Touchscreen-ul îţi ia din somn

Dispozitivele touchscreen, ca de pildă telefoanele mobile (smartphone-uri) sau tabletele, sunt un accesoriu foarte frecvent în majoritatea gospodăriilor, așa că nu este deloc surprinzător faptul că cei mai activi utilizatori ale acestor aparate sunt copiii, care, evident, nu lucrează sau chiar nu sunt încă pe băncile școlilor. În cadrul primului studiu realizat în sensul acesta, cercetătorii au remarcat faptul că acești copii, pe care încercăm să-i ferim atât de tare de tehnologie în general, petrec mai mult timp folosind-o și se dovedește a influența rutina somnului în sens negativ. Este o descoperire îngrijorătoare, dar cauzele perturbărilor somnului sunt încă vagi.

Este bine cunoscut faptul că  televizorul și jocurile video au fost asociate cu probleme privind somnul la copii, dar totul se încețoșează când ne gândim la dispozitivele touchscreen. În primul studiu creat pentru a investiga potențiale asocieri între acestea și somnul copilașilor, o echipă de cercetători condusă de Tim Smith de la Universitatea Birkbeck din Londra a descoperit că același efect asupra somnului are loc și când vine vorba de aceste aparate mai moderne.

Printr-un sondaj adresat părinților cu privire la relația copil – dispozitiv și tiparul de somn al copilului, cercetătorii au ajuns la concluzia că fiecare oră petrecută în plus pe una dintre cele două dispozitive (smartphone sau tabletă), pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani, înseamnă un deficit total de 15 minute de somn.

Din iunie 2015 până în martie 2016, părinții a 715 copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani au participat la un sondaj online. Aproximativ 70% din părinți dețineau un aparat touchscreen de orice fel. În aceste locuințe, 75% dintre copii le folosesc zilnic.

Părinților li s-a cerut să declare, în medie, cât timp copilul doarme efectiv, cât timp îi ia să adoarmă și de câte ori se trezește într-o noapte.

„Aceste rezultate indică faptul că popularitatea și accesibilitatea dispozitivelor touchscreen a dus la suprafolosirea lor de către copiii mici, asociindu-se cu somnul redus, a declarat Smith. Cercetări aferente sunt necesare acum pentru a întări studiul inițial și pentru a încerca să înțelegem cum să diminuăm efectele acestor touchscreen-uri.”

Cercetătorii vor să înțeleagă mecanismul din spatele acestei legături pentru a găsi soluții în favoarea păstrării unui tipar obișnuit și sănătos de somn.

Read the rest in Paperless

BIANCA SUCIU

portret-bianca-suciu-bw

BIANCA SUCIU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: