CASIAN FĂȘIE & ROBERTO ȘENDRUȚIU: Scoatem patriotismul în stradă!

Arc peste timp este un proiect cu caracter judeţean, demarat la începutul anului 2018 de către Liceul Teoretic Onisifor Ghibu (profesori coordonatori Livia Ivan, Alina Luncan, Nicoleta Cipleu, Violeta Jăhăleanu) şi Liceul Teoretic Aurel Lazăr (profesori coordonatori Livia Ghiurcuţa, Carmen Bubela), în parteneriat cu alte şcoli şi licee din Oradea, Aleşd, Săcuieni, Vadu Crişului, Salonta, dar şi cu instituţii publice: Primăria Oradea, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, OTL Oradea.

01

Cea de-a patra conferintă a proiectului, cu tema „Independenţa neamului românesc”

Suntem în anul Centenarului Marii Uniri, iar scopul primordial al proiectului este acela de a sărbători zilele cu rezonanţă centenară şi alte evenimente naţionale, precizează doamna profesoară Livia Ivan. „Elevii din ziua de azi sunt viitorul României de mâine, aceștia trebuie să înveţe despre trecut, pentru a şti cum și în ce mod să construiască viitorul. Modul în care o vor face depinde şi de ceea ce îi învăţăm azi”.

Care sunt principalele activităţi ale proiectului? Există doi piloni pe care se bazează acest proiect, aflăm de la prof. Ivan. „În primul rând, avem în vedere conferinţele elevilor desfăşurate în sala mare a Primăriei Oradea, activitate desfăşurată chiar la sugestia domnului primar Ilie Bolojan, care ar dori astfel să reactualizeze conferinţele populare care se desfăşurau acolo în Oradea interbelică. Esenţa acestor conferinţe nu se bazează pe prezentări de tip academic, uneori greu accesibile elevilor, cât mai ales pe munca şi investigarea istoriei realizată de elevi, pe afirmarea lor ca speakeri şi, bineînţeles, aceste conferinţe populare sunt un cadru în care elevii diferitelor licee se pot cunoaşte, socializa între ei.

Al doilea tip de activitate a acestui proiect este reprezentată de încercarea de «a scoate educaţia patriotică în stradă» prin activităţi culturale, artistice, ce au ca scop popularizarea informaţiilor ştiinţifice referitoare la evenimentele din anii 1918-1919. Grupuri de elevi s-au implicat deja în informarea şi sensibilizarea cetăţenilor asupra acestor evenimente, prin cântece patriotice, distribuirea flyerelor, realizarea unor sondaje de opinie, articole publicate în presa locală sau online etc. Aceste acţiuni s-au desfăşurat în mijloacele de transport în comun, în baza parteneriatului semnat cu OTL Oradea.”

Luna octombrie este una foarte încărcată. Urmează conferinţa de la Primărie din 10 octombrie (a patra conferinţă desfăşurată în cadrul proiectului); apoi, în 12 octombrie (Ziua oraşului este strâns legată de 12 octombrie 1918) se va desfăşura o Seară românească, împreună cu cei de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr şi un grup de elevi din Republica Moldova.

Tot în această lună se desfăşoară concursul de desene Marea Unire văzută prin ochi de copil, urmând ca desenele cele mai reuşite să fie printate pe autobuzele OTL.

„Sperăm să primim cât mai multe desene şi pe această cale încurajez cât mai mulţi elevi din Ghibu să participe la acest concurs”, ne spune doamna profesoară Violeta Jăhăleanu.

Luna decembrie va fi ultima lună a proiectului, când activităţile vor urmări acelaşi tipar: conferinţa de la Primărie, cântece patriotice în locaţii publice, distribuirea de flyere etc.

Le mulţumim doamnelor profesoare pentru aceste informaţii şi le dorim succes in continuare celor implicaţi în proiect.

prof. Livia Ivan

Prof. Livia Ivan

„Mulţumesc LOGO PAPER pentru oportunitatea de a difuza acest proiect şi vă doresc şi vouă mult succes în activitatea voastră!”, ne-a declarat în final doamna prof. Ivan.

CASIAN FĂȘIE, ROBERTO ȘENDRUȚIU

casian si robert

CASIAN FĂȘIE şi ROBERTO ȘENDRUȚIU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: