ANDREEA: Ultima lui scrisoare e un haiku

Nu neapărat pentru că a fost catalogată ca bestseller de la bun început, dar Absolut tot de Nicola Yoon își merită titlul.

În primul rând, pentru că reușește să te facă să simți toate stările personajelor, de la tristețe la extaz și de la frică la fericire.

Personajul principal, Madeline Whittier, are 18 ani si suferă de o afecțiune numită imunodeficiență combinată severă, tânăra neavând voie sa iasă in din casă, totul fiind fatal pentru ea odată intrata in contact cu un lucru care nu este igienizat.

Aceasta si-a pierdut fratele si tatăl într-un accident de mașină, rămânând doar cu mama ei. Singurele persoane pe care tânăra le vede zi de zi sunt mama ei și asistenta, Carla, care are grija de ea.

În casa de alături își fac apariția noi vecini. Acesta descoperă ca familia are un băiat de vârsta ei, Olly. Cei doi dezvolta o relație de prietenie, dar încet dragostea își face apariția. Povestea continua, iar intensitatea povestii se amplifica. Maddy decide sa fuga cu Olly după o serie de fapte întâmplate in viața ei.

Oare va fi bine? Va avea povestea un final fericit? Ce se va întâmpla cu Maddy? Va fi împreună cu Olly?

image001

Iată câteva fragmente din carte:

„Am citit mai multe cărți decât tine. Nu contează câte ai citit. Eu am citit mai multe. Crede-mă. Am avut tot timpul din lume.”

„PROGRAMUL LUI OLLY

Imprevizibil.”

„Niciun e-mail de la Olly. Nici măcar unul. Mi-am verificat până și folderul de spam.”

„Inima. Mi. Se. Oprește.”

Nicola Yoon este un autor jamaican-american, cunoscută pentru Absolut tot, publicată în 2015, dar și pentru filmul cu același nume realizat în 2017. Aceasta a mai scris cartea Și soarele e o stea, după care s-a realizat un film în 2019.

Absolut tot, Editura Youngart, autor: Nicola Yoon, traducător: Roxana Coțovanu, ilustrații: David Yoon, nr. pagini: 317

ANDREEA BRONȚ

image002

ANDREEA BRONȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: