LĂCRIMIOARA: Școala de acasă

În zilele de azi, cu toții suntem obligați să descoperim o nouă tehnologie și un nou mediu de lucru de acasă, trebuie să găsim rezolvare la orice problemă, mai ales în legătură cu școala.

De la statul în bănci, comunicând cu colegii și profesorii, am trecut la statul în fața unui computer, doar auzind voci cunoscute.

Am avut ocazia de a intervieva o elevă a Liceului Sanitar Vasile Voiculescu, și anume Natalia Tirla, din clasa a XII-a, cu privire la școala online și noul mediu de învățare.

image001

NATALIA TIRLA

Ce lecții se pretează mai bine la abordarea online? De cealaltă parte, care se pretează mai puțin la această abordare?

NATALIA:  Din punctul meu de vedere materiile care sunt bazate pe știința nu sunt tocmai practice on-line, ai nevoie de un dascăl care sa te îndrume. Cele mai practice sunt acele materii care nu presupun o muncă individuală foarte aprofundată.

Părerea mea este că 30 de minute e un timp foarte scurt pentru orele care conțin materii de Bac, deoarece nu apuci sa faci nici măcar un subiect dintr-o variantă, ar fi trebuit sa aloce o durata mai mare pentru orele importante, materiile pentru Bac, și  mai puțin pentru materiile mai puțin importante.

 

Ce se pierde și ce se câștigă la orele online?

NATALIA:  Orele online sunt într-adevăr un mare plus pentru elevi, deoarece avem mult mai mult timp liber, suntem mai liberi, dacă pot să zic așa, nu suntem așa de presați, e mai „lejeră” treaba puțin :)).

La orele online se pierde prezența – mulți se conectează și lasă telefonul mobil pornit, iar ei susțin alte activități. De asemenea interacțiunea între elevi și profesori, deoarece nu suntem obligați să pornim camerele video și nici dânșii nu sunt, așa că se creează un fel de dezinteres.

Nu apuci să faci multe lucruri în cele 30 de minute de pauză între cuplajele de ore, cel puțin eu mă pregătesc pentru ora următoare; timpul trece foarte repede.

Aș dori să particip la cursuri reale, deoarece este mult mai practic. Iar perspectiva de a face următorii ani de facultate online nu este tocmai potrivită, deoarece ai nevoie și de practică. Online nu ai această șansă, or practica este foarte importantă, din punctul meu de vedere.

 

Cum vă descurcați pe platforma online?

NATALIA:  Profesorii se descurcă bine. Și pentru unii dintre ei este ceva nou, le-a luat ceva timp să se obișnuiască, dar important este că au reușit.

Pentru noi n-a fost ceva foarte greu, deoarece suntem obișnuiți cu tehnologia – poate prea obișnuiți :)), a fost floare la ureche, dacă pot sa spun asa :)).

 

Ce spune familia ta despre școala online?

NATALIA: Părinții mei nu sunt prea încântați, este un lucru nou și pentru ei, li se pare o pierdere de timp.

În condițiile in care părinții sunt plecați, iar frații sunt ocupați, elevii din clasele mici nu se descurcă singuri. Pentru ei e ceva nou, cum e de altfel pentru toată lumea. Fără ajutor din partea părinților și fraților mai mari, au puține șanse.

 

Cum vezi perspectiva de a lucra o viață online, de acasă?

NATALIA:  Stând o viață închisă în casă, lucrând de pe un laptop, este un adevăr coșmar, deoarece ai nevoie de mișcare, ai nevoie de lucruri practice.

Poate că dacă întrebarea aceasta îmi era pusă acum patru luni, ziceam: „Da, ar fi minunat să lucrez de acasă”, dar am realizat în aceasta perioadă cât de important este fiecare lucru pe care îl credeam nesemnificativ.

a consemnat LĂCRIMIOARA ȘANDRO

 LĂCRIMIOARA ȘANDRO

LĂCRIMIOARA ȘANDRO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: