Parcul Etnografic Onisifor Ghibu (IV)

Vă prezentăm în serial proiectul Parcului Etnografic Onisifor Ghibu.  Pentru a fi finanţat, e nevoie de votul nostru, al tuturor. VOTAŢI PARCUL ETNOGRAFIC ONISIFOR GHIBU!

concept si plan de situatie propus web

CREŞTERE ORGANICĂ

Întreg acest ambient, fluid, funcţionând ca o uşă batantă între cartier şi şcoală, ar fi în dialog permanent cu exteriorul / curtea / ocolul / bătătura, perimetru în care ar urma să se instaleze şi organizeze târguri de carte, un festival de folclor pentru copii, recitaluri de colinde şi pricesne, loc de joacă şi relaxare, proiecţii în aer liber (după modelul defunctelor la noi teatre de vară, care însă cunosc un reviriment peste tot în Europa), târguri cu vânzare, cu obiecte realizate de elevi, de artişti profesionişti sau amatori, târguri culinare, evenimente în nocturnă, în contextul acestui spaţiu definit în coordonate româneşti.

CITEŞTE ŞI PARCUL ETNOGRAFIC ONISIFOR GHIBU

Trebuie precizat că toate aceste manifestări – sau germenii acestora, cum este un preconizat festival de folclor pentru elevi – constituie deja tradiţie în Liceul Onisifor Ghibu. De ani buni, holul şcolii găzduieşte standuri ale unor edituri, care aduc aici carte pentru copii şi elevi. Un concurs culinar, cu miză caritabilă, se organizează de ani de zile, în preajma Crăciunului şi Paştelor. Interesul pentru folclor în diverse forme, mai ales ca artă a spectacolului, este o constantă la Ghibu, existând un număr considerabil de elevi care sunt deja nume pe plan naţional în domeniul cântecului şi dansului popular, ca şi al cântecelor folclorice de inspiraţie religioasă, prezenţe pe scene importante, câştigători ai unor festivaluri naţionale, membri ai unor ansambluri reputate. În fiecare an, elevii îşi organizează mesele la care îşi valorifică mărţişoarele şi podoabele bricolate de ei, prin forţe proprii, cu sumele strânse efectuând acţiuni filantropice, pentru colegi defavorizaţi sau persoane cu nevoi din afara şcolii, aflaţi în diferite instituţii de gen (aziluri, cămine, orfelinate). Nicio serbare şcolară nu e de conceput fără concursul elevilor talentaţi, care îşi şlefuiesc talentul sub mâna diverşilor profesionişti, din şcoală sau din afara ei. Liceul Ghibu este nucleul unei reţele de cinci şcoli în care funcţionează cercuri etnografice, care s-au născut prin fervoarea prof. Alexandru Sanislav, cadru didactic al acestei şcoli, proiect câştigător al unei burse semnificative, oferite de Fundaţia Comunitară Oradea.

CITEŞTE ŞI PARCUL ETNOGRAFIC ONISIFOR GHIBU (II)

Într-un cadru cum ar fi parcul etnografic, toate aceste activităţi ar continua pe un palier superior, devenind un bun cultural şi spiritual de o importanţă care ar trece cu mult dincolo de zidurile şcolii.

Recunoscând eforturile şi realizările concrete şi susţinute din Liceul Onisifor Ghibu, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Oradea, dl Cătălin Popa, a făcut următoarea remarcă, într-o declaraţie pentru DIGI24 Oradea, marcând un an de activitate a cercurilor etnografice: „Noi nu am finanţat, noi am investit în acest liceu”, conştient că există aici un suflu care trebuie să se menţină şi să se potenţeze.

CITEŞTE ŞI PARCUL ETNOGRAFIC ONISIFOR GHIBU (III)

Subliniem că în municipiu nu există deocamdată un spaţiu cu o destinaţie de acest fel, locuitorii Oradiei şi mai ales tânăra generaţie fiind privată de expunerea la stimulii unui univers tradiţional românesc; în această situaţie, mall-ul şi cafeneaua rămân să deţină monopolul interesului public.

Un astfel de spaţiu s-ar putea dovedi şi auto-sustenabil, multe din manifestările şi evenimentele prezentate mai sus putând fi monetizate, în beneficiul  dezvoltării şi mediatizării continue. Posibilităţile sunt imense, iar în această etapă ele nu pot fi nici măcar anticipate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: