Bio-chimist la Ghibu? Opiniile elevilor şi absolvenţilor

 

 

Ioana Nistor, absolventă 2014-2015, acum studentă în anul II la Limbi Moderne Aplicate, Facultatea de Litere a UBB, Cluj-Napoca:

„În urmă cu șase ani completam fișa de înscriere la liceu, prima opțiune fiind profilul Științele Naturii din cadrul Liceului Teoretic Onisifor Ghibu. Nu mi-am dorit să urmez acest profil, eram pasionată de literatură și limbi străine. Alegerea nu a fost în totalitate a mea și cu siguranță nu știam că această alegere avea să-mi schimbe viața în cel mai frumos mod posibil. Eram și voi fi mereu un om al literelor, dar în cei patru ani de liceu am devenit și un om al științei.

Profilul Științele Naturii mi-a oferit o formare educațională completă, un bagaj de cunoștințe complex. Acest profil oferă absolvenților claselor a XII-a cele mai multe posibilități de alegere a unei facultăți. În comparație cu absolvenții celorlalte profiluri, a căror orizonturi sunt limitate din perspectiva alegerii unui domeniu de studiu universitar, absolvenții profilului Științele Naturii pot alege să studieze mai departe, literalmente, orice. Bineînțeles, majoritatea colegilor mei au ales să studieze Medicina sau Farmacia, dar mulți ne-am îndreptat spre alte domenii, ca de exemplu Științe Economice, Drept, Informatică sau Limbi Moderne. Toți suntem azi studenți cu rezultate bune, având un drum frumos în fața noastră.

Proaspeții absolvenți ai clasei a VIII-a care vor alege acest profil, oricât de puțin ar îndrăgi matematica, biologia, chimia sau fizica, cu siguranță nu vor regreta alegerea făcută și vor avea parte de experiențe plăcute și de activități de învățare care vor contribui mai târziu la formarea lor universitară. Celor care citesc aceste rânduri și nu fac încă parte din familia Ghibu, adică au urmat clasele primare și gimnaziul în cadrul altor licee, le recomand cu cea mai mare căldură să considere Ghibu una dintre primele lor opțiuni de înscriere, știind că vor fi impresionați de profesorii, perspectivele, unitatea, spiritul și atmosfera Ghibu. Ghibu este locul unde am copilărit și am învățat, este a doua mea casă, locul în care am devenit ceea ce sunt astăzi și locul pe care nu îl voi uita niciodată.”

 

Szilagyi Denisa, şef de promoţie, absolventă 2014-2015, acum studentă în anul II la Facultatea de Farmacie din Oradea:

„Liceul Onisifor Ghibu, profilul Științe ale Naturii… Câteva cuvinte care înseamnă atât de mult pentru mine.

Mă bucur că am ales acest profil, deoarece este unul echilibrat, unde se aprofundează cele mai importante materii, care stau la baza formării unei palete largi de cunoștințe, iar după absolvire, deschide porțile spre diferite specializări ale facultăților.

Drumul meu mai departe a fost Facultatea de Farmacie, datorită pasiunii mele pentru chimie, care s-a născut pe băncile liceului acestui profil şi pot afirma faptul că bagajul vast de informații culese în acești ani m-au ajutat să mă acomodez mai uşor.

Sugerez oricărui tânăr care este nehotărât în privința alegerii drumului spre carieră, să opteze pentru acest profil, deoarece pe viitor nu va regreta”.

 

 Adela Ardelean, absolventă 2015-2016, acum studentă în anul I la Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului , specializarea Inginerie Chimică, Timişoara:

„Cei patru ani în decursul cărora am fost elevă la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu au fost o perioada foarte frumoasă din viaţa mea , întrucât, pe lângă că m-am bucurat de momentele frumoase din viaţa oricărui licean , am primit şi îndrumarea necesară pentru a-mi da seama care e calea pe care vreau să merg mai departe, la ce anume mă pricep şi ce mi se potriveşte.

Am avut marele noroc să am parte de profesori care, pe lângă că sunt dedicaţi, pasionaţi de materia pe care o predau şi bine documentaţi, sunt şi oameni deosebiţi, pe care ajungi să îi îndrăgeşti. Profilul Ştiinţe al liceului este cel mai echilibrat, întrucât elevii de la acest profil studiază mai multe materii, învaţă bazele ştiinţei, dar şi ale filologiei şi ale matematicii, dobândind de asemenea și cunoştinţe ce ţin de cultura generală, de domeniul geografiei sau istoriei. Astfel, ei pot să își dea mai bine seama spre ce anume au o înclinaţie şi spre ce domeniu vor să se îndrepte, întrucât în timpul școlii gimnaziale puţini elevi reuşesc să facă această decizie şi să fie pe deplin siguri de ea.

În cazul elevilor pasionaţi de ştiinţă, cu atât mai mult pot să îi asigur că nu vor regreta dacă vor alege acest profil,în timpul anilor de liceu vor avea parte de o experienţă inedită, vor învăţa chestii foarte interesante, folositoare pe viitor!”

 

Carina Magui, absolventă 2016-2017:

„Acest profil a fost pentru mine o poartă care mi-a deschis mai multe opţiuni în privinţa alegerii facultăţii. Înainte să descopăr plăcerea pentru chimie, am ales acest profil pentru că eram convinsă că voi merge la Facultatea de Medicină, dar începând cu clasa a XII-a mi-am descoperit pasiunea pentru chimie şi m-am decis să merg la facultatea cu acelaşi profil. Recomand acest profil nu doar iubitorilor de ştiinţe exacte (mate, chimie, fizica, bio),ci şi celor care încă îşi caută profilul potrivit, deoarece este un profil care te poate ajuta să devii mult mai practic şi mai raţional şi care îţi va dezvălui anumite afinităţi pentru materii pe care până atunci le credeai foarte grele.”

 

Andreea Sabău şi Iulia Naghi, clasa a X-a D:

„Specializarea Ştiintele Naturii este o secţie ideală şi echilibrată pentru cei ce doresc să se pregătească pentru domeniile: medicină, farmacie, fizică, chimie, biologie, protecţia mediului, agronomie şi silvicultură.

Dacă vă plac ştiinţele exacte şi vreţi să aflaţi cât mai multe despre secretele acestora, vă invităm să acceptaţi provocarea şi să veniţi la Ştiinţele Naturii!”

 

Andrei Oros, clasa a XI-a D:

„Inițial venisem la profilul Științele Naturii, la Liceul Onisifor Ghibu Oradea, abreviat minunat în LOGO, pentru a urma drumul medicinistului. Curând după «normalizarea» programului școlar, am descoperit că orizontul posibilităților este incredibil de larg – asta mi-au arătat profesorii. Existența numeroaselor grupuri diverse de studiu, a spiritului bun general, a resurselor materiale… toate acestea m-au determinat să încerc alte lucruri pe lângă orarul prestabilit.

La LOGO am învățat să iubesc chimia, științele în general, şi manifest această adorație prin proiecte. Printr-un efect de domino facilitat de bunăvoința cadrelor didactice, a colectivului calitativ, a resurselor școlii, am demarat mai multe proiecte de anvergură și un club special de chimie, toate menite să ajute comunitatea, natura, elevii pasionați și interesați: Proiectul Peța (o mișcare fenomenală, dezvoltată la noi în școală, cu ecouri în întreaga națiune, mândria profilului Ştiinţele Naturii), clubul de chimie experimentală aplicată LOGO Chem (produs de echipa Proiectului Peța).

Am participat și particip la concursuri naționale cu tabere gratuite (Proiecte de Mediu 2016, Antidrog Împreună 2017), clubul de robotică și electronică aplicată 3D Print Ghibu (da, avem imprimantă 3D). Pe lângă aceste activități extrașcolare, particip la concursuri, olimpiade (deși nu sunt elev premiant). Am voluntariat pentru întreținerea și îmbunătățirea durabilă a laboratoarelor de chimie a școlii și îmi ajut școala să câștige patrimoniu material și cultural prin puterile mele.

Scopul meu, cât timp voi fi la LOGO, este să creez o moștenire reală, materială, intelectuală, pentru elevii ce mă vor succeda. Viitorul îmi este mai strălucit, deoarece aici am învățat să ajut, să muncesc din răsputeri, să nu mă feresc de provocări, să ies din zona de confort! Să respect, să iubesc! Să mă bazez pe echipa mea, să fiu atent cu universul din jurul meu. Să am grijă de prieteni, de școală. Aici, în final, am învățat să învăț, să fiu un om bun.

Dar mai vreau să merg «pe medicină»? Lumea are mult mai multe lucruri de oferit – simt enorm, văd… somptuos.

Vino la LOGO, la Științele Naturii! Te așteaptă o moștenire, mentori, o viață adevărată, ce rezonează cu Universul pe care îl vei descoperi detaliat. Aici cerul este cel mai albastru și senin, vezi departe și multe cariere! Dacă deja nu știi cât de mare este viața și lumea noastră…te vom ajuta noi. Fii parte din frumosul nostru colectiv. Totul e să vrei, te ajutăm noi!”

 

Raul Ştefan-Pantiş, clasa a XI-a D:

„Profilul de Științe ale Naturii din cadrul Liceului Teoretic Onisifor Ghibu este o alegere potrivită pentru elevii care doresc să studieze chimia, fizica și biologia. Din punctul meu de vedere, liceul este un loc sigur, materia este echilibrată, profesorii sunt pregătiți, iar activitățile experimentale sunt captivante, mai ales la chimie.

Pentru cei pasionați de chimie, liceul dispune de un laborator de chimie dotat cu sticlărie și substanțe chimice diverse, dar mai ales cu chimiști pasionați de meseria lor; școala mai dispune de un laborator de biologie, la fel de captivant.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: