ALEX DAVID: „Publicul este cel mai exigent juriu”. Plus VIDEO

Andrei Corb, un tânăr interpret de muzică populară, a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări care au legătura cu cariera lui.

CORB

ANDREI CORB

REPORTER: Cum si de unde pasiunea pentru cantec si folclor?

ANDREI CORB: De mic copil iubeam muzica, jocul, portul popular si tot ce tine de traditiile noastre bihorenesti. La noi in familie folclorul era la el acasa. Parintii mei ascultau, dansau si stiau sa pretuiasca muzica adevarata, asa cum fac si in ziua de azi. Crescand in acest mediu, am prins drag de muzica din ce in ce mai mult. Am inceput sa cant in strana bisericii din sat, la serbari, participam la nuntile satului care erau atat de frumoase si de care imi este atat de dor… Exprimandu-mi in repetate randuri dorinta de a urma niste cursuri in domeniu, parintii mei m-au inscris la clasa de canto popular din cadrul Palatului Copiilor si Elevilor din Oradea, unde am studiat cativa ani. Mai apoi am inceput studiile la Scoala Populară de Arte Francisc Hubic din Oradea, studii pe care le efectuam in paralel cu liceul pedagogic sau, dupa noua denumire, Colegiul National Iosif Vulcan. Intre timp deja scosesem pe piata cateva piese cu care incepeam incet-incet sa intru în sufletele oamenilor, colaboram cu diverse ansambluri din județ si institutii din judet, participam la diferite spectacole, festivaluri sau petreceri, unde ma intalneam cu publicul nostru drag, care, din punctul meu de vedere, este cel mai exigent juriu.

 

REPORTER: Ai pe cineva in familia ta, o persoana pe care ai putea sa o mostenesti in ceea ce priveste pasiunea pentru muzica?

ANDREI CORB: Darul de a canta mi l-a dat Dumnezeu, dar ii mostenesc si pe strabunicii mei, care cantau foarte frumos. Chiar ma pregatesc sa imprim pentru Postul Craciunului o colinda foarte frumoasa pe care am invatat-o de la strabunica mea, care avea un glas extrem de frumos si pe care am considerat-o o a doua mama… Dumnezeu sa o odihneasca!

REPORTER: In ce ansamblu activezi in prezent?

ANDREI CORB: In prezent activez in Ansamblul Folcloric Stelele Bihorului din Oradea, al carui membru sunt inca de la infiintare.

În Ansamblul Stelele Bihorului se poate intra în urma preselecţiilor organizate de conducerea ansamblului. La preselecţii trebuie să cânţi două sau trei cântece, în funcţie de cum îţi cere comisia, şi trebuie să ai costum autentic.

 

REPORTER: Poti sa descrii in cateva cuvinte ce simti cand esti in fata publicului spectator?

ANDREI CORB: Ma pregatesc intotdeauna pentru intalnirile cu publicul spectator. In fata lor stiu ca trebuie sa las totul deoparte si sa dau tot ce am mai bun. Sentimentul pe care il am atunci e greu de explicat, dar multumirea sufleteasca pe care o ai atunci cand cobori de pe scena in urma aplauzelor si aprecierilor celor din fata ta este enorma, deoarece stii ca ai presarat un strop de bucurie in sufletele celor care te-au ascultat.

REPORTER: Pe langa activitatea muzicala, mai desfasori si alte activitati?

ANDREI CORB: Pe langa muzica, eu imi desfasor activitatea la catedra, cu copiii mei dragi, care imi dau cea mai mare doza de energie. Si asa cum spuneam si alta data, unii imbina utilul cu placutul, eu am imbinat placutul cu si mai placutul.

20170308_183725

Andrei Corb, alături de subsemnatul

REPORTER: Iti doresti ca si in viitor sa continui aceasta activitate pedagogica?

ANDREI CORB: Profesia mea este aceea de cadru didactic. Cu siguranta voi continua acest drum frumos, ma voi stradui sa invat cat mai mult, pentru a putea extrage acel essential necesar, pe care sa il transmit elevilor mei.

 

REPORTER: Probabil ai si programe pentru nunti, botezuri etc.

ANDREI CORB: Pentru ca oamenii isi exprima dorinta ca eu sa particip la cele mai frumoase evenimente din viata lor, in limita posibilitatilor si a timpului incerc sa onorez aceste invitatii impreuna cu membrii formatiei mele, cu ajutorul carora ii bucur si le daruiesc cu drag cele mai frumoase cantece.

Andrei Corb predă la Şcoala Gimnazială Vârciorog.

a consemnat ALEX DAVID

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: