MELISA: Frumusețe și inocență

Romanul lui Harper Lee, Să ucizi o pasăre cîntătoare, tratează subiecte cum ar fi inegalitatea rasială și violul, fiind o piesă clasică a literaturii americane moderne.

Image

Foto: Melisa Știop

Se poate numi un roman autobiografic, un fel de Amintiri din copilărie, dar care parcurge până în profunzime probleme grave ale societății.

Autoarea descrie micul orășel sudist în care s-a născut și crescut, vecinii săi, obiceiurile, ferestrele cele mai întunecate ale claselor sociale, toate într-un mod ușor ironic. Este povestea copilăriei lui Scout si a fratelui ei, narată din perspectiva fetiței, mergând de la etapa copilăriei spre o existență mai profundă și mai matură, deși acțiunea durează doar trei ani.

„Când ai să crești mai mare, ai să ai în fiecare zi a vieții tale prilejul să vezi cum albii îi înșală pe negri, dar dă-mi voie să-ți spun un lucru – și te rog să nu-l uiți: ori de câte ori un alb trage pe sfoară un negru, albul acela, oricine ar fi el, oricât ar fi el de bogat sau de obârșie oricât de nobilă, ei bine, albul acela este un om de nimic!”

De asemenea, vorbește despre familia Radley, al cărei fiu, Arthur Radley, suferă de o tulburare psihică, acest lucru făcându-l să se izoleze de restul lumii, creând astfel o alură de mister care determină copiii să-l considere un personaj malefic, o fantomă care distruge sufletele oamenilor.

Mi-a plăcut foarte mult mesajul transmis atât în carte, cât și în titlu – acela de a nu distruge inocența și frumusețea, indiferent în ce forme le întâlnim. De asemenea, îmi place foarte mult personajul Atticus, care își tratează copii ca pe niște adulți, îi apără, dar în același timp nu încearcă să le ascundă realitatea.

„Bine zicea Atticus: nu-l poţi înţelege pe altul dacă nu-ţi pui papucii lui şi nu umbli cu ei. La drept vorbind, era destul să stai şi pe veranda casei Radley.”

MELISA ȘTIOP

MELISA ŞTIOP

MELISA ŞTIOP

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: