Vânător din tată-n fiu

Vânătoarea reprezintă pentru unii oameni o pasiune pe care fie o moştenesc, fie o dobândesc. De această dată am avut plăcerea de a discuta pe această temă cu Cosmin Pepa, un tânăr împătimit al vânătorii.

image001

COSMIN PEPA

Cosmin îndrăgeşte vânătoarea încă de mic copil. Pasiunea a moştenit-o de la bunicul şi tatăl lui. Încă de la vârsta de 10-12 ani, făcea scurte escapade de vânătoare.

Primii paşi făcuţi de el au fost în mijlocul pădurii, el locuind împreună cu bunicii lui la un canton silvic situat la 20 de kilometri de satul său natal, Berzasca. În viaţa de zi cu zi lucrează la o companie multinaţională din Moldova-Nouă, ca inginer.

În comuna Berzasca, vânătoarea a devenit o tradiţie. Mergând cu „ortacii” care erau mult mai în vârstă decât el, în pauzele pe care le făceau povesteau că în Berzasca a luat naştere una dintre primele asociaţii de vânătoare din România, mai exact Asociaţia de Vânătoare  Jderul.

El a crescut cu gândul la această formă de asociaţie şi iată că anul acesta Dumnezeu l-a ajutat să înfiinţeze un ONG. Acest ONG are scopul de a-l ajuta pe el şi pe tovarăşii lui de vânătoare să se bucure de frumuseţea locului şi de a ocroti fauna acelor meleaguri.

image002

Cosmin alături de un ortac de vânătoare (Sursă foto: arhiva personală Cosmin Pepa)

Înfiinţarea acestui ONG este pentru el o mare bucurie, pentru că astfel a îndeplinit dorinţa bunicului său. Bunicul său îl sfătuia cu privire la alegerea armelor, la alegerea câinilor de vânătoare şi la modul în care să îi crească.

Dorinţa lui cea mai mare este ca ONG-ul să devină pe an ce trece tot mai puternic, iar în emisiunile televizate care au ca domeniu vânătoarea să vadă un reportaj realizat la Berzasca.

„Mulţi o practică, puţini o înţeleg”, spune Cosmin despre vânătoare.

MARIA PAŞCALĂU

image003

MARIA PAŞCALĂU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: