DENISA & PAULA: De ce n-ai, copile, încredere în tine?

Suntem sigure că ți-ai pus măcar o dată întrebarea: „Oare sunt suficient de bun să duc la bun sfârșit acest lucru?”

Această întrebare apare tot mai frecvent în viața unui adolescent și odată cu ea își face simțită prezența și neîncrederea în sine.

Mulți oameni se folosesc de lipsa de încredere ca de o scuză, spunând: „Eu oricum nu am încredere în mine, așa că mai bine stau în casă toată ziua.”

Acest lucru este total greșit. Dacă tu n-ai încredere în tine, atunci cum să reușești? Tu ești singura persoană care are acces la conștiința ta și o poți controla astfel încât să fii un om stabil cu privire la ceea ce simți.

razvan coloja feat

Psih. Răzvan Coloja. Sursă foto: arhiva LOGO Paper

În legătură cu acest subiect, l-am rugat pe domnul  psiholog Răzvan Coloja să ne răspundă la câteva întrebări.

De ce credeți că apare această stare de neîncredere în viața noastră?

Psih. RĂZVAN COLOJA: Am putea spune că sunt mai mulți factori care influențează acest lucru. Unii sunt de ordin chimic: chimia corpului. În această perioadă apar schimbări la nivelul corpului, apar așa-numiții hormoni, la băieți testosteron, la fete estrogen, care provoacă o dezvoltare fizică mai ciudată, iar atunci intervin elemente legate de stima de sine.

De asemenea, apar schimbări de comportament, devin mai agitați, mai interesați de sexul opus și de a trăi intens. Exuistă factori de ordin social, este momentul în care pentru unii adolescenți familia nu mai este atât de importantă, ci prietenii și colegii reprezintă universul lor.

Care este antidotul pentru a depăși acest lucru?

Psih. RĂZVAN COLOJA: Nu am putea vorbi despre un antidot. Un exemplu ar fi când copilul intră într-un grup de prieteni, dar nu reușește să se integreze. Atunci apare din nou problema stimei de sine, iar cea mai bună soluție este să își caute alt grup de prieteni cu care să se simtă bine.

Din punct de vedere fizic, aceștia ar trebui să înțeleagă că fiecare om este diferit, fiecare om are gusturi diferite, iar concepțiile de viață, cum ar fi moda, sunt inventate de om și nu ar trebui să pună un mare preț pe cum se îmbracă și ce crede lumea.

După cum spune și domnul psiholog, trebuie să avem încredere în noi indiferent de ce crede lumea din jur, pentru că doar noi putem controla ceea ce facem și ceea ce suntem.

DENISA SOTIUŢ, PAULA NEGRU

Denisa Sotiuț și Paula Negru

PAULA NEGRU şi DENISA SOTIUŢ

One comment

  1. Pingback: News from the Interzone - 18 iunie 2019 | Razvan T. Coloja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: