângă faptul că Colegiul Național Onisifor Ghibu este sigurul din Nufărul care pune la dispoziție această specializare, haideți puțin să ne gândim la elevii din clasa a VIII-a din mediul rural.

CNOG este școala cea mai apropiată de casa lor, care de foarte multe ori și în foarte multe cazuri este la o distanță de două – trei ore, făcând naveta în fiecare zi. Iar acum vreți să spuneți că elevii respectivi ar trebui să facă ce? Să meargă la un liceu în Honolulu sau la un profil la care sunt total „pe lângă”? Această decizie mă face să am îndoieli cu privire la viitorul pe care îl vreți pentru următoarea generație.

Săracii elevi rurali – ori la real, ori la profesional. Sau, și mai bine, la sapă, nu?

Revenind la treburile serioase, într-adevăr în ultimii ani numărul copiilor / elevilor a scăzut din păcate foarte mult și într-o oarecare măsură văd de unde a izvorât decizia.

Și totuși, această decizie trebuie să excludă CNOG, dacă nu e posibil să rămână la formatul actual, deoarece acest colegiu – citez din Mihail Kogălniceanu – „pentru mulți este cheia bolții, fără de care edificiul s-ar prăbuși”.

DALIA ȚIGAN

DALIA ȚIGAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: