DELIA AVRAM: Alexandra joacă pe scena pariziană

Ca să îţi împlineşti visul, trebuie să ai încredere în tine. Această lecţie am învăţat-o de la o veche prietenă.

image001

Alexandra Blajovici

Pe Alexandra Blajovici o ştiu încă de când eram copii. Ea locuia în Arad, dar îşi petrecea vacanţele de vară la bunici. Încă de pe atunci îi plăcea dansul şi muzica; de asemenea, iubea să citească şi nu ezita să-şi noteze toate citatele preferate într-o agendă.

Copii fiind, ne imaginam adesea că ne aflăm pe o scenă, interpretând rolurile care ne impresionau. Cel mai frumos moment era atunci când părinţii şi bunicii intrau în jocul nostru.

Văzând că acest lucru îi place, după absolvirea Colegiului Naţional Moise Nicoară din Arad, una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din oraş, a decis să studieze arta teatrului.

Dar ce a determinat-o pe Alexandra să facă acest lucru în afara ţării?

„În ultimii doi ani de şcoală şi pe toată durata liceului, am făcut parte dintr-o trupă de teatru francofonă la Arad (Mini Amifran cu doamna profesor Gabriela Pavel, respectiv Amifran cu domnul profesor Florin Didilescu la liceu). Mergând cu spectacolele noastre la diferite festivaluri de teatru francofon pentru liceeni în Europa, am avut ocazia de veni în Franţa şi de a cunoaşte tineri actori francezi, cu care mai sunt în contact şi azi.

Legăturile pe care le-am creat m-au influenţat într-o oarecare măsură în decizia de a merge în Franţa, dar în special faptul că mi-am dorit să continui teatrul în limba franceză, să studiez într-o facultate de excelenţă şi într-o cultură în care teatrul şi arta pot fi duse la un nivel foarte înalt.”

Aceasta a început prin a studia teatrologia la Sorbona, dar ştia de mult timp că îşi doreşte să facă actorie. Teatrologia a ajutat-o din punct de vedere teoretic, să-şi formeze o cultură teatrală şi să-şi dezvolte propriile gusturi.

Pentru ea teoria nu funcţionează fără practică şi practica nu funcţionează fără teorie.

A intrat la un conservator într-o clasă de actorie timp de doi ani ca să se pregătescă pentru admiterea la şcolile naţionale din Franţa. După probele de admitere pentru patru şcoli, a aflat că a intrat la Ecole Superieure d’Arts Dramatiques de Paris, unde va începe la 1 octombrie.

După ce şi-a realizat tot ce şi-a propus, ar fi Alexandra dispusă să se întoarcă în ţara ei natală? „Mi-ar plăcea să mă întorc în România pentru anumite colaborări şi proiecte, dar nu definitiv.”

DELIA AVRAM

DELIA AVRAM

DELIA AVRAM

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: