ALEX & BIANCA: Și biserica a pătimit

O dată cu apariția coronavirusului în România, tot mai multe evenimente artistice au fost anulate, artiștii fiind nevoiți să își anuleze și alte evenimente.

Câțiva dintre cei mai mari artiști din Oradea au acceptat să ne prezinte cum li s-a schimbat viața odată cu începutul carantinei.

„Din păcate, este o perioadă grea pentru toții artiștii dar și pentru publicul ce ne este mereu alături, ne-a declarat Mihai Jula, unul dintre tinerii soliști ai Oradiei. Pot să spun că m-a afectat și pe mine această perioadă.

mihai jula02

MIHAI JULA

Într-adevăr, sunt solist de muzică populară, dar sunt și profesor, așa că în perioada aceata m-am axat mai mult pe activitatea de profesor, ținând orele online de Educație Muzicală elevilor de la Școala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea și celor de la Școala Gimnazială Puiu Sever din Ineu.

Pe lângă orele online, mai am timp și să studiez.

Sper ca în perioada următoare să revenim treptat la normal, iar acest coșmar prin care am trecut cu toții să devină treptat istorie. Aștept cu nerăbdare să revin pe scenă, să cânt alături de colegii mei de la Ansamblul Folcloric Nuntașii Bihorului și să ne bucurăm așa cum o făceam înainte. Bunul Dumnezeu să ne ajute să trecem cu bine peste aceste vremuri grele!”

 

Prețul libertății

Ciprian Mocan, un alt artist tânăr al Bihorului, ne-a prezentat și el cum i s-a schimbat viața în timpul acestei pandemii.

ciprian mocanu02

CIPRIAN MOCANU

„În această perioadă, având în vedere starea de urgență, cea mai mare parte a timpului am petrecut-o acasă alături de părinți. Parcă timpul s-a oprit în loc, am facut multe activități, ceea ce înainte nu prea am apucat din cauza crizei de timp. Am reușit să citesc câteva cărți, am avut mai mult timp să discut cu ai mei părinți, ceea ce înainte abia apucam, o dată pe săptămană. Am avut mai mult timp pentru TV. Am mâncat mult mai relaxat față de altădata, când mâncam numai pe fugă.

Au fost anumite avantaje, în special am avut mai mult timp pentru cei dragi, familia, părinții, frații mei și mai ales nepoții mei.

Dar au fost și multe dezavantaje! Eram obișnuit să fiu plecat foarte mult, ceea ce acum nu a mai fost posibil. Îmi lipsesc spectacolele, evenimentele și nunțile la care eram obișnuit să particip în această perioadă, locul de muncă în care îmi petreceam cea mai mare parte a timpului.

Înainte aveam o viață foarte activă. În perioada cât am stat acasă, am avut și momente de pictiseală, dar am mai reușit să mai merg la țară de două – trei ori, când a fost timpul mai frumos.

Având în vedere acestă perioadă grea, am început să-mi dau seama cât de prețioasă este libertatea omului, să poți face ceea ce vrei tu, nu ce îți impun alții.

După ce va trece această perioadă, eu consider că nimic nu va mai fi ca înainte, mai ales în perioada următoare. Oamenii vor fi mult mai reținuți în ceea ce privește cheltuielile, adunările vor fi mult mai retranse, evenimentele, în special zilele de comună, vor dispărea pentru o perioadă de timp. Oamenii vor evita să se ducă în locurile aglomerate, iar cele mai afectate vor fi cultura și turismul. Nunțile se vor face în special cu rudele de gradul unu. Eu zic că va dura o perioadă de timp până oamenii vor reveni la viața de dinainte.

Din păcate, și biserica a avut mult de suferit, împreună cu slujitorii ei. De aceea noi, interpreții de muzică populară, va trebui să luptăm în acestă perioadă grea să păstrăm valorile neamului nostru românesc, tradițiile, portul popular, graiul, cântecele populare, obiceiurile, datinile, cultura, credința noastă în Bunul Dumnezeu!

Să ne rugăm cu tărie Bunului Dumnezeu să putem trece cu bine peste această perioadă și să putem reveni la viața de dinainte, să ne dea multă sănătate neamului românesc și întregii omeniri!”

Le mulțumim celor doi artiști și vă invităm să rămâneți cu ochii pe LOGO PAPER.

În încheierea acestui serial cu artiștii bihoreni în carantină îi vom avea ca interlocutori pe Ionel Ban și pe Andrei Corb.

au consemnat ALEX DAVID și BIANCA CERNEAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: