ALEX & BIANCA: Muzica din tăcerea singurătății

Alexandru Mihai Carțiș, un interpret foarte îndrăgit de iubitorii de folclor, ne-a prezentat și domnia-sa câteva activități făcute în această carantină.

alexandru cartis01

ALEXANDRU MIHAI CARȚIȘ

„M-a bucurat inițiativa tinerilor valoroși, cum este și Alex David, de a intra, tiptil și călduros, în viețile unora dintre noi, cei care în aceste zile răspundem pozitiv atitudinii civice și negativ expunerii la riscuri.

Muzica dăinuie mereu, fie că se aude, fie că zguduie cu elan simțirile noastre, atât de sensibil mișcate de unduirile vibrante ale sunetelor. Umanitatea pășește timid în lumea post-pandemie și încearcă să redescopere muzica universului celui de lângă el, iar simfonia bucuriei oamenilor de lângă noi este un concert pe care nu merită să-l ratăm.

Răspunzând întrebării adresate, deci spicuind câteva introspecții ale vieții artistului în izolarea de scenă, pornesc de la ideea că muzica nu poate fi izolată, iar viața celui mânat de muzică face din camera în care își petrece zilele o adevărată sală de spectacole. Dar, egoist și sincer, artistul se desfășoară, de această dată, doar pentru el și sufletul său… iar, în cazul celor cărora ne place să recunoaștem, în fața lui Dumnezeu.

Perioada aceasta de izolare m-a găsit acasă, de data aceasta pe meleagurile bihorene, departe de zgomotul și tumultul Bucureștiului, lucrând de acasă, în ceea ce se cheamă acum tele-muncă, pentru că activitatea profesională principală nu suferă amânare și răgaz, iar nevoile educației ne țin mereu în trezvie pentru căutare și descoperire. Căci asta fac eu – cercetare în domeniul educației și este ceva care se face cel mai bine în acorduri muzicale, fie că fac apel la playlist-urile de folclor sau muzică bisericească, fie că ascult puțin radio.

Singurele momente lipsite de muzică sunt cele ale cursurilor online și ale ședințelor de birou, unde sonorul muțește, dar starea rezonează constant tot pe muzică.

Pot spune că în această perioadă am cântat la fel de mult – poate chiar mai mult – decât înainte. Nu știu să fie vreo zi în care, la un moment dat, să nu îmi dedic un moment de trăire muzicală. Fie că mă dedic copierii unei partituri sau cânt alături de titanii folclorului autentic românesc, fie că o sun pe doamna Maria Haiduc și ne bucurăm de un concert în duet, muzica mă însoțește zilnic și ea îmi guvernează fiecare gest.

Cu toate acestea, mi-e dor de ceva! Mi-e dor de colegii de scenă, mi-e dor de culisele unui spectacol frumos, mi-e dor de publicul atât de iubitor și de generos cu noi, micii slujitorii ai sufletelor lor!

Vremurile acestea tulburi vor trece și vor trece cu bine, iar muzica va răsuna din nou, publicul va cânta din nou alături de noi, iar darurile noastre muzicale vor îmbrăca din nou viețile minunate ale iubitorilor de frumos, pentru că soarele răsare și în vreme de izolare, iar muzica răsună și în tăcerea singurătății!”

alexandru cartis02

Sursă foto: arhiva personală Alexandru Mihai Cartis

LOGO paper îi mulțumește lui Alexandru Mihai Carțiș pentru această declarație.

Rămâneți aproape! Urmează Maria Haiduc, Doamna cântecului bihorean.

au consemnat ALEX DAVID și BIANCA CERNEAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: