Parcul Etnografic Onisifor Ghibu

Vă prezentăm în serial proiectul Parcului Etnografic Onisifor Ghibu.  Pentru a fi finanţat, e nevoie de votul nostru, al tuturor. VOTAŢI PARCUL ETNOGRAFIC ONISIFOR GHIBU!

În spaţiul delimitat de strada Peneş Curcanu, Aleea Zidarilor, sectorul de nord al curţii Liceului Onisifor Ghibu şi latura dinspre vest a sălii de sport a liceului, loc care în prezent nu este folosit în niciun fel, ar urma să se amenajeze un parc multifuncţional, intitulat Parcul Etnografic „Onisifor Ghibu”, în care viaţa şcolii să se întrepătrundă cu viaţa comunităţii, a cartierului Nufărul, în primul rând. Aici s-ar instala două corpuri, case tradiţionale relocate, restaurate şi modernizate tehnologic, un ecran pentru proiecţii în aer liber, o cişmea şi un perimetru de relaxare, cu dotări corespunzătoare. Elementele centrale ale acestui parc sunt: casa tradiţională,  şura-atelier, curtea, troiţa şi fântâna. Proiectul – constituit cu concursul unor arhitecţi profesionişti şi cadre didactice universitare, buni cunoscători ai realităţii sociale şi arhitecturale a oraşului – presupune un nou concept educativ, urbanistic şi social-comunitar.

 

Img 01 web

Artwork: arh. GRETA ZSAK

Casa tradiţională

O primă destinaţie a acesteia ar fi de a aduce la un loc elemente reprezentative pentru cultura românească tradiţională: casa, pridvorul, atelierul, troița; icoana, ştergarul, blidul, ia; obiecte populare utilitare (furca, războiul de ţesut, roata olarului, cuptorul).

Parcul ar găzdui expoziţii tematice temporare, cu lucrări ale elevilor, individuale sau colective, de inspiraţie creştină sau laică, după un calendar religios, al sărbătorilor agricole sau al unora de sorginte modernă: icoane pe sticlă, oua încondeiate, ţesături, cusături (ii, brâie, ştergare, covoare, chimire); cărţi poştale, ex libris-uri, acuarele, modelaje, bijuterii hand made, fotografii, mărţişoare.

andrei01

Muzeul Satului „Romulus Vuia”, Cluj-Napoca. Foto: ANDREI ŢIBURCĂ

Pe aceeaşi linie, artişti semnificativi, în prezent vizibili doar în locuri consacrate (galerii de artă, muzee, biblioteci), ar găsi aici un spaţiu de expunere pentru lucrările lor; în acest fel, am include parcul etnografic – implicit, cartierul – în circuitul artistic expoziţional al municipiului. Comunitatea cartierului Nufărul şi populaţia şcolară a Liceului Onisifor Ghibu ar fi mai aproape de ce se întâmplă semnificativ pe scena artistică a municipiului.

Spaţiul ar găzdui conferinţe, expuneri şi prezentări pe diverse teme, susţinute fie de profesionişti (istorici, etnografi, artişti, sociologi, critici, arhitecţi, profesori, public speakeri, scriitori, muzeografi), dar si de persoane mai puţin cunoscute, dar care au un discurs coerent, din rândul marelui public. În acest fel, ar primi o voce şi o tribună democratică şi cei care nu reuşesc să-şi facă suficient de cunoscute mesajele, neavând o platformă sau girul unei instituţii.

Casa ar putea servi în mod curent pentru susţinerea unor ore de Limbă şi literatură română, Geografie, Istorie, Religie, Arte plastice, Etnografie şi folclor, Educaţie muzicală, Biologie şi ecologie, Dirigenţie, Educaţie civică – toate căpătând un plus de solemnitate într-un astfel de cadru.

În timp, locul ar deveni o bancă de informaţii monografice culese din judeţ de elevi, profesori şi pasionaţi, din locurile lor de baştină, informaţii care la rândul lor să poată ghida turistul care vrea să cunoască în prealabil anumite destinații (vezi un proiect în derulare, „Biserici de lemn din Ţara Beiuşului”, cu efortul a zeci de elevi, proiect câştigător al unei finanţări prin Bursa Talentelor a Fundaţiei Comunitare Oradea), o bază de informare dezvoltată în scopul şi în spiritul turismului etnografic.

andrei02

Muzeul Satului „Romulus Vuia”, Cluj-Napoca. Foto: ANDREI ŢIBURCĂ

Parcul etnografic ar constitui şi un loc de practică, în care elevii să preia, după disponibilitate şi vocaţie, rolurile de gazdă, de ghid turistic, de prezentator, de animator, de custode, de ghid de muzeu popular, exersându-şi aptitudini din cele mai concrete.  Cei din domeniul Resurselor Umane şi-ar putea recruta din timp personalul.

Locaţia ar găzdui mini-spectacole (muzică vocală, instrumentală, scenete, teatru de păpuşi, de marionete, proiecţii video, cinematograf în aer liber), cu participarea unor artişti consacraţi sau în devenire, în primul rând tinerii şi elevii din cartier.

Parcul Etnografic „Onisifor Ghibu” ar fi un spaţiu în care diversele generaţii – locuitori sau doar călători prin acest oraş – ar lua contact cu elemente esenţiale din ADN-ul spiritual al acestui popor.

CLICK IMAGE TO VOTE!

https activ.oradea.ro proiecte detaliu proiect id 157 page 1

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: