KECSKES JUDIT & MIRCEA SABĂU: Și cică din artă nu faci bani…

David Fazekaş, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Teodor Neș din Salonta, este pasionat de artă. David a început să deseneze încă de la grădiniță, amintindu-și și acum cu drag că făcea și desenele colegilor săi. Din pură pasiune, şi-a dezvoltat această abilitate tot mai mult, ca acum să ajungă la performanțe frumoase pe latura desenului. În momentul de față reușește să realizeze orice portret şi are deja și un profit, deoarece are comenzi din ce în ce mai numeroase.

David grafician

DAVID FAZEKAŞ

Îi place să deseneze portrete sau oameni: „Ador să desenez oameni, pe asta m-am axat. De fapt, ador oamenii. Sunt fascinat de cât de diferiți sunt oamenii.”

Stilurile abordate de el la lucrări sunt realismul, foto-realismul sau hiperrealismul.

david01

Gandalf © David Fazekaş

Chiar dacă realizează majoritar portrete, e gata să accepte orice provocare din partea clientului. Prețul lucrărilor variază în funcție de gradul de dificultate a desenului, tehnica folosită, numărul de persoane aflate în poză (dacă e vorba de un portret) și dimensiunea lucrării.

Așadar, prețul lucrărilor începe undeva de la 30 de lei și ajunge până la 500 de lei. 500 de lei a fost cel mai mare preț pe care David l-a cerut pentru o lucrare, pentru un tânăr.

david02

Sergio Ramos de la Real Madrid © David Fazekaş

Durata realizării unei lucrări depinde de câte detalii are poza și cât de complex va fi desenul. Cel mai mult a lucrat şapte săptămâni la un portret, şi anume la un portret al lui Gandalf cel sur.

L-am întrebat: „Crezi că sunt mulțumiți clienții tăi cu munca ta? Dar tu eşti?” David ne-a răspuns astfel: „Majoritatea clienților pe care i-am avut au fost foarte mulţumiți, unii s-au întors și cu alte comenzi. Dar trebuie să recunosc că am avut și clienți pe care din păcate i-am dezamăgit, din cauză că am avut puțin timp la dispoziţie, nu am avut inspirație. Dar am achitat eu portretului clientului respectiv.  Sunt destul de mulțumit de munca mea, dar se întâmplă ca de multe ori să nu îmi placă lucrarea pe care am făcut-o și să nu o predau, doar pentru că mie nu îmi place. Dar în marea majoritate a timpului sunt mulțumit. De progresele mele  din ultimii cinci ani sunt cel mai mulțumit.”

Tânărul artist consideră că ar putea să reușească în domeniul artelor și să aibă o carieră de succes, cu toate că majoritatea oamenilor sunt sceptici în privința artei.

Cele mai apropiate desene de sufletul lui David sunt cele legate de familie, portretul mamei sale realizat drept cadou pentru aceasta, la fel portretul surorii sale, şi poza cu el şi cele două femei importante din viața lui, mama și sora.

Ce simte când desenează?De cele mai multe ori sunt lipsit de griji când desenez, pierd noțiunea timpului și uit de tot ce e în jur.  Câteodată poate fi și foarte enervant să desenezi, mi s-a întâmplat de foarte multe ori să desenez și să nu îmi placă nici după zece încercări. Cu toate că mulți nu știu sau n-o să creadă, desenul este foarte obositor”.

Pagină de Facebook David Fazekaş: https://www.facebook.com/fazekas.david.7?fref=ts

KECSKES JUDIT, MIRCEA SABĂU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: