LĂCRIMIOARA: Școala pe dos

După cum bine știți, mai nou trecem de la o stare de urgență la o stare de alertă, generând probleme școlare sau probleme cu locurile de muncă. Unii elevi spun că este greu să fii în clasa a XII-a, deoarece examenul final ar putea fi mai dificil, însă alții susțin contrariul, afirmând că vor avea un bacalaureat ușor.

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, am avut onoarea să discut cu o elevă din clasa a XII-a, Beatris Popa, o elevă foarte talentată a Liceului de Arte, clasa de muzică.

image001

BEATRIS POPA

Prin ce se disting anii de liceu față de ceilalți ani de școală?

BEATRIS: Consider că anii de liceu sunt o treaptă importantă in viata unui elev, deoarece de la ei incepe aventura adevarata. Odată cu ei vin responsabilitati mai mari si indatoriri care sunt greu de refuzat, de multe ori imposibil. Mai pe scurt, in toata aceasta perioada de patru ani, persoana se maturizeaza din ce in ce mai mult, iar caracterul si personalitatea sunt definitivate, in mod pozitiv ori negativ.

 

Cum te împaci cu gândul că nu vei mai avea un ultim sunet la școala?

BEATRIS: Ma împac bine, fiindcă pentru mine evenimentele  aglomerate, plus emoțiile trăite atunci, nu ma încântă.

 

Crezi că bacalaureatul va fi mai ușor în acest an sau dimpotrivă, mai greu?

BEATRIS: Sunt de parere că pentru unele persoane este mai dificil, dar pentru altele este mai usor. Pentru mine, personal, nu este nici un impediment faptul că nu am studiat la școala si am scapat de materiile din semestrul al doilea. Pentru cei care nu invață deloc, eh, acolo este o problemă. Deci pentru mine este bine.

 

Cum crezi că va decurge bacalaureatul?

BEATRIS: Consider ca un elev care a studiat in toti anii de liceu nu va avea probleme in legatura cu acest examen. Nu este o piedica in atingerea succesului faptul ca am primit o vacanță sau, cum o numesc eu, „Școala altfel” sau „Școala pe dos”, deoarece se face școala, doar că intr-un mod diferit, agreat de unii si detestat de altii.

 

Cum te-ai descurcat cu orele online?

BEATRIS: Din moment ce am cunostintele acumulate deja din anii trecuti, nu mi se pare dificil sa le recapitulez pe final de an. Nu contează dacă orele se desfasoara la școala sau prin intermediul Internet-ului; pentru mine e utilă oricare variantă.

 

Cât de pregătită te simți pentru viitor cu privire la tehnologie?

BEATRIS: Ma simt suficient de pregătita cât să o utilizez, deși nu sunt fana tehnologiei. Deși am menționat că nu contează pentru mine modul de desfășurare a orelor, totusi as prefera „școală reală”, nu „școală pe dos”.

 

Unde vrei să mergi dupa terminarea liceului?

BEATRIS: Mi-as dori sa continuu studiile la facultate pe profilul de pedagogie, deoarece intotdeauna mi-au fost dragi copii și consider că ne-am intelege bine.

 

Ți-ar plăcea ca pe viitor lecțiile să se facă online?

BEATRIS: Nu, pentru că mulți copii nu au posibilitatea de a folosi tehnologia, iar pentru copilașii care abia incep școala (clasele I-IV) este destul de dificil, ei fiind la început de drum.

 

Crezi că această pandemie îi va fi ajutat pe elevi să ia note mai mari la Bac?

BEATRIS: Posibil da, posibil nu; totuși, sunt de parere ca e mult mai usor pentru anumiti elevi sa invete prin comunicarea directa, desfasurata in aceeași incapere cu profesorul. Deci, cu pandemie, fără pandemie, cred că rezultatele elevilor ar fi aceleași.

a consemnat LĂCRIMIOARA ȘANDRO

image002

LĂCRIMIOARA ȘANDRO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: