DRAGOŞ HODIŞAN: Cum să creşti în România ca artist pe YouTube

În ideea că am văzut mulţi tineri care vor să fie artişti, am zis să iau şi o notă bună. Nu spun ceva ce n-a mai fost spus, dar o spun în felul meu. La început de drum e cel mai greu, toată lumea spune asta, dar ca artist în România nu e aşa – e greu tot timpul.

Banalităţile despre vise şi sperante de mic copil nu îşi au locul aici, să fim serioşi. Dacă vrei să fii artist în România, trebuie să fii pe bune. În general, în industria de la noi toţi se mănâncă între ei şi se sapă cu tot ce pot.

Ca artist, la inceput de drum e foarte greu din simplul motiv ca multa lume gandeste astfel: „Il ascult pe X, care are zeci / sute de mii de vizualizari la piese, si nu il bag in seama pe Y, care e mai bun ca X din orice punct de vedere, dar are vizualizari de trei ori mai putine”, ceea ce e trist.

Indiferent de ce muzica vrei sa faci, te poti lovi de un producator care nu se ocupa pe bune de tine si iti ia doar banii, tu necastigand experienta si de aici s-a dus tot.

Cel mai greu e sa cresti, anume: din 10.000 de persoane care ti-au vazut piesa si le-a placut, poate nici jumate nu o distribuie pe retele de socializare, sau pur si simplu pe la prieteni.

Comentariile jignitoare sau „hate-ul” sunt nesemnificative; daca esti destept, nu le bagi in seama, doar daca e critica constructiva, ceea ce e foarte putin probabil sa te ajute.

Din pacate, in prezent, multi artisti care abia intra in jocul asta, stiind ca n-au talent muzical aproape deloc, incearca sa atraga atentia cu tot felul de chestii legate de aspect fizic: frizuri cat mai colorate, desi poate si lor li se par oribile, haine cat mai rupte, cat mai multe accesorii, cam zero integritate pentru popularitate.

Mai e si mentalitatea aia de „agata-te de unul mai cunoscut, fii lingau, si poate dupa cateva distribuiri de la el faceti si o piesa, si te-ai scos” care e gresita total, adica oricand poti sa-ti faci promovare prin alte cai, mai ales daca in piese canti despre bani.

In concluzie: tine-te bine de treaba, intra cu curaj in joc, nu uita sa pari credibil prin ce canti, preocupa-te intai de partea muzicala, apoi de cea fizica si de fanbase, si ar trebui sa cresti incet – incet ca artist pe YouTube in Romania.

Q&A

În continuare, vă prezint un interviu în temă cu Seth (Cristian Suciu) şi Alexander (Alexandru Petcu), care formează trupa Aristotrap şi care pe 15 noiembrie au scos primul lor album, numit A opta minune.

youtuberi

Aristotrap – Cristian Suciu şi Alexandru Petcu

REPORTER: Ce v-a facut sa va apucati de muzică?

SETH: M-am apucat de muzica pentru că am vrut să ajut, iar muzica e un mijloc bun de a ajunge la o masă mare de oameni.

ALEXANDER: M-am apucat de muzica la 6 ani. Viața mea a fost și e muzica. Îmi place ceea ce fac pentru că îi văd pe oameni fericiti și reusesc sa le transmit exact ceea ce simt și ma bucur cand rezonează cu mine.

 

REPORTER: Parintii / prietenii au luat-o ca pe o gluma cand le-ati spus sau v-au sustinut?

SETH: Îți dai seama ca prietenii au râs, bro, era evident ca o sa faca asta, aveam 14 ani când am urcat prima piesa pe YouTube. A ieșit groaznic, boy, din fericire acum nu mai exista. Sa stii ca la momentul respectiv m-a afectat gen, iar acasa nu aveam nicio susținere din partea părinților. E o diferenta de generații, nu trebuie judecati.

ALEXANDER: Părinții si prietenii m-au susținut întotdeauna atât financiar, cat si moral, iar pe această cale le mulțumesc tuturor. Fără ei probabil nu as fi reușit să obțin atâtea premii si sa fiu cine am devenit azi.

 

REPORTER: Credeti ca e mai greu sa cresti in România decat in afara ca artist pe YouTube?

SETH: E mai greu, deoarece nu exista unitate în România. Aici, daca nu iti da share un artist mai vechi, nu o sa te bage nimeni în seamă . Oricum, daca esti bun in ceea ce faci, vei creste oriunde, iar timpul depinde de bani, you know.

ALEXANDER: E mult mai usor sa crești afară – cum zice Seth, e vorba de unitate si de valorile oamenilor. Până la urmă, banii deschid orice usa, iar dacă îi ai, poti sa crești oriunde, chiar dacă nu ești talentat.

 

REPORTER: Credeti ca e rusinos sa ai un fanbase format doar din copii (sub 18 ani)?

SETH: Nu, sub nicio formă! Ideea e ca muzica poate schimba oameni (cred ca de aceea o iubesc) si, cat timp copilul e acasa, iar părintii sunt la servici, muzica ta îl creste. Dacă transmiți informație pozitivă și constructivă în educația lui, ar trebui sa te simti mândru, deoarece va deveni un viitor adult care a învățat să gândească, nu ce sa gândească.

ALEXANDER: Nu, nu e rusinos, imi doresc ca ei sa fie majoritari în fanbase-ul AristoTrap, pentru că noi incercam sa ajutam prin ceea ce transmitem, iar din experientele noastre ei pot trage concluzii si pot sa corecteze ceea ce nu e în regulă în comportamentul lor.

 

REPORTER: Ce vă place mai mult la o piesă – sa va transmita un mesaj sau o stare anume?

SETH: Cred ca trebuie gasit un echilibru, bro. Nu poti sa faci piese doar pentru stare, adica eu nu le halesc, vreau mai mult de atat, vreau sa vorbeasca piesa pentru mine, you know. Cand esti sincer, sa stii ca informatia ajunge mult mai usor la oameni.

ALEXANDER: Îmi place că o piesa sa transmita un mesaj, nu o simplă stare, pentru că mesajul va rămâne în timp, stările se schimba.

 

REPORTER: Ce înseamnă pentru voi termenul de „artist complet”?

SETH: În primul rând, eu nu mă consider artist. Cum spunea Sișu într-un interviu, artist e Brancusi pentru că a venit cu ceva unic, a creat un concept care a ramas în timp. Sa fii artist e un stil de viață. Poti transforma totul în arta, de la felul în care îți bei cafeaua până la felul în care te plimbi pe strada. Nu am o definiție pentru un artist complet, nu am pus niciodată problema asa.

ALEXANDER: Un artist complet e un artist care se poate încadra în orice stil si simte muzica exact asa cum o filtrează el în mintea si sufletul lui.

 

REPORTER: Ce artisti va inspira cel mai mult?

SETH: Ma inspira Michael Jackson, pentru că piesele lui au esenta, e un echilibru între stare si mesaj. Totodată, el ca artist a fost vocea multor oameni si asta e de admirat.

ALEXANDER: Ma inspira G-Eazy foarte mult, pentru că păstrează esenta muzicii trap, dar în același timp reușește să ajung si la sufletele oamenilor.

 

REPORTER: Recomandati cate o piesa fiecare, pentru cei care citesc acest interviu

SETH: Pe lângă albumul Aristotrap, le-as recomanda piesa lui G-Eazy, The Plan.

ALEXANDER: Jaden Smith Icon. M-a surprins clipul, producția si flow-ul. E tare!

a consemnat DRAGOŞ HODIŞAN

DRAGOS HODISAN

DRAGOŞ HODIŞAN

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: