Parcul Etnografic Onisifor Ghibu (II)

Vă prezentăm în serial proiectul Parcului Etnografic Onisifor Ghibu.  Pentru a fi finanţat, e nevoie de votul nostru, al tuturor. VOTAŢI PARCUL ETNOGRAFIC ONISIFOR GHIBU!

ŞURA

În ce priveşte şura (restaurată şi upgradată tehnologic), destinaţia sa principală ar fi cea de atelier de meşteşuguri, în care copiii să-şi pună în operă priceperile, realizând obiecte în spiritul celor deja menţionate.

În plus, spaţiul fiind echipat cu mese şi bănci, aici s-ar organiza mese festive, reuniuni, majorate, gustări şi primiri de oaspeţi.

Parcul şi casa ar găzdui mini-spectacole (muzică vocală, instrumentală, scenete, teatru de păpuşi, de marionete, proiecţii video, cinematograf în aer liber), cu participarea unor artişti consacraţi sau în devenire.

Img 02

Artwork: arh. GRETA ZSAK

CURTEA

Spaţiul în sine, care ar căpăta diferite utilităţi temporare, decurgând din specificul evenimentelor, ar avea şi valenţe ale unui parc dendrologic. Mai ales în zona de la margini, înspre stradă, de-a lungul gardului împrejmuitor, aici s-ar planta arbori, arbuşti şi plante ierboase specifice florei româneşti (alun, corn, mălin, măceş, iasomie, lămâiţă, pomi fructiferi, plante medicinale, plante aromatice etc.), cu exemplare care să fie „adoptate”, îngrijite şi documentate de diverse clase de elevi.

DSC02458

Parcul Etnografic Romulus Vuia, Cluj-Napoca. Foto: Andrei Ţiburcă

S-ar realiza astfel, în scurt timp, un ambient vegetal care să asigure o delimitare şi protecţie inclusiv vizuală, care să agrementeze spaţiul cu componentă naturală nealterată. Pentru un tânăr care ajunge tot mai greu să ia contact cu natura reală, ca şi pentru o lecţie de botanică în aer liber, justificarea unui astfel de biotop este evidentă.

CITEŞTE ŞI PARCUL ETNOGRAFIC ONISIFOR GHIBU

Este important de subliniat că elementele componente – casa şi atelierul, în speţă – ar urma să fie dotate cu instalaţii audio-vizuale moderne, de impact, funcţionând ca un hub, astfel încât tânăra generaţie să acceseze valorile perene împachetate într-o haină tehnologică digitală, de secol XXI (Internet, ecrane TV, monitoare, video-proiector, aparatură interactivă, instalaţii de sonorizare, instalaţii de iluminat).

Întreg ansamblul ar fi securizat şi supravegheat video, 24 de ore pe zi, întreaga săptămână.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: