ANDREA: Când nevoia intră pe uşă, iubirea iese pe geam

Nu demult, am fost întrebată care dintre următoarele două propoziții „ar folosi” iubirea adevărată: „Te iubesc, pentru că am nevoie de tine” sau „Am nevoie de tine, pentru că te iubesc”.

Care dintre cele două mesaje aprinde flacăra iubirii?

Niciodată, până în acel moment, nu am analizat cele două declarații, niciodată nu am meditat la însemnătatea acestor cuvinte – culmea! – puse în altă ordine.

Oricât de mult m-aș gândi să dau un răspuns, nu aș putea să-l dau mai explicit decât l-a dat Eric Fromm, în doar câteva cuvinte: „Dragostea imatură spune «Te iubesc, pentru că am nevoie de tine». Dragostea matură spune: «Am nevoie de tine, pentru că te iubesc.»”

Iubirea este fie adevărată, fie falsă… fie împărtășită, fie neîmpărtășită… fie greșită, fie corectă… fie un joc trecător, fie pentru totdeauna.

O relație este fie matură, fie imatură. La fel ca și un cuplu.

Puțini dintre noi ne dăm seama de asta, deși e foarte ușor.

Când iubești și ești iubit, este ceva ce se întâmplă în mod natural și nu ar trebui să existe niciun dubiu la nivelul sentimentelor.

Iubirea e cel mai ușor lucru pe care l-ai făcut vreodată, este ceva ce se întâmplă de la sine, nu e nevoie să te lupți pentru ea.

Omul care își dorește o relație matură nu sare în ea, ci intră încet, trăiește intens fiecare clipă de iubire, respectă individualitatea celuilalt, acceptă că celălalt este o persoană independentă, își încurajează partenerul, implică încredere și respect, își acceptă partenerul așa cum este.

Într-o relație matură nu există neliniște, nu există sentimentul că ceva ți-a fost luat, nu există teama că partenerul tău va pleca cu o altă persoană, nu ești judecat pentru trecutul tău, nu există dubii.

Omul care începe o relație imatură „cade” în acea relație, „se îneacă” în dragoste, e plin de îndoieli, de aceea pune întrebări multe, încearcă să domine, se străduiește să fiți o singură persoană, devine paranoic, inventează reguli, consideră că timpul este cel care decide dacă relația va merge sau va eșua, are multe îndoieli, zâmbeşte, dar nu e cu adevărat fericit, este în viaţă, dar nu trăieşte, nu e suficient de puternic ca să treacă peste amenințări.

O relație imatură se caracterizează printr-un amestec de dependențe, de așteptări. Relația imatură se simte amenințată de oricine, arde mocnit, te macină, te amăgește.

Asta este diferența dintre o relație matură și una imatură.

Nu lăsa ca o relație imatură să te împiedice să fii fericit!

Nu permite nimănui să te oprească să-ți împlinești visele!

Prețuiește iubirea la adevărata valoare a sa, pentru că este o adevărată comoară!

Încearcă să înțelegi că nu suntem stăpâni pe nimic și pe nimeni, că totul ne este dat sau luat cu un scop anume…

Tot ce trebuie să facem este să cunoaștem, să descoperim, să iubim, să apreciem, să prețuim ce avem, așa cum este, fără egoism, fără gelozie.

Iubirea niciodată nu trebuie disprețuită sau regretată, pentru că este darul cel mai de preț pe care îl avem și cel mai frumos cadou pe care îl putem oferi unui om!

Toate astea pentru că „poți să ai totul neavând NIMIC și să ai nimic având TOTUL.”

Totodată, nu poți fi fericit, dacă inima ta nu e fericită.

Învață să strălucești, învață să privești altfel și viața va căpăta cu totul alt sens și cu totul altă valoare.

Noi cu toții avem o viață de trăit și avem același sfârșit, însă este foarte trist să ajungem la acel „sfârșit” plini de regrete dureroase.

ANDREA PODARU

ANDREA PODARU

ANDREA PODARU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: