ALEXANDRA: O lume fără reguli

În urmă cu câteva luni, am citit una dintre operele scrise de Wiliam Golding și trebuie să recunosc că sunt tare mulțumită de alegerea făcută.

Împăratul muștelor – căci despre aceasta operă este vorba – ne prezintă o lume fără responsabilități, fără reguli și fără legi. O lume în care totul îți este permis.

Este primul roman scris de către William Golding și a cunoscut un enorm succes imediat după apariție.

Foto: Alexandra Ambro

Romanul ne prezintă încă de la început câțiva copilași care aterizaseră pe o insulă părăsită. Bineînțeles, la început aceștia iau totul ca pe o joacă, ca pe-o aventură. Erau fericiți, deoarece puteau să-și creeze propria lume, propriile reguli, propriile legi de urmat. Ce și-ar putea dori mai mult un copil, decât să-și creeze propria lume? O lume fără părinți și fără reguli.

Acest roman asta surprinde – o viață fără legi, o lume creată după bunul-plac.

Totul a decurs bine până în momentul în care aceștia își dau seama că nu vor rezista foarte mult timp fără reguli, fără părinți și fără un adăpost sigur. Intriga se declanșează atunci când băieții își dau seama că nu vor rezista mult fără un adult prezent în viața lor, fără hrană și fără un adăpost.

Aceștia au încercat să-și creeze propriile reguli și planuri de supraviețuire, doar că nu toți erau de acord cu acestea. Fiecare dintre ei credeau că propriile planuri erau cele mai bune. Așadar,de aici până la conflicte era un pas mic, iar de aici încep atacuri între personaje, toată această lume „perfectă” transformându-se într-o adevărată catastrofă.

Acest roman surprinde o lume pe care mulți dintre noi probabil ar dori să trăiască, și anume o lume creată după propriile dorințe. Opera ne prezintă atât avantajele, cât și dezavantajele unei lumi fără reguli. Lipsa hranei, a regulilor valabile pentru toată lumea și a unor persoane adulte prezente în viața noastră creează un adevărat haos.

William Golding s-a născut pe 19 septembrie 1911 la St Columb Minor, un sat apropiat de Newquay, Cornwall. A început să scrie la vârsta de 7 ani. Tatăl său era un profesor local, cu convingeri politice radicale și o încredere oarbă în puterea științei. William a urmat Marlborough Grammar School, iar mai apoi Universitatea Oxford, unde a studiat științele naturii și limba engleză. Prima sa carte, o culegere de poeme, a apărut în 1934, cu un an înainte ca Golding să primească diploma de BA. A fost parte din Marina Britanică la debarcarea din Normandia și la operațiunea de scufundare a celui mai mare crucișător german, nava Otto von Bismarck, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dacă doriți să achizionați acest roman, o puteți face și online, prin Librăriile Cărturești.

ALEXANDRA AMBRO

ALEXANDRA AMBRO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: