Viaţa după Ghibu

Picture this. E anul 2017, pe lângă job-ul tău full time pentru o companie IT cu peste 2 milioane useri și unde salariile încep la 3.500 euro, mai ești și editor la unul din cele mai mari blog-uri de web design, autor la cea mai mare publicație tech din Europa, ai început propriul tău blog de inspirație în design (work in progress) și ai o agenție de advertising / marketing cu patru angajați și cu peste 50 clienți, printre care și Fortune500 companies.

ANDREI ŢIBURCĂ 02

Andrei Ţiburcă, arhiva personală

Toate astea la doi ani după terminarea liceului, secţia de filologie – jurnalism, la our beloved Ghibu. Let’s rewind a little bit, and see how this happened.

Probabil cele mai cruciale decizii din viața mea le-am luat în clasa a XII-a. De-a lungul unui an plin cu pregătiri de bac inutile, vizite periodice la bibliotecă (mai puțin inutile) și după multe crize existențiale adolescentine, am luat una din cele mai importante decizii din viața mea: a NU merge la facultate. (Ei bine, m-am înscris, dar după prima oră de management, unde am învățat să pun cerculețe într-un document, mi s-a făcut rău și am renunțat complet la ea).

Cunosc o grămadă de tineri cu o determinare supra-umană, care știu exact ce vor să facă încă de când sunt mici. Ei bine, eu nu fac parte din acest grup select. De-a lungul anilor de liceu, am vrut să fiu actor, designer, programator, antreprenor, și după cum știți unii din voi, am vrut să fiu şi fotograf.

La terminarea liceului, am aplicat pentru un job la un studio foto local, job unde am rămas timp de un an.

După un an prost plătit, unde am făcut zeci de mii de fotografii de care nu sunt mândru, mi-am dat demisia.

Acesta e momentul în care cariera mea IT a început. Am lucrat încă un an pentru o companie IT din Oradea, unde am reușit să mă formez şi ca om de marketing și unde am realizat că lucrurile învățate la orele de jurnalism încep să se aplice și la jobul meu.

ANDREI ŢIBURCĂ

Andrei Ţiburcă, arhiva personală

E fascinant cât de mult din lucrurile pe care domnul Ardelean ni le cerea în articole sunt cerute acuma de angajatori din toată lumea. Capacitatea ta de storytelling și de a ține un om engaged în conținutul pe care îl creezi face diferența între o postare mediocră și o postare care îți poate aduce un contract de 2.000 dolari lunar.

V-aș putea spune mai multe despre cariera mea și cum am reușit să transform principiile învățate la jurnalism într-o carieră în marketing și într-o agenție (oarecum) successful, însă știu că v-am pierdut deja pe câțiva dintre voi.

Dacă ești pasionat de IT și studiezi jurnalismul la Ghibu, let’s grab a covfefe, I’m hiring. (You also have to get the “covfefe” joke).

Long story long, nu trebuie să devii jurnalist pentru a merge la filologie – jurnalism. Acest profil deschide uși către lumea IT, Marketing, Vânzări, Creare de conținut și multe altele.

Folosește blog-ul, medium-ul acesta creat de profesorul Ardelean, pentru a crea conținut și a avea ce pune pe masă când te întâlnești cu un angajator.

ANDREI ŢIBURCĂ

ANDREI ŢIBURCĂ. Foto Patrich Lorincz

ANDREI ŢIBURCĂ. Foto Patrich Lorincz

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: