ANDRADA ŢENŢ & LĂCRIMIOARA ŞANDRO: Amintiri din jurnalism

Din dragoste faţă de literatură şi comunicarea cu oamenii, Ioana Paul, fostă elevă la Liceul Onisifor Ghibu, la profil uman, specializarea Filologie – Jurnalism, a ales să meargă mai departe pe această linie, care şi-a avut începutul la liceu. Ne-am decis să îi adresăm câteva întrebări referitoare la cariera sa şi să discutăm cum a fost acest profil acum şapte ani, iar Ioana ne-a răspuns cu drag.

image001

Ioana Paul

REPORTERI: Bună, Ioana, ştim ca si tu ai urmat acelasi profil de jurnalism, la acelasi liceu ca si noi, cu cativa ani in urma. Motiv pentru care ne-am gândit că ar fi interesant sa ne povestesti cate ceva din toata experienta pe care ai trait-o la acest profil, sa vedem ce s-a schimbat pe parcursul acestor ani şi, de ce nu, sa ne spui si ce presupune sa fii student la o facultate de jurnalism.

IOANA: Bună! Ma bucur ca v-ati gandit la mine pentru realizarea acestei teme. Îmi face intotdeauna placere sa vorbesc despre asta, cu atat mai mult cu cat am inteles ca profesorul vostru de jurnalism este acelasi pe care l-am avut si eu.

 

REPORTERI: Să începem, atunci. În primul rand, de ce ai ales sa mergi spre un profil de jurnalism?

IOANA: Atunci cand am terminat scoala generală, eram destul de dezorientata in ceea ce privea alegerea unui profil de liceu, dar jurnalismul m-a atras pentru că mă pasiona tot ceea ce avea legatura cu documentatul, cu cititul, cu scrisul, cu exprimarea ideilor in sine. Si atunci am considerat ca acest profil mi s-ar potrivi de minune. Aveam sa imi descopar, cativa ani mai tarziu, inca o pasiune, dar poate despre asta vom vorbi cu alta ocazie.

 

REPORTERI: Cum ai găsit acest profil? Cum era el când tu erai eleva aici?

IOANA: Am gasit la acest profil profesori bine pregatiti, care au stiut cum sa ma stimuleze intelectual si sa ma ajute sa evoluez. Latura de jurnalism nu era atat de bine conturata la acea vreme; cred ca generatia mea a fost prima care chiar a început sa faca cu adevarat o parte de jurnalism. Iar blogul pe care voi scrieti astazi a luat nastere cand eu eram cam prin clasa a XI-a. Practic, am fost printre primii elevi ai liceului care au scris pe LOGO paper. Pana la aparitia blogului, reusisem deja sa experimentam cate ceva din ceea ce inseamna redactarea unui articol, realizarea unui interviu si crearea de continut video. Dar acestea nu fusesera niciodata publicate pe vreo platforma si nici nu fusesera facute publice.

 

REPORTERI: Cum se desfăşurau orele de jurnalism?

IOANA: Daca bine tin minte, aveam in program cate o ora de jurnalism. In clasa a IX-a si a X-a orele erau compuse mai mult din parte de teorie, care si aceea m-a ajutat destul de mult, insa din clasa a XI-a, lucrurile au inceput sa se schimbe, o data cu aparitia blogului. Orele nu mai erau atat de monotone, se discuta despre materialele pe care fiecare le-a realizat si despre cele viitoare. Practic, totul s-a schimbat. Aveam ca si tema ca in fiecare luna sa realizam minim un  material. Pentru mine a fost o mare realizare sa scriu ceva stiind ca va fi publicat. Cumva, chestia asta m-a ambitionat sa fac acea mica parte de jurnalism cat de bine pot eu. In aceasta determinare de a scrie cu pasiune despre orice cred ca au avut un rol covârsitor incurajarile pe care le-am primit de la Nicolae Ardelean. Pentru că, cu fiecare articol scris, capeti si mai multa experienta si incredere in ceea ce faci.

 

REPORTERI: Care sunt plusurile si minusurile in a alege pe mai departe o facultate de jurnalism?

IOANA: Dupa cum stii, eu am si absolvit facultatea de jurnalism. Cred ca cele mai importante lucruri pe care le inveti la facultate sunt de fapt notiunile din toate domeniile jurnalistice: presa scrisa, radio, TV şi, mai nou, online. Facultatea te invata notiunile fundamentale din fiecare domeniu, ramane la atitudinea ta daca iti doresti sa aprofundezi sau nu o anumita latura a jurnalismului. De asemenea, cred ca e important faptul ca se face multa parte practica, pentru ca cu asta vei lucra. Pe de alta parte, te ajuta mult si pe partea de imbunatatire a comunicarii, iti creeaza multe conexiuni cu lumea jurnalistica si te ajuta sa privesti cu detasare si obiectivitate anumite experiente. In ceea ce priveste punctele slabe, cred ca as putea mentiona aici faptul ca este destul de dificil să iti gasesti un loc de munca in domeniul sau la publicatia la care ai dori sa lucrezi, dar poti face oricand voluntariat.

 

REPORTERI: In timpul facultatii au fost colaborari cu anumite posturi TV, radio sau ziare?

IOANA: Da, au existat astfel de colaborari. Mai exact, era vorba despre o parte practica in care un jurnalist  de la o anumita televiziune sau post de radio venea, ne vorbea despre realizarea unui anumit continut si ne invata cum realizam si noi astfel de continuturi. Dar trebuie sa precizez ca toti profesorii de la facultate au fost sau erau persoane care au activat sau activeaza in domeniul jurnalismului. Ceea ce a fost foarte important.

 

REPORTERI: Cum ti se pare cariera de jurnalism, vorbind de partea financiara?

IOANA: Pe partea aceasta am fost putin dezamagita. Consider ca, pe de o parte, sunt anumite structuri de televiziune care nu fac cu adevarat jurnalism de calitate, dar care ofera salarii mari, si pe de alta parte, sunt ziare care fac jurnalismul ca la carte si care nu au posibilitate sa ofere astfel de salarii. Dar aici depinde ce cauti. Uneori nu poti avea si satisfactie profesionala, si financiara.

 

REPORTERI: Ce le-ai transmite actualilor elevi ai profilului de jurnalism de la Ghibu?

IOANA: În primul rand, as vrea sa ii felicit pentru ce a ajuns LOGO paper. Nu de putine ori zabovesc pe blog si de cele mai multe ori gasesc articole calitative si bine redactate. Asta li se datoreaza atat lor, cat si lui Nicolae Ardelean, de care sunt sigura ca a continuat sa incurajeze elevii sa scrie asa cum simt ei. Apoi, as vrea sa le spun sa scrie despre orice, oricand, oricum. Sa isi exprime parerile cand este nevoie, dar sa isi pastreze obiectivitatea cand trebuie, si sa citeasca. Sa citeasca mult. Cred ca aceste doua lucruri sunt foarte importante si necesar a fi facute de oricine isi doreste sa cocheteze cu jurnalismul.

 

REPORTERI: Îţi multumim ca ne-ai raspuns la intrebari. Sper sa ne revedem în curand si succes pe mai departe.

IOANA: Cu mare drag. A fost o placere sa povestesc despre jurnalismul de la Ghibu!

au consemnat ANDRADA ŢENŢ şi LĂCRIMIOARA ŞANDRO

image002

ANDRADA ŢENŢ şi LĂCRIMIOARA ŞANDRO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: