Săptămâna trecută s-au afișat rezultatele la Bacalaureat și, odată cu ele, s-au sfârșit și emoțiile elevilor și ale părinților. Indiferent de note sau de rezultate, cu siguranță acest examen oferă o radiografie a modului în care alegem să ne gestionăm emoțiile, stările, timpul liber și activitățile pe care le avem în responsabilitate.
Pe parcursul celor patru ani de studiu, liceenii au avut de muncit, iar rodul muncii l-au putut vedea în momentul în care rezultatele de la examenele de Bacalaureat au fost publicate. Un exemplu demn de urmat îl reprezintă Oana Vaida, proaspătă absolventă a Colegiului Naţional Onisifor Ghibu. După multă trudă şi mult efort intelectual, Oana a reuşit să obţină la examenul de Bacalaureat media 10, o performanță într-adevăr deosebită.
În cele ce urmează, vă vom prezenta povestea absolventei de nota 10 de la Ghibu, Oana Vaida.

OANA VAIDA. Foto: arhiva personală
Oana a studiat pe parcursul celor patru ani de liceu la profilul de filologie-intensiv engleză, din cadrul Colegiului Naţional Onisifor Ghibu. Ea mărturiseşte că şi-a dorit să urmeze cursurile acestui profil şi că nu a fost o simplă întâmplare. Pe parcursul gimnaziului şi-a dezvoltat latura mai artistică, spre deosebire de cea pragmatică specifică științelor exacte, ceea ce a făcut-o să se îndrepte spre un profil umanist
Clasele primare le-a terminat la Ghibu, urmând ca pe perioada gimnaziului să se transfere la o altă școală din Oradea. Oana a simțit mereu că locul ei este la Ghibu, de aceea şi-a dorit cu ardoare să se întoarcă, deși avea posibilitatea de a se înscrie la oricare liceu din Oradea.
Pe parcursul liceului a participat la multe concursuri și olimpiade. Cele mai importante distincții sunt: mențiune la etapa națională a Concursului de matematică „Adolf Haimovici” în clasa a IX-a, locul III pe județ la Olimpiada de logică, argumentare și comunicare în clasa a IX-a, urmând ca la aceeași olimpiadă un an mai târziu să obțină mențiune la etapa națională.
De asemenea, și în acest an școlar s-a calificat la etapa națională a Olimpiadei de logică, însă din cauza actualei pandemii, totul a fost anulat.
Oana s-a concentrat pe diverse concursuri și la limba engleză, însă cel mai important pentru ea a fost că a reprezentat liceul în competiția de traduceri Juvenes Translatores, în cadrul căreia lucrările au fost corectate în străinătate, fiind o competiție internațională organizată în cadrul Uniunii Europene.
Fiind întrebată care au fost materiile preferate din liceu, Oana ne-a răspuns că nu a avut neapărat vreo materie pe care s-o adore mai mult decât pe celelalte: „Nu pot spune că am avut în mod deosebit materii pe care să le prefer. Pentru mine contează foarte mult profesorul care-mi predă, pentru a mă atrage materia. Pot afirma cu certitudine că în liceu am avut parte de cei mai minunați profesori; prin urmare, mi-am iubit toate materiile.”
Când vine vorba de mentori, Oana poate spune că de la toți profesorii pe care i-a avut a învățat câte ceva, fiecare luminându-i o potecă diferită. Mereu a fost deschisă la sugestii referitoare la următoarele sale lecturi, în special cele venite din partea dirigintelui ei, domnul profesor Alexandru Popoviciu, însă nu poate spune că cineva i-a îndrumat cursul lecturilor. Pur şi simplu s-a bazat pe propriul instinct.
Spune că orice carte citită a ajutat-o să devină omul de azi, însă cea care a impresionat-o îm cea mai mare măsură, care i-a modelat gândirea cel mai mult este Omul în căutarea sensului vieții de Viktor E. Frankl. Ar recomanda fără ezitare această carte, oricărui om pasionat de lectură și dornic de a se dezvolta.
Din punctul ei de vedere, pregătirea pentru Bacalaureat nu trebuie să înceapă din clasa a XII-a. Ea consideră că, pentru o reușită cât mai mare, elevii ar trebui să-și dea interesul pe tot parcursul liceului, cel puțin la limba română. Pentru celelalte materii ar trebui să învețe serios de când începe a se preda materia ce intră în subiectele examenului.
Cu ocazia pandemiei și a carantinei a avut o groază de timp liber, așa că s-a decis să înceapă pregătirile din data de 1 mai, însă, fiind o elevă care mereu a învățat, nu s-au putut numi chiar pregătiri, ci recapitulări a materiei pe care o învățase deja la timpul potrivit. Astfel, la începutul lunii iunie știa deja tot ce-i trebuia pentru a lua o notă mare la Bacalaureat, urmând doar să mai repete până la examenul propriu-zis.
Nu a apelat niciodată în anii de școală la ore suplimentare și, în niciun caz, nu avea să apeleze acum. A avut profesori foarte buni, care au învățat-o totul fără a mai fi nevoie de ajutor suplimentar, în afară de efortul ei individual.
Pe lângă faptul că trebuie să înveți constant, să ai un plan bine stabilit de a-ți recapitula materia și de a exersa cu pauzele potrivite, crede că singura cheie de care ai nevoie este încrederea în propriile forțe. Poate și puțin noroc, cine știe…
Oana este decisă să urmeze cursurile Facultăţii de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Specializarea va fi limba și literatura engleză – norvegiană. Referitor la carieră, nu s-a gândit încă exact, considerând că mai are timp.
Cu toţii probabil că ştiţi faptul că absolvenţii 2020 sunt supranumiţi „generaţia COVID”. Ei bine, această titulatură pare a nu o deranja pe Oana în mod deosebit, căci până la urmă acesta este adevărul – pandemia ne-a afectat. Ar prefera ca generația ei să primească un alt nume, poate mai glorios, cu mai multă însemnătate, bazat pe eforturile lor, nu pe un hazard natural, însă mai au timp pentru a se face cunoscuți și pentru altceva.
Ea are speranța că nu vor rămâne doar copiii școlii online, copiii pandemiei.
Cât despre orele online, au decurs surprinzător de bine. Profesorii, la fel ca și elevii, s-au adaptat foarte ușor și orele au putut decurge cât de normal era posibil. Desigur, nu şi-ar dori ca școala sau facultatea să se mute în mediul online. Ar fi pregătită în eventualitatea în care ar trebui să urmeze cursuri online la facultate, însă nu-şi doreşte deloc acest lucru.
Întrebată fiind ce măsuri ar încerca să introducă în şcoala românească de azi în cazul în care ar fi timp de o zi consilierul ministrului Educaţiei, Oana consideră că sistemul educațional din România e departe de a fi perfect, însă, personal, nu se poate plânge de el, întrucât pentru ea a dat roade. Ea consideră, spre deosebire de mulți alții de vârsta ei, că a învățat multe de la școală și se declară mulțumită. Desigur, mereu există loc de mai bine, însă nu se simte în măsură să se pronunțe pe subiectul „ce ar trebui schimbat în școala românească de azi”. Declară că mai are multe de învățat până să poată formula un răspuns corect la această întrebare.
Trecând de la subiectul schimbări în şcoala românească la subiectul „ce ai schimba şi ce ai păstra din toate experienţele trăite în perioada liceului”, Oana ne declară că 1iceul a fost o perioadă minunată. A adorat aproape fiecare minut; așadar, ar păstra toate experiențele prin care a trecut, inclusiv cele rele, întrucât, până la urmă, a învățat ceva din ele. Un singur regret poate spune că are, și acela este faptul că nu s-a implicat mai mult în diverse activități din cadrul școlii, dar și din afară.
Oana nu este genul de persoană persuasivă, însă, cu siguranță, povestind din experiența pe care a avut-o la liceu, i-ar putea convinge pe unii dintre absolvenții de gimnaziu că Ghibu este o școală care merită. Până la urmă, e decizia fiecăruia ce liceu să urmeze, însă cu siguranță ea se va mândri cu alegerea făcută, lucru care poate fi suficient pentru a convinge pe cineva să urmeze același drum.
Oricum, orice alegere ar face, Oana poate să le recomande tuturor viitorilor liceeni să se bucure de fiecare clipă din liceu, să-și strângă amintiri cât de multe, să învețe cât mai multe despre orice, să se dezvolte pe sine, să-și facă prieteni de calitate și nu cantitate, să creeze frumosul pe care alții să-l admire și mereu să se gândească la faptul că acesta e doar începutul unei vieți fericite.
Cât despre recomandările privind alegerea liceului sau a profilului, trebuie doar să vă ascultați inima și instinctul. Inima Oanei a bătut în ritm de Ghibu, poate și a voastră…

Sursă foto: arhiva personală Oana Vaida
Elevilor din Ghibu le spune să îndrăznească să viseze, să aibă încredere în ei și niciodată să nu se oprească din a învăța, căci au de la cine în această școală.
Iar profesorilor din Ghibu, mai cu seamă celor care i-au predat sau pe care a apucat să îi cunoască în decursul acestor ani, vrea să le mulțumească pentru tot. Fără ei nu ar fi ajuns omul care este acum.
MARIA PAȘCALĂU
Maria Paşcalău este absolventă a Liceului Teoretic Onifor Ghibu Oradea, secţia filologie – engleză, clasa prof. Sándor Lila Adél, în prezent studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Oradea.

MARIA PAŞCALĂU