Hai şi tu în familia jurnaliştilor de la Ghibu!

IMG_0597

Mini-studioul LOGO Paper. Foto: DAN CHIŞ

Adriana Ştiube, clasa a XI-a, Filologie – Jurnalism:

„Mâine voi fi ceea ce am ales azi”, spunea prozatorul irlandez James  Joyce. În cele ce urmează, doresc să mă adresez proaspeţilor absolvenţi de clasa a VIII-a.

Vă aflaţi la început de drum. Sunteţi sceptici, nesiguri pe voi şi încercaţi să vă conturaţi o personalitate, să va definiţi ca fiind  „cineva”.

Dacă sunteţi pasionaţi de comunicare şi vă place să fiţi divers informaţi, Ghibu vă aşteaptă la profilul de Filologie – Jurnalism.

Ţin să vă spun de pe acum că filo-jurnalism nu înseamnă doar lipsa matematicii, fizicii sau altor materii reale, cum cred majoritatea dintre noi. Jurnalismul este un profil în care o să vă dezvoltaţi, o să vă răspândiţi ramurile, atât în ceea ce priveşte cultura generală, cât şi relaţiile inter-umane.

Dacă ar fi să vorbim de avantajele pe care le oferă jurnalismul, cu siguranţă aş absolvi clasa a XII-a şi tot aş mai avea câteva de zis. Dintre aceste multe avantaje, simt nevoia să le specific pe următoarele: o să învăţaţi să comunicaţi cu diverşi oameni, o să legaţi prietenii, o să vă stabiliţi diferite relaţii şi, cel mai important, o să învăţaţi să lasaţi egoismul deoparte. O să învăţaţi că fiecare suflet din această lume, este, în esenţa sa, special şi are ceva ce-l face unic în Univers.

De asemenea, la profilul de jurnalism o să puteţi să vă implicaţi în diferite proiecte, care, vă garantez, vă vor ajuta să vă dezvoltaţi şi să daţi ce-i mai bun din voi.

Aşadar, cum spuneam la începutul acestei destăinuiri, mâine voi fi ce am ales azi. Alegeţi cu înţelepciune, faceţi ceea ce vă place şi încercaţi să fiţi mereu mai buni decât aţi fost ieri.

Intraţi şi voi în familia jurnaliştilor de la Ghibu!

 

Cătălin Duluș, absolvent al promoţiei 2015, în prezent student la Administrație Publică:

Hmm, ce amintiri frumoase! Ai 14-15 ani, clasa a VIII-a, răsufli ușurat, patru ani de școală gimnazială, două examene și s-ar presupune că trebuie să-ți alegi viitorul.

Acum probabil aștepți niște note, niște rezultate. „Oare am învățat suficient?”, „Oare am nimerit ceva din tot ce-am scris acolo?!”, „Mă, da’ oare sigur a scris bine Florin?” – sunt sigur că printre voi sunt mulți cărora le trec aceste fraze prin minte zilele acestea. Iar după toate astea, mai vine un stres, părinții ațintiți pe rezultatele voastre și pe idealurile lor ratate.

Peste câteva zile vor apărea notele, veți fi puși în fața unor alegeri, pe care le veți face voi sau mai mult părinții voștri.

Vă voi vorbi din perspectiva unui actual angajat, student și absolvent al profilului Filologie – Jurnalism.

Da, ai citit bine. Am absolvit profilul Filologie-Jurnalism, cel de care majoritatea zice că e vai de capul lui, fără matematică, biologie sau chimie din clasa a XI-a, știți voi, cel despre care se zice că e pentru cei mai slăbuți, fără drag de școală. Un profil în care am ajuns și eu printr-o alegere oarbă, pentru că nu eram suficient de copt ca să pot la vârsta aceea să-mi aleg clar viitorul. De ce? Pentru că nici acum, la șase ani după, nu e foarte clar ce voi face peste zece. Am urmat acest profil, cum ziceam, printr-o alegere mai puțin conștientă, a fost ceva din instinct, primul gând, un simț ce avea câțiva ani mai târziu să-și arate oarecum rădăcinile.

Nu știam ce înseamnă jurnalismul și nici nu-mi păsa, eram ocupat cu alte gânduri, nu ce voi face peste câțiva ani, când voi lucra. Nu știu câți dintre voi se gândesc acum la facturile sau la obligațiile ce-și vor face prezența în viața voastră peste câțiva ani. Ar trebui să alegi profilul acesta?

Din punctul meu de vedere, e foarte important să nu faci ceea ce și-ar fi dorit alții să facă. Trebuie să asculți sfaturile, părerile sau ideile celor din jur, familie, prieteni etc., dar să le asculți nu înseamnă să le urmezi.

Eu am ales ceva ce nu și-au dorit alții, ceva ce poate nu mi-am dorit nici eu la vremea respectivă, am ales ceva ce am simțit că rezonează într-un fel sau altul cu mine sau cu ceea ce voi fi eu.

Dacă nu știi exact unde aparții, ce îți place sau ce ți s-ar potrivi, atunci de ce ai alege Filologie – Jurnalism? E foarte clar – dacă vei vrea să profesezi în acest domeniu al jurnalismului, nu ai unde altundeva să mergi, dar dacă nu ești convins, atunci totuși, de ce, cu ce te poate ajuta? Am să vă spun cu ce m-a ajutat pe mine.

În primul rând, am învățat să mă exprim, am învățat că ceea ce spun poate să conteze, să însemne ceva și să facă diferența între o părere bună sau una proastă. Am învățat să am propriile mele opinii și idei, mi-am dezvoltat propriul mod de a gândi, propria unitate de a măsura binele și răul. Am învățat foarte mult să gândesc liber, să visez, să fiu rațional, să fiu un om serios sau mai puțin serios, când este cazul. Acest profil m-a învățat să fiu om, să fiu membrul unei societăți și nu numai.

În al doilea rând, la acest profil am regăsit un echilibru, o șansă de a alege ceea ce îmi place și un mediu perfect pentru a forma un adult, capabil de a face o alegere, de a înțelege alegerea făcută, de a suporta și a-și asuma consecințele, iar alteori de a culege roadele muncii lui.

O să vă dați seama mai târziu cât de important este să știi și, mai ales, să poți să spui și altceva pe lângă ceea ce ți-a fost dat să înveți, să memorezi și să reproduci mai apoi pe foaie. În acest interval de timp în care trăim, e nevoie mai mult ca niciodată de oameni adevărați, de personalități puternice, capabile de a-și înfrunta propriile greșeli, de a-și asuma o promisiune sau cuvântul dat.

Dacă îți dorești să devii un membru conștient al societății, unul lucid, nu înghițit și distras de la realitate prin zeci de ore de muncă și studiu pentru un viitor incert și improbabil, îți recomand cu căldură să alegi profilul Filologie – Jurnalism. Nu ai absolut nimic de pierdut.

Să nu credeți tot ceea ce vi se reproduce zi de zi în jur, la televizor, prin ziare și pe Internet, poți să fii un om important și realizat chiar dacă nu devii polițist, doctor, avocat, politician sau interlop.

Fii tu însuți, fă ceea ce îți dorești, dar încearcă să te păstrezi un om drept, să-ți dezvolți o personalitate sinceră, onestă și corectă, fii un om capabil să înfrunte greșelile făcute, iar mai apoi vei putea trăi din plin propriile realizări și idealuri atinse.

Cu siguranță v-am pierdut pe mulți printre rânduri, vă doresc mult succes, faceți alegerea pe care o considerați potrivită pentru voi și bucurați-vă de anii ce urmează.

Vor fi printre cei mai frumoși ani din viața voastră sau chiar cei mai frumoși!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: