NATALIA CHIŞ: Coreeana, o limbă de viitor

Octavia-Ana Blaga, o elevă de 15 ani, originară din Oradea, cu multiple talente, vorbește, printre alte limbi, și limba coreeană. O limbă foarte diferită față de limba română și față de limbile europene, în general. Pentru unii, a învăța limba coreeană poate părea extrem de dificil și poate nefolositor. Dar nu și pentru Octavia. Motiv pentru care am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări.

image001

OCTAVIA-ANA BLAGA

Curiozitatea și pasiunea Octaviei pentru limba coreeană, pentru istoria și cultura Coreei, a început de mică, prin intermediul unor seriale istorice. A învățat de una singură alfabetul coreean și un minim de vocabular, după care a început  să frecventeze cursurile organizate de nativi coreeni, în Oradea.

„Coreeana, Coreea înseamnă enorm pentru mine. Nici nu pot și nici nu vreau să-mi imaginez cum ar fi fost dacă nu aș fi avut această pasiune, care mi-a hrănit sufletul și mintea și s-a constituit și într-un refugiu, permanent și generos, din fața oricăror neplăceri”, ne spune ea.

Se împlinesc, în octombrie, trei ani de când a început să învețe această limbă. Pentru  Octavia – care mai practică, în mod curent, la Schola Nova, școala belgiană unde studiază, și engleza, franceza, olandeza, latina și greaca – limba coreeană nu este deloc grea. La început a fost mai greu să memoreze cuvintele, dar după ce s-a familiarizat cu limba, totul i se pare un joc, retrospectiv. „O consider o limbă de viitor, pentru că firme ca Samsung, LG, Hyundai, Daewoo sunt cunoscute în toată lumea și au diverse filiale externe, chiar și în România, propunând tehnologii  foarte avansate. Totodată, cum serialele coreene și k-pop-ul devin din ce în ce mai populare, multă lume începe să se intereseze despre cultura coreeană”. ne spune Octavia.

image002

Consideră că știe limba coreeană la un nivel destul de avansat, având deja câțiva prieteni coreeni cu care se conversează zilnic în coreeană. Își dorește foarte mult să meargă în Coreea.

Ea ne mai spune că ascultarea muzicii și vizionarea serialelor coreene ajută foarte mult, recomandând şi Talk to me in Korean, care au cursuri pentru începători, cât și pentru avansați. De asemenea, aplicația Hello Talk, pentru a întâlni vorbitori nativi.

Octavia îi îndeamnă pe cei care-și doresc să învețe coreeana să nu se lase descurajați de faptul că această limbă e foarte diferită de limbile cu care intrăm de obicei în contact. Pasiunea învinge totdeauna obstacolele și fructele pasiunii au gust de miere.

NATALIA CHIŞ

NATALIA CHIŞ

NATALIA CHIŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: