ANDRADA ŢENŢ & LĂCRIMIOARA ŞANDRO: Psihologul, confidentul meu

Cum este viaţa de psiholog? Experienţe continue, diversitate. Fiecare om, fiecare copil e unicat”. Acesta a fost unul dintre răspunsurile date de psihologul Mirela Purde, specializarea consilier psihologic, psihoterapeut şi psiholog clinician sub supervizare.

Este adevarat fiecare om, copil, este unicat in felul lui de a fi, fiecare are problemele lui, fiecare are modul lui de a trai, de a gandi si de a simti.

Psihologul are un rol important in viata unui om care sufera sau are probleme, pentru ca ne ajuta sa ne indreptam spre drumul cel bun, pe un drum in care sa vedem doar partile bune, nu si cele rele.

Uneori chiar omul isi face rău singur, atunci cand rascoleste in trecut si in gandurile negative, nu trebuie sa lasam acele ganduri sa ne rasoleasca si sa ajungem in momente tragice. De aceea, am luat un scurt interviu doamnei psih. Mirela Purdea, punandu-i cateva intrebari despre profesia domniei-sale si de importanţa psihologiei in viata unui om.

Acest scurt interviu ne-a facut sa intelegem ca un om poate chiar are mare nevoie de un psiholog in viata sa, ne-a facut sa intelegem de ce un om are nevoie sa discute cu cineva.

Psihologul este confidentul unei persoane, dar inainte de toate trebuie sa sa aibă o relație buna, ca sa poată comunica.

image004

Psih. Mirela Purdea, specializarea: consilier psihologic, psihoterapeut si psiholog clinician sub supervizare, abordarea cognitiv-comportamentală

Q & A

REPORTERI: Un psiholog vede lumea cu alti ochi? Cum o vedeti dumneavoastră?

Psih. MIRELA PURDEA: Da, categoric! Sunt mult mai intelegatoare cu oamenii, stiu ca fiecare om se comporta diferit pentru ca gandeste diferit. La fel si cu emotiile, stiu ca oamenii simt in functie de cum gandesc.

 

REPORTERI: Cum reactioneaza copiii cand incercaţi să-i indrumaţi?

Psih. MIRELA PURDEA: Copiii, la fel ca si adultii, difera de la caz la caz, in functie de temperament si problema. Sunt copii care sunt foarte receptivi si vin cu drag la terapie, devii un fel de soare in viata lui – in termeni de specialitatete acesta se numeste „relatie terapeutica excelenta”. Sunt si copii mai vulcanici, care opun rezistenta, care sunt si agresivi, insa aici provocarea e mai mare. Scopul meu, pentru inceput, e sa il fac sa se simta bine in compania mea si sa aiba incredere in mine. Daca nu exista o relatie terapeutica buna, nu putem vorbi de progrese. Cu copiii trebuie să ai inimă! Asta vad eu ca fiind primordial.

 

REPORTERI: Le-aţi putea explica oamenilor că atunci cand mergi la psiholog nu esti bolnav mintal, ci doar un om care are nevoie sa discute cu cineva?

Psih. MIRELA PURDEA: Sigur ca da. S-au putea face asta si la nivel global de informare a populatiei si se face implicit cand eu, ca psiholog, observ ca un pacient are preconceptii de genul acesta. Disputarea acestei convingeri se face in functie de cat e ea de puternica. Oamenii vin cel mai des la psiholog cand au si simptome fiziologice, de exemplu palpitatii la inima, senzatii de sufocare, tremur, senzatie de greata, voma etc.

au consemnat ANDRADA ŢENŢ şi LĂCRIMIOARA ŞANDRO

image001

ANDRADA ŢENŢ şi LĂCRIMIOARA ŞANDRO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: