Absolvenţii care şi-au exprimat opiniile sunt studenţi în anul III la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, specializarea Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, Universitatea din Oradea.
Adriana Pele:
De ce am ales mate-info? Imi aduc aminte si acum. Parca era ieri. Terminasem clasa a VIII-a si habar nu aveam ce profil sa aleg. Eram nehotarata. Parca imi era frica de mate-info, desi imi placea matematica. Ma gandeam ca imi va fi greu, ca poate nu ma voi descurca si, din contra, m-am descurcat destul de bine pot sa spun.
Alegand un profil real, automat ti se deschid o multime de porti. Ai mai multe posibilitati dupa ce termini liceul. Poti sa iti alegi mai departe aproape orice facultate, deoarece nu se renunta pe parcursul anilor la materii esentiale si importante. Practic, faci de toate si este foarte bine. Doar asa iti vei putea da seama ce ti se potriveste. Nici acum, dupa cativa ani de la terminarea liceului, nu regret alegerea facuta.
Fiind studenta la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei, pe partea de Calculatoare si Tehnologia Informatiei, pot sa spun ca am avut numai de castigat alegand mate-info. Mi-am pus bazele destul de bine in liceu si astfel, cand am inceput facultatea, mi-a fost mult mai usor, intrucat stiam deja o multime de lucruri, fata de cei care venisera de la un profil uman sau de la un alt fel de profil unde se faceau partial sau nu se faceau deloc materii precum matematica, informatica, fizica sau chimia. Toate aceste materii „reale”, bineinteles, impreuna cu altele, te ajuta sa gandesti, sa inveti logic si sa vezi lucrurile dintr-o alta perspectivă. Iar acestea iti vor fi de foarte mare ajutor pe viitor.
As alege din nou mate-info? Absolut. Fara nicio ezitare. Nu ar trebui sa ne fie frica niciodata de lucrurile care par grele. Din ele vom avea parte de cele mai frumoase experiente.
George Cosma:
In clasa a VIII-a, probabil asemeni multora dintre elevi, nu stiam exact drumul pe care doresc il urmez din punct de vedere profesional si eram temator in privinta noilor colegi. Astfel, am ales specializarea mate-info datorita diversitatii materiilor care urmau a fi studiate: pe langa intensiv informatica, urma sa studiem la un nivel ridicat: romana, matematica, biologie, chimie, fizica, engleza si altele. Deci la sfarsitul celor patru ani urma sa asimilez cunostinte aprofundate dintr-o plaja larga de materii, iar acest lucru imi conferea mai multe optiuni in vederea alegerii unei facultati si a unui drum profesional dupa terminarea liceului.
In liceu ni s-a conturat un mediu propice dezvoltarii atat personale cat si profesionale, datorita eforturilor si sustinerii profesorilor de la clasa. Acestia au reusit intotdeauna sa ridice stacheta si sa ne convinga de faptul ca putem mai mult. La prestatiile deosebite de pedagogie din partea profesorilor se adauga si deschiderea acestora in privinta situatiilor personale din viata elevilor. Adesea am primit sfaturi utile si chiar lectii de viata care ne-au indrumat si ne-au mentinut pe calea corecta. Personal, mi-am descoperit pasiunea pentru calculatoare si programare in liceu, datorita interesului si capacitatii profesorilor de a-mi preda mai departe informatia si a-mi deschide viziunea spre acest domeniu.
Cei patru ani de liceu s-au dovedit a fi o ingemanare intre studiu si experiente placute sau mai putin placute de viata. Temerea mea initiala privind noii colegi a fost depasita pe parcurs, pe masura ce ne-am cunoscut, iar noul colectiv format a dus la legarea unor prietenii pe viata. Pregatirea si experientele celor patru ani de mate-info ne-au fost prielnice ulterior, astfel ca in momentul de fata elevii acelei generatii s-au integrat deja cu succes in societate si pe piata muncii, dar ocupa si pozitii fruntase printre studentii facultatilor la care studiaza, fie acestea in Oradea ori in alt oras, fie ei la Inginerie, Informatica, Medicina ori Stiinte Economice.
Va sfatuiesc sa alegeti specializarea mate-info mai ales daca nu stiti exact spre ce doriti sa va orientati, pentru ca veti avea mai multe optiuni. Va sfatuiesc sa nu aveti teama de necunoscut, ci sa-l imbratisati pentru ca face parte din procesul de dezvoltare. Cu devotament si curaj veti gasi ceea ce va reprezinta.
Răzvan Bacter:
Eram in pragul examentul de evaluare nationala din clasa a VIII-a si eu inca nu stiam la ce profil as vrea sa continui liceul. Stiam doar un singur lucru, acela ca vreau sa raman la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, deoarece cum au trecut opt ani, vor mai trece cu usurinta inca patru la acelasi liceu.
In cele din urma, am stat mai bine si m-am gandit in felul urmator: daca voi continua la filo, va trebui sa tocesc la aproape fiecare materie, ceea ce nu mi-a placut niciodata, acest lucru fiind specific in general profilelor umane. Drept urmare, m-am decis sa continui studiile la profilul matematica-informatica a liceului nostru, intrucat acolo ai de-a face si cu materii logice, de gandire, precum matematica, informatica, fizica, unde nu ai nimic de tocit, doar de rezolvat exercitii.
Sunt foarte mandru ca am ales acest profil, deoarece am intalnit profesori exceptionali si foarte bine pregatiti, care si-au dat tot interesul pentru ca noi sa mergem acasa cu lectia invatata. In plus, acest profil m-a ajutat foarte mult sa imi dezvolt gandirea si abilitatile de a rezolva diferite probleme.
Stim cu totii ca multi se feresc de materii precum matematica, informatica, fizica etc., dar nu este atat de greu precum se considera, este chiar usor sa rezolvi niste exercitii avand la baza cateva formule. Daca in gimnaziu nu ati avut probleme cu matematica / informatica / fizica etc. si ati inteles cu ce se mananca aceste materii, consider ca ati face fata cu brio noilor provocari ca suportarea a 4-5 ore de matematica, 6-7 ore de informatica, trei ore de fizica. Insa sa nu credeti ca alegand acest profil veti scapa de celelalte materii ca de exempli: limba romana sau istorie. Dimpotriva, voi, fiind la acest profil, trebuie sa invatati la mai multe materii, pentru a avea o viziune ampla asupra lucrurilor.
In concluzie, va sfatuiesc sa alegeti profilul matematica-informatica, deoarece oriunde priviti in jur veti intalni numere, nu litere, veti intalni tot felul de sisteme automatizate care sunt programate de catre un informacian / programator, ca de exemplu un ceas de mana sau semaforul la care asteptati sa se faca verde. In plus, terminand acest profil, veti avea o gama larga de oportunitati pentru viitorul vostru, deoarece sunteti familiarizati cu mai multe informatii decat daca ati urma un profil uman.
Alegeti cu incredere profilul matematica-informatica al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu!
Cristian Chilba:
Profilul de matematica-informatica al Liceului Onisifor Ghibu nu este dedicat doar matematicienilor sau informaticienilor. Pasiunea pentru aceste domenii este un bonus, dar nu o necesitate.
Cei ce nu si-au gasit pana in momentul respectiv al vietii calea din punct de vedere profesional vor gasi in acest profil o oportunitate unica de a-si decide viitorul. Vor avea sansa de a studia diferite domenii la un nivel ridicat, sub indrumarea unor profesori de calitate, adevarati oameni si prieteni ai elevului, stimulanti nu prin severitate, ci prin calitatea pedagogica si capacitatea de a starni interesul pentru materia predata.
Colectivul alaturi de care am studiat la acest liceu am ajuns sa il privesc ca un privilegiu. Dezvoltarea individuala si aspiratia catre performanta au fost un lucru firesc, intr-un colectiv in care fiecare coleg avea aceasta viziune. De asemenea, legaturile, prieteniile formate pe parcursul a patru ani petrecuti in liceu sunt niste legaturi de neinlocuit, atat cu elevii, cat si cu profesorii.
Personal, pasiunea pentru IT si programare mi-a fost hranita in cadrul liceului de colectivul de profesori la randul lor pasionati, atat de materie, cat si de pedagogie. Consider ca alegerea acestui liceu a fost cea mai potrivita pentru domeniul in care acum activez. Recomand cu caldura acest liceu atat celor pasionati, cati si celor nesiguri de aspiratiile lor.
Pingback: Liceu Mate Info – elicad.space