VANESA DIBARŢ & SALOMEEA GURĂU: „Cel care nu se iubeşte pe sine…”

„… va aştepta ca ceilalţi să-l iubească, ne-a declarat dr. Sorin Nica. Altfel spus, cel în cauză îi va cere constant partenerului (şi celorlalţi!) să-l iubească, să-l aprecieze şi să-l înţeleagă. Se va dovedi astfel, pe cât de excesiv şi nesăţios, pe atât de nemulţumit şi nesatisfăcut. Aşteaptă întotdeauna dovezi de dragoste, atenţie şi afecţiune din partea partenerului şi a celorlalţi. Pândeşte cuvintele, vânează gesturile şi este mereu nemulţumit pentru că celălalt sau ceilalţi nu sunt aşa cum ar trebui şi nu îi oferă ceea ce el consideră că ar fi normal şi ar merita să primească. Îi sunt permanent necesare confirmări, reasigurări”. Dr. Sorin Nica este preşedintele Institutului Internaţional de Psihoprofilaxie, Sănătate Mintală şi Dezvoltarea Personalităţii, lector universitar, psiholog clinician şi psihoterapeut, şi ne-a vorbit despre oamenii care nu se iubesc pe sine.

sorin nica

Prof. dr. SORIN NICA

REPORTERI: Domnule doctor, vorbiţi-ne despre comportamentul acestor oameni, cum se manifestă în relaţie cu alţi oameni?

Dr. SORIN NICA: Se teme să nu piardă atenţia celuilalt, a fiinţei iubite şi a celorlalţi. Trăieşte plin de nelinişte şi agitaţie şi se simte covârşit de panică la cel mai mic gest, aparent de răcire sau detaşare. De altfel, se aşteaptă constant să fie părăsit: interpretează gesturile, cuvintele şi atitudinile într-un sens care îi este defavorabil, nereţinând decât ceea ce i-ar mărturisi stingerea iubirii partenerului sau finalul relaţiei şi i-ar mărturisi stingerea iubirii partenerului, confirmându-i faptul că nu poate fi iubit şi nu merită grijă şi atenţie din partea celorlalţi.

 

REPORTERI: Cum îşi dau oamenii seama de cei care nu se iubesc pe sine? Poţi avea o relaţie fie de prietenie sau sentimentală cu aceşti oameni instabili emoţional?

Dr. SORIN NICA: Ceilalţi vor observa la o astfel de persoană că vede şi aude numai ceea ce doreşte. Stările ei de spirit sunt extrem de instabile, trecând foarte repede de la exaltare la depresie, de la adoraţie la acuzaţie şi infamie. Partenerul său, surprins la început, nu mai găseşte soluţii şi ulterior, plictisit şi dezamăgit, nu va mai acorda atenţie nici formulelor de adulare, nici reproşurilor. Astfel această persoană care îşi va sufoca şi îşi va epuiza partenerii, îi va şi dezorienta, creându-le constant o stare de confuzie şi derută. Ceea ce nu va face deloc bine relaţiei şi va conduce constant la rupturi ale relaţiilor. Celălalt, obosit, va pune capăt relaţiei într-un final. Sunt situaţii în care persoana nesăţioasă pune capăt relaţiei, fiind foarte sigură de faptul că celălalt are o problemă şi nu-i poate oferi iubirea de care are nevoie. Va apărea constant întrebarea: De ce mi se întâmplă mereu mie? Din ce cauză nu am avut noroc nici de data asta?

 

REPORTERI: Ce se întâmplă cu oameni aceştia?

Dr. SORIN NICA: Ce se întâmplă cu oamenii ăştia – chiar nu mai ştiu să iubească, nu mai ştiu să ofere iubire?! Din păcate însă, lucrurile stau altfel. Persoana în cauză nu îşi pune o întrebare esenţială, într-o formă circulară: Ce anume am făcut eu? Ce aş fi putut face eu? Ce ţine de mine pentru a nu se mai întâmpla asta în viitor? Soluţia în aceste situaţii constă într-o întrebare pe cât de simplă, pe atât de utilă şi importantă. O întrebare care vizează propria persoană şi reducerea atitudinilor la actele proprii. Aşteptările din partea celuilalt sunt şterse, iar problema este pusă altfel. Cum pot fi mulţumit şi fericit fără a aştepta ca celălalt să mă iubească? Fără a-i cere să mă iubească? Fără a-i reproşa că nu mă iubeşte?

 

REPORTERI: Sunt mulţumite aceste persoane cu ele înseşi sau încearcă mereu să se schimbe?

Dr. SORIN NICA: De foarte multe ori cel care aşteaptă iubire de la celălalt încearcă constant şi fervent să se facă „demn de iubire”. În acest sens, îşi fabrică o frumoasă faţadă. Va pune un accent deosebit pe ceea ce este reprezentat de „a avea” şi nu de „a fi”. Dorind să seducă cu orice chip şi considerând că doar aşa poate avea valoare, se îngrijeşte constant mai ales de aparenţe: aproape mereu machiaj elaborat, intervenţii chirurgicale estetice, haine la modă şi diverse alte achiziţii care mereu vor trebui să fie în trend: doar o anumită locuinţă, doar un anumit tip de maşină, doar accesorii şi bijuterii „de marcă”. Dorind să se facă admirată, această persoană se află constant în căutarea situaţiilor plăcute şi a momentelor de euforie. Se detaşează de situaţii cotidiene, normale, considerând că acestea nu sunt pentru ea.

Drama acestei persoane poate fi faptul că fiind constant nemulţumită de ceea ce îi oferă celălalt, va considera că mereu exista altcineva care îi va putea oferi mai mult şi va sfârşi trecând de la o relaţie la alta, fără a observa că cel mai important element este legat de autenticitatea persoanei în cadrul relaţiei, de „a fi” şi nu de „a părea” sau „a avea”. Devine astfel esenţială interogaţia: cum pot face să mă simt bine eu cu mine, în profunzime, pentru ca mai apoi să pot fi iubit de celălalt?

au consemnat VANESA DIBARŢ şi SALOMEEA GURĂU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: