Să fiți mândri de voi! Plus VIDEO

 

Urmăriți în continuare cuvântul Cristinei Hălmăgean, șefa de promoție a primei generații de absolvenți sub semnul Colegiului Național Onisifor Ghibu Oradea, susținut cu ocazia cursului festiv de absolvire.

Stimați domni directori, domnii noștri profesori, dragi diriginți și colegi și mult-iubiții noștri părinți,

Nu mi-a fost deloc usor sa incep si nu stiu inca ce sunt mai grele – inceputurile sau sfarsiturile, cu atat mai mult sa asez cuvinte potrivite pentru un final nepotrivit . Asa ca o sa-mi folosesc ultima sansa de a vorbi sub aripa acestei scoli cat mai sincer, căci acum nu este vorba despre mine – tot ce am facut pana acum este nimic mai mult sau mai putin decât un sfert de drum personal, asa ca vorbesc ca o materializare a unei comunitati sub forma unei persoane.

M-am gandit ce ne uneste pe noi toti, ce lucruri comune ne aseamana si ce impliniri ne aduc laolalta. Sa pasim optimist si sa adunam fiecare incurajare data de parinti, fiecare moment in familie, pe care poate nu o sa-l mai experimentam asa des de acum incolo, fiecare zambet oferit de un coleg, fiecare prietenie castigata si pierduta, fiecare gest sincer, usor stanjenit, al unui tanar licean, fiecare experienta noua, chiar si fiecare suferinta sau ramas-bun, fiecare promisiune incalcata, fiecare iesire rebela, fiecare moment in care am gustat pentru primele dati fericirea pura sau tristetea profunda si sa le punem intr-o cutie, o parte de infinit a noastra, care sa ne fie final si totodata inceput.

Mai presus de tot, suntem o generatie unica, pentru care, chiar daca fizic liceul s-a sfarsit, am ramas blocati intr-o amintire. Suntem o generatie de luptatori si supravietuitori, a trecut peste propria libertate, propria dorinta, dand dovada de mult curaj, peste ceva ce nimeni nu a prevazut a fi posibil. Pe noi ne aduce impreuna tocmai aceasta suferinta a unei amputări premature de liceu, Gaudeamus cântând mereu in sufletul nostru.

As vrea pe aceasta cale sa ii propun domnului director, cand va fi posibil, sa avem sansa sa ne cantam si noi odată această flacără interioara, reprezentativa pentru toate generatiile, nu doar in mediul online.

Pe langa ceea ce ne garanteaza unicitatea de acum incolo ca generatie, ca elevi ghibisti ne diferentiem printr-un alt aspect esential. Pe lângă toate rezultatele – care nu sunt putine, aduse prin colaborarea cadrelor didactice foarte bine pregatite cu elevii acestei scoli, caci avem reprezentanti la concursuri la nivel national si nu numai, colegii nostri reprezentandu-ne si în Coreea de Sud – ce este mai presus este ceva ce a precizat domnul profesor Bogdan Cosmin la un moment dat: suntem o școală pe holurile căreia elevii și profesorii stau și povestesc în pauze.

Acest lucru este peste orice colaborare și direcționare pe care au avut-o ca rol în viața noastră profesorii.

As vrea astfel sa le multumesc tuturor profesorilor care ne-au indrumat, care ne-au sfatuit si au fost în primul rând oameni, si după cadre didactice, fapt pentru care vor rămâne în sufletul meu si totodata al colegilor si sper ca acest mesaj să ajungă unde trebuie.

Să nu uităm nici de doamna profesoară Garofița Pop, care unora dintre noi le-a îndrumat pașii în gimnaziu și pentru care să răspândim un gând bun.

Mulțumim părintilor, care ne-au oferit educatia, sprijinul si rabdarea de care au fost capabili, si totodata doamnei dirigintă, care ne-a fost o a doua mam[ si ne-a salvat la propriu din multe situa’ii-limit[, dand dovada de foarte multa intelegere si empatie, pe langa exigenta care ne-a calit.

Nu uitati să vă multumiți vouă pentru ce ați realizat, peste ce ați trecut, pentru propriul traseu, să fiți mândri de voi!

Nu vreau sa ma extind mai mult si – dupa cum a spus o doamna profesoara de suflet pentru mine – „să mă pierd pe mine odată cu amalgamul de cuvinte”, asa că, generatie care ati pierdut un anotimp, priviti acest final simbolic ca pe o treapta si primiti-l cu acelasi zambet cu care am intrat pe portile acestei scoli pentru prima dată!

Nu va pierdeti speranta, acceptati lucrurile pe care nu le puteti schimba si invatati sa traiti cu ele, gasiti-va drumul in viata, luptati pentru ceea ce credeti si ceea ce simtiti ca va apartine, fiti recunoscatori si drepti si traiti clipa!

Multă baftă la examene și în viață!

CRISTINA HĂLMĂGEAN

absolventa

CRISTINA HĂLMĂGEAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: