Liceul Onisifor Ghibu Oradea, profilul Matematică – Informatică, Intensiv Informatică

Pentru elevii din ziua de azi este ceva natural utilizarea calculatoarelor, a tabletelor sau a smartphone-urilor. A sosit însă vremea să treceți de la calitatea de consumator pasiv al soft-urilor, jocurilor sau aplicațiilor la o atitudine activă, cea de creator al acestora. Profilul matematică – informatică îți oferă această oportunitate.

Din punct de vedere al carierei, un programator, un administrator de rețea, un inginer de sistem poate alege între un job bun și bine remunerat și între un job foarte bun și foarte bine remunerat.

Desigur, nu toți absolvenții de matematică – informatică vor lucra în domeniul IT, dar cunoștințele dobândite te vor ajuta în orice domeniu de activitate. Matematica și informatica te vor învăța să gândești logic, să-ți dezvolți capacitatea de a rezolva problemele ivite, să urmărești și să proiectezi procesele în asamblul lor.

Vrei să devii medic, avocat sau economist? Profilul matematică – informatică e alegerea ideală. Pare greu de crezut, dar așa este. Deoarece realizarea unui program presupune construirea unui proces fără greșeală, cu luarea în considerare a tuturor factorilor, vei dobândi o gândire algoritmică, gândire care te va ajuta să alegi schema optimă de vindecare, să formulezi și să interpretezi prevederile legale, având în vedere toate portițele legislative care se pot ivi, să iei deciziile optime de maximizare a profitului.

Pe lângă orele de matematică sau informatică, la acest lucru vor contribui și orele de biologie, fizică, chimie sau economie, predate de cei mai buni profesori din județ, la un nivel foarte ridicat. De ce acest nivel ridicat? Simplu. Pentru că elevii de la mate – info sunt cei mai buni.

Totuși, până la alegerea unei meserii la ce trebuie să te aștepți? La profilul matematică – informatică vei dobândi cunoștințe de algebră și geometrie, vei realiza propriile jocuri pe calculator, animații sau aplicații pentru telefoane mobile.

În cadrul cercului de robotică vei învăța să utilizezi imprimanta 3D, dobândită prin Fondul Științescu, să creezi și să programezi roboți, să realizezi diferite proiecte utile în alte domenii.

Prin colaborarea cu firmele de IT din Oradea, veți avea posibilitatea să participi la proiectele realizate de acestea și să aprofundezi limba engleză.

În cadrul cercului de informatică, vei fi pregătit pentru concursurile și olimpiadele de informatică (în ultimii trei ani elevii noștri au obținut opt premii I la Olimpiada Județeană de Informatică și trei medalii de bronz la Olimpiada Națională de Informatică).

Prin proiectul Erasmus, elevii de la profilul matematică – informatică vor participa la stagii de pregătire profesională în Spania și Portugalia, vor intra în contact cu culturile acestor țări, vor lega noi prietenii.

Profilul matematică – informatică îți va dezvolta creativitatea, te va învăța să lucrezi în echipă, îți va oferi posibilitatea să dobândești acea gândire logică pe care nu o poți dobândi la alt profil.

Dar, ca să fim sinceri până la capăt, este un profil frumos, util, interesant, dar în același timp și unul dificil. Matematica și informatica nu însemnă învățare pe de rost, nu înseamnă pierderea timpului pe Internet sau rețele de socializare.

Și atunci de ce ar opta un elev pentru mate – info? Răspunsul ar fi: Pentru că unui elev bun îi plac provocările și vrea să învețe.

Eu aș mai adăuga, parafrazându-l pe George Mallory, și răspunsul: Pentru că există *.

Prof. LUKACS SANDOR

* „Pentru că există” a fost răspunsul lui George Mallory la întrebarea de ce vrea să urce pe Everest).

cof
Prof. LUKACS SANDOR. Foto Roman Rareş
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: